Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, una dintre cele mai importante atracţii turistice din judeţul Hunedoara, va fi închisă publicului timp de o lună, pentru efectuarea unor lucrări de întreţinere, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Consiliul Judeţean Hunedoara, situl istoric Sarmizegetusa Regia se închide publicului pe o perioadă determinată. Astfel, în perioada 2 – 31 octombrie, accesul vizitatorilor la cetatea dacică va fi oprit, pentru efectuarea unor lucrări de întreţinere, informează
Mediafax.
„Această măsură a fost luată din cauza faptului că în perioada amintită vor fi executate lucrări în interiorul sitului istoric, pentru implementarea proiectului: întreţinere, restaurare, conservare la monumentul istoric Sarmizegetusa Regia – Grădiştea de Munte (înlocuire stâlpi din lemn la marele templu circular, înlocuire gard metalic cu gard din lemn la drumul pavat). Decizia închiderii are ca scop evitarea producerii de accidente şi a apărut ca urmare a solicitărilor transmise de Consiliul Ştiinţific al monumentului UNESCO şi al constructorului. Pe această cale, informăm turiştii care vor să viziteze Sarmizegetusa Regia să ţină cont de interdicţie şi să îşi reprogrameze vizitele organizate”, comunică reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara.
Celelalte cetăţi dacice din judeţul Hunedoara (Costeşti-Blidaru, Costeşti-Cetăţuie şi Piatra Roşie) pot fi vizitate fără nicio interdicţie de acces.
Cetăţile dacice de la Sarmizegetusa Regia, Costeşti – Cetăţuia, Blidaru, Luncani – Piatra Roşie, Băniţa şi Căpâlna (Alba) au fost incluse pe lista UNESCO în anul 1999. De atunci, autorităţile judeţene din Hunedoara au solicitat, în mai multe rânduri, preluarea acestora în administrare, dar proiectele s-au blocat în diverse stadii.
Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara a preluat în luna februarie 2013, de la Ministerul Culturii, patrimoniul Cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei, devenind astfel administratorul monumentului istoric protejat UNESCO.