Povestea Dunării, evenimentele istorice importante petrecute pe malurile sale şi scene din viaţa de zi cu zi ale popoarelor dunărene prezentate în jurnalul de călătorie al lui Andrei Şarîi

08 03. 2017, 12:00

Andrei Şarîil este un jurnalist de origine rusă care a scris nenumărate articole şi cărţi despre războiul din Iugoslavia, istoria Europei Centrale, cultura populară modernă, precum şi jurnale de călătorie. Cartea lui Andrei Şarîi, tradusă de către Maria Sîrghe, a fost lansată la editura Polirom. 

,,Mergeţi şi voi la Dunăre!” 

Este îndemnul pe care Andrei îl adresează cititorilor săi. Cartea sa prezintă parcursul măreţului fluviu îmbinănd analiza proceselor politice cu evenimentele istorice petrecute pe malurile Dunării. Autorul a dedicat un întreg capitol parcursului Dunării pe teritoriul României, ,,Primii din istoria Dunării care au amplasat o graniţă pe malul fluviului au fost românii,” notează autorul în primul paragraf al capitolului. Printre subiectele abordate în capitolul despre România, Andrei relatează despre momente istorice importante, precum Podul lui Apollodor şi divergenţele dintre popoarele aflate de-a lungul graniţei.

Sursa: Polirom

Autorul afirmă că a vizitat ţara noastră de opt ori şi că a studiat cursul Dunării pe suprafaţa României de la Porţile de FIer până la bălţile din Tulcea şi Sulina. În jurnalul său de călătorie, Andrei relatează poveşti dunărene interesante din folclorul ţărilor traversate de fluviu. 

,,Dunărea. Fluviul Imperiilor” este o carte al cărui personaj principal nu este o domniţă frumoasă sau un domnitor vrednic, ci măreţul fluviu Dunărea, martor al celor mai importante evenimente istorice. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Martin Strel: legenda celui mai impresionant înotător al lumii
 
Studiul unui român evidenţiază efectele omului asupra Mării Negre
 
Locul din care fluviul Dunărea îşi începe cursul, Donauquelle
 
Două imagini cu Dunărea, folosite pentru a ilustra efectul devastator al încălzirii globale