Motor cu aburi fabricat în 1890 şi un tanc din 1930, la Muzeul jucăriilor deschis în Arad – GALERIE FOTO
Colecţia aparţine Asociaţiei Muzeul Jucăriilor, fondată de fraţii Mihail şi Cristian Dumitru, care colecţionează jucării de peste 40 de ani, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Muzeul Jucăriilor a adus la Arad aproximativ 600 de exponate din cele peste 12.000 câte deţine.
„Colecţia noastră cuprinde jucării fabricate între anii 1900 şi 1980 şi ce e interesant la această colecţie este că toate aceste jucării s-au găsit în România, jucăriile sunt cumpărate din România, sunt jucării ale copilăriei româneşti. Printre ele avem şi câteva piese extrem de valoroase, cum ar fi o aşa zisă
”Mascota” colecţiei este un autocar al Oficiului Naţional al Turismului, pe care Cristian Dumitru şi l-a dorit în 1970, dar nu l-a primit, astfel că l-a cumpărat mai târziu.
Muzeul Jucăriilor nu are un spaţiu propriu, iar expoziţia călătoreşte prin ţară şi poate fi vizitată în mod gratuit. Cei doi fraţi speră însă ca autorităţile din Bucureşti să-i ajute pentru a deschide un muzeu al jucăriilor româneşti.
„Deocamdată am rămas la ideea de proiect, pentru că din păcate marile schimbări poltitice nu ne-au permis să avem un sediu în Bucureşti. De câte ori reuşeam să mergem în audienţă ba se schimba primarul, ba intervenea ceva, şi practic toate demersurile noastre au rămas fără rezultat, dar asta nu ne-a împiedicat să colaborăm cu marile muzee din ţară sau cu cei care ne-au invitat pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă să le înveselim viaţa cu jucăriile noastre”, a spus Cristian Dumitru.
Potrivit acestuia, păstrarea celor 12.000 de jucării reprezintă o problemă mare.
„Aveam un prieten în provincie căruia îi foloseam depozitul de mărfuri, numai că între timp am tot avut nevoie de ele şi am închiriat un depozit în Bucureşti, într-o fabrică din Bucureşti, chiar cheltuim destul de mult ca să le ţinem în Bucureşti, de aceea suntem bucuroşi că putem să le expunem măcar, chiar dacă vizitarea este complet gratuită”, a adăugat Cristian Dumitru.
Colecţia fraţilor Mihail şi Cristian Dumitru are la bază jucăriile lor din anii ’70. ”Nefiind o familie foarte, foarte bogată, ai mei ne luau destul de rar jucării şi totodată ne învăţau cum să avem şi grijă de ele, aşa că multe din ele s-au păstrat chiar din familie. Mai târziu am făcut o adevărată pasiune, am început să fac colecţie adevărată prin anii 1980 şi am început să recuperez din jucăriile pritetenilor mei care aveau 15-17 ani, care nu mai erau interesaţi de jucării. Am reuşit să-mi măresc colecţia, iar în anii ’80 am început să cumpăr jucării noi direct pentru colecţie”, a declarat Cristian Dumitru.
Jucăriile sunt expuse la Muzeul Preparandiei din municipiul Arad, iar copiii care au vizitat deja expoziţia se declară încântaţi.
„Îmi plac foarte mult jucăriile pentru că văd cum erau jucăriile mai demult. (…) Sunt trenuleţe şi jucării cu care copiii puteau să facă mai multă mişcare. Am văzut jucării cu care se jucau copiii când erau mici, poate bunicii lor au avut aceste jucării”, a spus un copil.
„Aici am văzut o grămadă de jucării superbe. Mie mi-au plăcut trenurile cel mai mult”, a declarat o fetiţă.
„Am văzut jucării de pe vremea când erau părinţii noştri mici. Sunt frumoase. Cel mai mult mi-a plăcut jocul cu armata”, a declarat un băieţel.
„Jucăriile de acum mi se par mai colorate”, a completat un băieţel.
Fraţii Mihail şi Cristian Dumitru vor asigura, în zilele inaugurale ale evenimentului (31 mai – 2 iunie), vizite ghidate şi demonstraţii.
Expoziţia va fi deschisă până în 30 iunie, de luni până vineri între orele 8-16, intrarea fiind liberă. În plus, expoziţia va fi putea fi vizitată şi în primele două sâmbete ale lunii iunie.