Unul dintre cele mai vechi şi mai grandioase muzee din lume are ”angajate” 74 de pisici. Totul a pornit de la împărăteasa Ecaterina a-II-a
Fondat în 1754 de către împărăteasa Ecaterina a-II-a, locul găzduieşte peste trei milioane de obiecte. Muzeul este deschis publicului din 1852, iar vizitatorii din întreaga lume apreciază colecţia expusă permanent, informează Vintage News.
Muzeul este amplasat într-un complex istoric alături de Palatul de Iarnă, locul de reşedinţă al împăraţilor Rusiei. Elisabeta a Rusiei a ordonat amplasarea pisicilor domestice în palat pentru capturarea şoarecilor din holurile şi subsolurile palatului. Pisicile au reuşit să îndepărteze dăunătorii, iar împărăteasa a decis să păstreze pisicile pentru îndeplinirea rolului de distrugători ai paraziţilor.
Sursa: Wikimedia Commons
Atunci când palatul a fost transformat într-un muzeu, pisicile au rămas în clădire pentru a proteja exponatele de rozătoare. Populaţia de pisici a trăit continuu la Ermitaj din secolul XVIII până în prezent. Într-o scurtă perioadă a celui de-Al Doilea Război Mondial, pisicile au dispărut din zonă din cauza foametei care a lovit Uniunea Sovietică.
Din anul 1950, populaţia de rozătoare a început să crească, aşadar pisicile au fost aduse din nou pentru eradicarea rozătoarelor. Din 1990, administratorul muzeului a iniţiat un program de îngrijire a locuitorilor blănoşi din cadrul Muzeului Ermitaj.
Sursa: Wikimedia Commons
În 2007, administratorii muzeului au început să adopte pisici fără stăpân, iar din 2011 au iniţiat ,,Catfest” o celebrare anuală a populaţiei de pisici din cadrul Ermitaj. În timpul festivalului, sponsorii aduc mâncare şi jucării pentru pisici.
În prezent, în cadrul muzeului se află 74 de pisici. Acestea trăiesc la subsol şi nu au voie să se plimbe prin galerii.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: