Filmul „Bacalaureat”, în regia lui Cristian Mungiu, şi lungmetrajul „Toni Erdmann”, cu participare românească, în regia lui Maren Ade, au fost nominalizate în categoria „Cel mai bun film străin” la Premiile César 2017, relatează Gândul.
„Bacalaureat” îi are în rolurile principale pe Adrian Titieni şi Maria Drăguş şi spune povestea unui doctor dintr-un mic oraş de provincie care trebuie să decidă care e cea mai bună cale de urmat pentru copilul lui în contextul societăţii româneşti de astăzi. Din distribuţia filmului fac parte şi actorii Vlad Ivanov, Lia Bugnar, Rareş Andrici şi Tudor Smoleanu.
Cristian Mungiu a fost elogiat „la scenă deschisă” de revista Paris Match. Realizatorului de film român i-a fost dedicată o cronică entuziastă, pentru „Bacalaureat”, la secţiunea Cinema a site-ului prestigioasei reviste franceze.
„După ce a obţinut Palme dʼOr în 2007 pentru «4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile», – a scris Match – cineastul român Cristian Mungiu revine cu un thriller despre corupţie: «Bacalaureat» – premiul pentru regie la Cannes, 2016.”
La data obţinerii premiului de la Cannes, criticul de film Peter Bradshaw, de la The Guardian, a spus despre filmul lui Mungiu că este „un studiu de observaţie de 5 stele despre compromisul birocratic din România, realizat cu minuţiozitate şi subtilitate” şi i-a acordat 5 stele din 5. În evaluarea din decembrie anul trecut, Paris Match a acordat 4 stele din 5 aceluiaşi film, dar concluzia articolului este cât se poate de fermă şi de flatantă: „Cristian Mungiu este un mare cineast, iar «Bacalaureat» este un film mare.”
Totodată, lungmetrajul „Toni Erdmann” (Austria – Germania), co-produs de românca Ada Solomon şi filmat la Bucureşti, a fost nominalizat la categoria „Cel mai bun film străin”.
Această a 42-a ediţie a Premiilor César a omagiat, anul acesta, întreaga carieră a actorului francez Jean Paul Belmondo, în vârstă de 83 de ani.
Tot acum, actorului american George Clooney i-a fost înmânat un „premiu de onoare” pentru întreaga sa carieră. Clooney a fost însoţit la ceremonie de soţia lui, Amal, care a făcut recent public faptul că este însărcinată cu gemeni. „Nu ne putem erija în apărători ai libertăţii în lume dacă o dispreţuim la noi acasă.” – a spus Clooney când i-a fost înmânată statueta, o aluzie limpede la Donald Trump.
Principalele Premii César ale ediţiei 2017 sunt:
Premiul pentru Cel mai bun film:
„Elle”, de Paul Verhoeven
Premiul pentru Cea mai bună actriţă:
Isabelle Huppert, pentru rolul din „Elle”
Premiul pentru Cel mai bun actor:
Gaspard Ulliel, pentru rolul din „Juste la fin du monde”
Premiul pentru Cea mai bună actriţă într-un rol secundar:
Déborah Lukumuena pentru rolul din „Divines”
Premiul pentru Cel mai bun actor într-un rol secundar:
James Thierrée, pentru rolul din „Chocolat”
Premiul pentru Cel mai bun regizor:
Xavier Dolan, pentru „Juste la fin du monde”
Premiul pentru Cel mai bun film străin:
„I, Daniel Blake” (producţie franco-britanică), de Ken Loach
Premiile César au fost iniţiate de George Cravenne, în 1976. Prima ceremonie a avut loc la Paris, la 3 aprilie 1976, la Palais des Congrès. Au fost atribuite, atunci, 13 premii, faţă de cele 20 care sunt înmânate astăzi. Statueta care însoţeşte premiul a fost creată de sculptorul francez Cesar Baldaccini (născut la Marsilia), are 30 de centimetri înălţime şi cântăreşte 3 kilograme.
Pentru ediţia din acest an a Premiilor César a fost desemnat preşedinte regizorul franco-polonez Roman Polanski. În vârstă de 83 de ani, Polanski a fost recompensat de opt ori cu Premiul César.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Premiile Oscar descrise în câteva numere
Cine este persoana cu cele mai multe premii Oscar? Nu este nici actor şi nici regizor
Cine este marele favorit al caselor de pariuri pentru a câştiga premiul Oscar