GALERIE FOTO. La Bucureşti se va deschide prima Bibliotecă de Materiale din estul Europei şi va avea 10.000 de exponate

17 10. 2017, 11:00

Mostrele sunt expuse, ca într-o bibliotecă clasică, pe plăcuţe unde sunt înscrise şi principalele proprietăţi ale exponatului, în module (rasteluri) dedicate categoriilor de materiale. „Acum sunt 2.000 de exponate, vor fi 3.000 până la sfârşitul lui 2017, apoi 10.000 până la sfârşitul anului viitor. Desigur, sunt şi materiale rare, de fapt vrem să aducem numai ciudăţeniile la vedere şi să arhivăm cumva mai compact materialele cunoscute, uzuale”, a declarat pentru MEDIAFAX designerul Florin Cobuz, arhitect, promotor al proiectului, scrie Mediafax.

„Printre materialele rare avem un compozit care arată ca o plastilină şi e moale la o manevrare uşoară, în mână, dar dacă îl izbeşti, să zicem, de podea devine extrem de dur – practic, se comportă în funcţie de puterea de impact la manevrare. Sau un metal care la privirea perpendiculară este netransparent, însă pe măsură ce îl înclinăm devine transparent. Interesant este şi un material perfect opac, care nu reflectă nici cea mai puternică lumină, deci nu poate fi detectat pe întuneric – Armata SUA s-a arătat interesată de el”, a exemplificat Florin Cobuz.

Galerie foto

vezi galeria
5 foto

Cui îi este utilă o astfel de bibliotecă? „În primul rând, designerii, arhitecţii şi ceilalţi specialişti care trebuie să se inspire în proiectele lor inovative, să vadă, să atingă efectiv materialele pentru a le pune în valoare proprietăţile, apoi chiar producătorii sunt interesaţi să-şi facă cunoscute noile creaţii şi, nu în ultimul rând, facultăţile de profil îşi pot trimite studenţii aici, pentru studiile practice”, a explicat Florin Cobuz.

Biblioteca de Materiale de la Bucureşti, care în prezent are o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi, este rezultatul unei investiţii de 300.000 de euro la care au participat parteneri din mai multe industrii, în primul rând producători. Sunt menţionaţi Antalis Romania, BASF, Cork Market, Decor Floor, Egger Group, Geplast, GranitiFiandre, Holcim Romania, IR Colours, Jotun, Monolit, Piatraonline, Saint-Gobain Building Glass România, Saint-Gobain Rigips Romania, Saint Gobain Isover, Semmelrock Romania, Tondach, Wienerberger Romania, iar ca partener business – Banca Transilvania.

„Noi nu vindem nimic aici, păstrăm doar exponatele spre vizitare/vizualizare, deci nu ne propunem să realizăm în mod special venituri de pe urma lor. Intrarea va fi gratuită pentru elevi, studenţi şi cercetători, ne gândim eventual la un tarif modic de intrare pentru publicul larg sau la o formulă de abonament anual. Importantă este valenţa inspiraţională a proiectului, ca şi posibilitatea de a găsi un material care se încadrează cel mai bine în cerinţele punctuale ale arhitecţilor, designerilor şi celorlalţi oameni pasionaţi de industriile creative”, a mai explicat Florin Cobuz.

Săptămâna viitoare (16-20 octombrie), în cadrul unei serii de evenimente dedicate lansarării Bibliotecii de Materiale, numită prescurtat MATER, profesioniştii din domenii precum arhitectură, design, arte vizuale, contrucţii sau producţie publicitară sunt invitaţi să descopere materialele din portofoliul bibliotecii în cadrul unor seminarii organizate alături de partenerii proiectului. „Evenimentele abordează teme de interes în special din domeniul arhitecturii (eficienţa energetică în construcţii, proiecte de arhitectură premiate), designului interior (trenduri în amenajarea spaţiilor de birouri, materiale şi tehnici noi de colorare) şi artelor vizuale (soluţii pentru industrii creative din zona hârtiei, tapetului şi foliilor decorative). Expertiza este furnizată de consultanţii tehnici ai partenerilor-producători de materiale, precum şi de specialişti internaţionali”, anunţă promotorii proiectului.

Biblioteca de Materiale de la Bucureşti poate fi vizitată şi online, pe site-ul www.materlibrary.ro.