Stephen Wiltshire este în prezent unul dintre cei mai cunoscuţi artişti din Marea Britanie, informează National Geographic. Agenţiile care îl angajează pentru realizarea diferitelor lucrări pot aştepta între patru şi opt luni pentru ca artistul să poată prelua lucrarea.
Atunci când Stephen se afla în şcoala generală, profesorii nu au ştiut cum să se comporte cu băiatul. Diagnosticat cu autism la vârsta de trei ani, în 1977, a reuşit să spună primul cuvânt (hârtie) la vârsta de cinci ani. Din copilărie. Stephen a reuşit să realizeze schiţe incredibil de precise ale vietăţilor din natură şi caricaturi ale profesorilor săi.
În adolescenţă, a început să deseneze clădirile pe care le vedea prin Londra. Sora sa mai mare, Anette, îl lua de la şcoală şi îl ducea acasă la un prieten care locuia la etajul 14. De aici Stephen putea observa întreaga panoramă a oraşului. Din acel moment, ,,pasiunea sa a devenit obsesie,” după cum a afirmat Stephen Wiltshire mai târziu.
La opt ani a primit prima comandă de la prim-ministrul Marii Britanii. Abia un an mai târziu a început să vorbească cu uşurinţă. La vârsta de 13 ani a publicat prima carte cu desene. Publicul şi media locală erau fascinate de memoria incredibilă a tânărului. Stephen a apărut în diferite show-uri televizate şi documentare despre savanţi.
În timpul unei călătorii din New York, l-a întâlnit pe Oliver Sacks şi a reuşit să deseneze replica exactă a casei neurologului după ce a privit în jur. ,,Combinaţia dintre abilităţile incredibile şi dizabilităţile sale, reprezintă un paradox extraordinar,” afirmă Sacks în a doua carte a lui Wiltshire.
Doi ani mai târziu, în 1989, a vizitat Veneţia şi şi-a desenat prima panoramă. Din acel moment, Stephen a devenit faimos pentru panoramele sale extrem de detaliate, toate realizate din memorie. Acesta a desenat oraşele lumii de la Ierusalim până la Sydney. Ultima sa lucrare este o proiecţie pe o pânză de aproape patru metri a oraşului Ciudad de Mexico.
În New York a zburat cu elicopterul timp de 20 de minute şi apoi a schiţat tot ce a văzut de sus pe o pânză de aproape şase metri. ,,În ciuda abilităţii incredibile a lui Stephen, atunci când se plimba pe străzile din Manhatten a reuşit să meargă într-o direcţie greşită timp de 45 de minute,” sugerează o anecdotă de pe website-ul lui oficial.
În 2006, Prinţul Charles l-a declarat pe Stephen membru al Ordinului Imperiului Britanic pentru contribuţiile sale în lumea artistică. În acelaşi an, şi-a deschis propria galerie în centrul Londrei. În prezent schiţele sale întâmpină vizitatorii pe aeroportul Heathrow din Londra.