Palatul Unirii din Arad, care se află pe Bulevardul Revoluţiei la numărul 81, în centrul municipiului, va fi restaurat, în urma deciziei luate joi în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean Arad. Potrivit conducerii instituţiei, se vor face reparaţii capitale la acoperiş, la structură şi amenajări interioare în clădirea în care au fost negociate condiţiile Marii Uniri.
„Consiliul Judeţean Arad începe o serie de investiţii pentru organizarea în condiţii corespunzătoare a evenimentelor prilejuite de Centenarul Marii Uniri. În prima fază, în atenţia Consiliului este clădirea în care au fost negociate condiţiile Unirii, Palatul de pe bulevardul Revoluţiei, nr. 81. Vom începe reparaţiile capitale la acoperiş, la structură şi amenajări interioare. Această investiţie este oportună deoarece la finalizarea acesteia se intenţionează a se folosi spaţii de la demisolul imobilului, cât şi spaţii de la etaj care în prezent sunt neutilizate din cauza crăpăturilor care afectează partea de structură şi infiltraţiilor din şarpantă”, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca.
Potrivit acestuia, în perioada următoare, din fonduri europene, va fi reabilitată Sala „Iuliu Maniu” în care s-au semnat actele pentru Marea Unire.
În urmă cu câţiva ani, Consiliul Judeţean Arad a renovat o parte din exteriorul Palatului Unirii, fără să intervină însă la interioare .şi acoperiş. Clădirea găzduieşte, în prezent, două Direcţii ale Consiliului Judeţean, o Asociaţie de dezvoltare intercomunitară şi alte instituţii.
În toamna anului 1918, reprezentanţii Partidului Naţional Român şi reprezentanţii Guvernului maghiar au negociat intens condiţiile Marii Uniri în clădirea care urmează să fie reabilitată, din centrul municipiului Arad. La final, Iuliu Maniu, flancat de unioniştii arădeni, şi-a exprimat dorinţa fermă de desprindere totală de Ungaria.