PĂGÂNISMUL trăieşte şi astăzi! Un idol precreştin se găseşte în tot estul Europei – GALERIE FOTO

17 04. 2017, 09:11

Descoperit în râul Zbruch în 1848, această sculptură a fost centrul atenţiei multor istorici şi arheologi, unii dintre ei au asociat artefactul cu zeul războiului Swiatowid (Svetovid), relatează The Vintage News.

Astăzi, idolul se găseşte în Muzeul de Arheologie din Cracovia, Polonia. Are multe replici în estul Europei, unele reprezentate în galeria foto de mai jos.

Galerie foto

vezi galeria
5 foto

Istoricii sugerează că această sculptură a fost îngropată în anul 996, la puţin timp după creştinarea Rusiei Kievene şi a Poloniei. 

Monumentul este un stâlp de calcar cu patru feţe şi pe fiecare există trei niveluri. Pe nivelul de jos este reprezentată o figură care susţine cu mâinile cele două niveluri superioare. Nivelul de deasupra este cea mai mare figură din acest idol. Monumentul are o înălţime de 2,67 metri şi mulţi istorici consideră că cele trei niveluri reprezintă nivelurile lumii, cu oamenii jos şi zeii reprezentaţi de nivelul de sus.

De asemenea, experţii consideră că cele patru feţe ale monumentului reprezintă cele patru anotimpuri, ciclicitatea sezoanelor fiind un motiv recurent în păgânismul european.

Există totuşi multe teorii cu privire la acest artefact, inclusiv, aşa cum am menţionat mai sus, idolul îl reprezintă pe zeul războiului Swiatowid.

O altă teorie precizează că această sculptură nu era nici măcar un idol slav, argumentul fiind că aceştia îşi construiau monumentele din lemn şi nu din piatră, aşa cum este acesta.

Monumentul rămâne o piesă istorică şi de artă magnifică a popoarelor precreştine din spaţiul slav, fiind unul dintre cele mai valoroase artefacte ale istoriei Europei.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Kiev, intre slava trecutului si gloria viitorului

Un vultur monument cu becuri în cioc şi pe aripi, motiv de dispută între primar şi localnici – Galerie Foto

OZN-ul din Balcani. Un monument închinat comunismului seamănă cu o navă extraterestră (Galerie FOTO)

Un monument antic din pietre masive, descoperit pe ţărmul estic al Mării Caspice. Misterul din spatele lui