Home » Cultură » Singura pictură în frescă a lui Nicolae Grigorescu a fost reabilitată cu bani europeni – FOTO

Singura pictură în frescă a lui Nicolae Grigorescu a fost reabilitată cu bani europeni – FOTO

Publicat: 12.10.2017
Singura pictură executată în frescă de Nicolae Grigorescu, la Mănăstirea Zamfira, din judeţul Prahova, este aproape distrusă, din cauza infiltraţiilor şi a mucegaiului. Salvarea operei a venit odată cu un proiect de reabilitare, obţinut de Consiliul Judeţean Prahova,transmite corespondentul MEDIAFAX
Opera în frescă a fost realizată de Nicolae Grigorescu în urmă cu 160 de ani, în 1857. În timp infiltraţiile au distrus-o, au apărut crăpături, unele bucăţi din pictură au picat, iar în multe zone au apărut igrasia şi mucegaiul. Salvarea monumentului este un proiect european, prin care se va realiza reabilitarea Mănăstirii, informează Mediafax.
 
„Sunt peste 100 de ani, au fost şi infiltraţii. Este destul de afectat în momentul acesta. Riscam să se piardă acest monument dacă nu orânduia bunul Dumnezeu să se realizeze un proiect pentru punerea în valoare a acestei picturi, consolidarea şi restaurarea arhitecturală a acestui monument”, a declarat, miercuri, maica stareţă, Monahia Fanuria Berica.
 
Potrivit acesteia, necazurile au început la Mănăstire în anul 2010.
 
„Primul eveniment destul de dureros pentru această biserică a fost în 2010 când, prin turlă, a început să picure apă şi acest lucru nu ne-a încântat deloc. Ne-am dat seama că dacă nu vom face ceva, dacă nu vom interveni, se va pierde pictura în totalitate”, a mai spus Monahia Fanuria Berica.
 
Nu e prima dată când pictura lui Nicolae Grigorescu este reabilitată.
 
„Pictura lui Nicolae Grigorescu a suferit destul de multe intervenţii. În 1904 a fost pictată, acoperită de Toma Vintilescu pentru că la momentul acesta nu exista curect electric în mănăstire, se foloseau lumânările. Şi se afumase destul demult. A intervenit cu pictură în ulei. Apoi, în 1954, alţi pictori au intervenit din nou. Şi-au dorit să revină la pictura iniţială dar mai uşor le-a fost să acopere cu o nouă pictură. Şi abia domnul Ion Chiriac între 1986-1989 nici nu credea că o să mai găsească pictura iniţială sub celelalte straturi. A descoperit pictura lui Nicolae Grigorescu”, a mai spus maica stareţă.
 
O singură icoană poartă semnătura originală a lui Nicolae Grigorescu, este vorba de o icoană cu Maica Domnului.
 
„18 ani i-a împlinit aici în mănăstire. De asta e şi semnata icoana Maicii Domnului. Este semnătura lui Nicu Grigorescu. Era totuşi copil şi îi era dor de mama lui”, a arătat maica stareţă, Monahia Fanuria Berica.
 
Aceasta a adăugat că Nicolae Grigorescu a fost ajutat de fratele său să realizeze picturile, iar pentru realizarea frescei i-a luat un an şi două luni, din iulie 1856 până în luna septembrie 1857.
 
Maica stareţă a mai povestit că Grigorescu îşi pregătea singur culorile, iar pentru a putea picta chipurile sfinţilor, ţinea post negru.
 
Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader, a declarat, la rândul său, că biserica va intra într-un amplu program de resturare, în urma unui proiect pe fonduri europene.
 
„Consiliul Judeţean Prahova asigură cofinanţarea de 2 la sută, adică aproximativ 300.000 de lei, şi celelalte cheltuieli nerambursabile. Valoarea proiectului este de aproape 17 milioane de lei”, a declarat Toader.
 
Lucrările de resturare vor dura 24 de luni, timp în care biserica va fi închisă.
 
Mănăstirea Zamfira este situată la aproximativ 14 kilometri de Ploieşti şi la 75 de kilometri de Bucureşti, credincioşii spunând că lăcaşul este „un colt de Rai”. Potrivit crestinortodox.ro, Mănăstirea Zamfira a fost construită în timpul domnitorului Nicolae Mavrocordat, între anii 1721-1743, la iniţiativa Zamfirei Apostoli, văduva bogatului comerciant Manoil Apostoli.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase