Home » Cultură » După patru ani de muncă intensă, un basarabean a scris un volum inedit despre 1800 de oameni de top din întreaga lume, cu origini în Republica Moldova. Printre ei se află şi Natalie Portman

După patru ani de muncă intensă, un basarabean a scris un volum inedit despre 1800 de oameni de top din întreaga lume, cu origini în Republica Moldova. Printre ei se află şi Natalie Portman

Publicat: 23.06.2017
Un basarabean de profesie econimist a scris o carte despre 1800 de personalităţi din întreaga lume care au rădăcini în teritoriul dintre Prut şi Nistru.
Intitulată „Cartea de Aur a Basarabiei şi a Republicii Moldova”, volumul înglobează o activitate de cerectare de peste patru ani pe care Denis Roşca a făcut-o în biblioteci, arhive, precum şi pe Internet, şi traduceri din 18 limbi.
 
A adunat peste 5.000 de biografii, din care au rămas 1.800. Denis Roşca a creat această enciclopedie, care cuprinde inclusiv basarabeni care au participat la proiectarea automobilului Ferrari, fiind convins că fiecare popor trebuie să îşi cunoască propria istorie şi aportul său la dezvoltarea mondială. 
 
„Începînd cu anul 1812, acest teritoriu a fost parte componentă a 4 structuri statale: Gubernia Basarabia din cadrul Imperiului Ţarist, România Mare, Republica Sovietică Socialistă Moldovenească şi Republica Moldova. Fiecare perioadă istorică s-a caracterizat printr-un regim, care a incomodat anumite categorii sociale, care fie au plecat în căutarea posibilităţii de a se autorealiza, fie au suportat represiuni, exilări sau au fost supuşi unor alte forme de migrări forţate. Drept rezultat, aproape întreaga suprafaţă a Pământului a devenit noua gazdă a oamenilor din Moldova,” afirmă Denis Roşca. 
 
Sursa foto: Unica.md
 
„Cartea de Aur a Basarabiei şi a Republicii Moldova” cuprinde biografii în ordine alfabetică ale unor oameni de referinţă internaţională, unii dintre ei fiind descendenţii basarabenilor până la a 3-a generaţie (nepot/nepoată). Printre cei aflaţi în cartea de 653 de pagini, născuţi în Basarabia sau descendenţi ai unor basarabeni, se numără Nicolae Zelinschi – creatorul măştii antigaz, care a refuzat să o patenteze; Piotr Kapiţa – laureat al Premiului Nobel pentru fizică; Samuel Zemurray – omul care a reuşit să devină cel mai mare exportator de banane de pe glob; celebrul actor francez Francois Berleand, care a jucat şi în „The Transporter” şi al cărui tată s-a născut la Chişinău; celebra actriţă câştigătoare a premiului Oscar Natalie Portman, al cărei tată s-a născut în Republica Moldova; celebra actriţă Stela Popescu; Robert Frimtzis, proiectant la Boeing 707 şi al simulatorului de zbor pe lună etc.
 
„Sper ca această carte să devină un imbold puternic pentru tânăra generaţie şi să devină mai curajoasă în acţiuni. Au deja în faţă peste 1800 de biografii ale personalităţilor din Moldova, care au reuşit ceea ce nu au reuşit alţii. Astfel, în fiecare domeniu pe care doresc să îl testeze, să ştie deja că există cale bătătorită de un moldovean,” mai spune acesta.
 
În prezent, Denis Roşca dezvoltă şi o hartă virtuală a Republicii Moldova, unde fiecare localitate va avea pagina sa. 
 
 
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase