Home » Cultură » Atingerea operelor lui Constantin Brâncuşi a fost interzisă. Cei care le vor atinge riscă amenzi usturătoare

Atingerea operelor lui Constantin Brâncuşi a fost interzisă. Cei care le vor atinge riscă amenzi usturătoare

Atingerea operelor lui Constantin Brâncuşi a fost interzisă. Cei care le vor atinge riscă amenzi usturătoare
Publicat: 16.05.2017
Articolul care interzice contactul fizic al vizitatorilor cu operele va intra în vigoare de luni. ”Contactul fizic al vizitatorilor cu operele constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 500 la 2.500 de lei”, se arată în decizie.

După ce două adolescente din Slatina şi Drobeta-Turnu Severin au vandalizat Coloana Infinitului, scriindu-şi numele pe opera lui Constantin Brâncuşi, în şedinţa din data de 24 aprilie, Consiliul Local al municipiului Târgu-Jiu a aprobat instituirea unor reguli pentru protejarea Ansamblului Monumental ”Calea Eroilor”, cu 11 voturi ”pentru” şi 5 ”împotrivă”.

Primarul interimar al municipiului Târgu-Jiu, Aurel Popescu, a declarat, corespondentului Mediafax, că, pentru început, poliţiştii locali vor avertiza turiştii să nu atingă operele.

”Contactul fizic presupune să nu le mai atingă. Poliţiştii locali, la Coloana Infinitului, îi atenţionează, dar numai în situaţii extreme vor fi aplicate sancţiuni. Până când se vor primi şi toate punctele de vedere ale celor de la Ministerul Culturii vor merge mai multe pe avertismente. Poliţia Locală le va spune verbal turiştilor, vor fi şi panouri de avertizare, indicatoare. Ultimele evenimente au umplut paharul şi nu s-a mai putut. Trebuia să se ia neapărat o decizie pentru că, în loc să se reducă numărul, se pare că a început să crească numărul evenimentelor neplăcute”, a spus Aurel Popescu.

În aceeaşi hotărâre se precizează că este interzis accesul în preajma pieselor care compun Ansamblul Monumental ”Calea Eroilor” al persoanelor cu câini sau alte animale.

“Se interzice accesul în preajma pieselor ce compun Ansamblul Monumental Calea Eroilor, pe aleea ce leagă Masa Tăcerii de Poarta Sărutului din Parcul Central, cât şi în jurul Coloanei fără Sfârşit, în perimetrul dintre aleea circulară şi Coloană, a persoanelor cu câini sau alte animale, biciclete, role, skateboard-uri, precum şi alte vehicule cu sau fără motor, cu excepţia serviciilor de salubrizare şi aprovizionare, precum şi a laboratoarelor mobile, aflate sub supravegherea specialiştilor, necesare cercetării şi monitorizării operelor”, se arată în hotărâre.

Pe lângă acest articol şi interzicerea contactului fizic al vizitatorilor cu operele, consilierii locali au înaintat un referat Ministerului Culturii pentru obţinerea avizelor privind păstrarea unei distanţe de doi metri în cazul operelor din Parcul Central şi cinci metri faţă de Coloana fără Sfârşit.

În luna octombrie a anului trecut, chiar preşedintele Klaus Iohannis s-a fotografiat în timp ce stătea pe unul dintre scaune, la Masa Tăcerii, deşi la câţiva metri de operă era afişat mesajul: ”Stimaţi vizitatori, să păstrăm intactă moştenirea Brâncuşi pentru generaţiile următoare. Vă rugăm să evitaţi contactul cu operele!”.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase