Experiment inedit al unui laureat al Premiului Nobel: a trimis un fragment din romanul său la 19 edituri, iar toate au refuzat publicarea
Experimentul a fost realizat de un fan al scriitorului, Serge Volle, care a trimis celor 19 edituri 50 de pagini din romanul acestuia „Le Palace” (1962), potrivit AFP.
12 dintre edituri au respins materialul, iar şapte nu au oferit niciun răspuns expeditorului, scrie Mediafax.
Reprezentantul uneia dintre edituri a scris în răspunsul său că fragmentul din carte, a cărei acţiune are loc în timpul Războiului Civil din Spania, „are propoziţii lungi fără sfârşit, în care cititorul se pierde complet”, potrivit lui Volle, care a făcut publice rezultatele experimentului său într-o emisiune a Radioului public francez.
Acelaşi editor i-a scris lui Volle că romanul nu are „un subiect real, cu personaje bine creionate”.
Claude Simon (1913 – 2005), unul dintre iniţiatorii curentului „noului roman francez”, este celebru pentru frazele sale lungi, care adesea se întind pe pagini întregi.
Scriitorul Serge Volle, în vârstă de 70 de ani, este de părere că refuzul manifestat de edituri arată o tendinţă de a „abandona lucrările literare care se citesc mai greu sau care nu vor aduce vânzări record”. Parafrazându-l pe Marcel Proust, acesta a mai spus că trebuie să fii deja faimos ca să poţi fi publicat.
Volle a refuzat să menţioneze numele editurilor, însă mai multe mari companii de profil din Franţa au refuzat iniţial să publice romanul „Georgicele/ The Georgics” (1981), de Claude Simon.
„Le Palace” este unul dintre cele mai controversate romane ale lui Simon, fiind văzut de unii critici ca un atac la adresa lui George Orwell, autorul volumului „Ferma animalelor”, care, ca şi Simon, a luptat de partea republicană în Războiul Civil spaniol din anii 1930.