Home » Cultură » 50 cele mai frumoase scrisori de dragoste, în limba română: De la Mozart la Frida Kahlo şi Proust

50 cele mai frumoase scrisori de dragoste, în limba română: De la Mozart la Frida Kahlo şi Proust

50 cele mai frumoase scrisori de dragoste, în limba română: De la Mozart la Frida Kahlo şi Proust
Publicat: 26.01.2017
O selecţie deosebită, dedicată iubitorilor de scrisori redescoperite în sertare şi arhive, ca mărturii intime, scoase la lumină în epoca e-mailului şi a SMS-ului, va apărea în limba română: "50 cele mai frumoase scrisori de dragoste din toate timpurile", în selecţia lui David H. Lowenherz.
Lansarea volumului publicat la Editura Nemira are loc miercuri, 1 februarie, de la 19.00, la Librăria Humanitas Cişmigiu. Citesc actorii Nicoleta Hâncu & Andrei Huţuleac. Vorbesc despre carte Ioana Bâldea şi Marius Constantinescu, notează Mediafax.
 
Cartea cuprinde epistole de la Wolfgang Amadeus Mozart pentru Constanze Mozart, de la Franz Kafka pentru Felice Bauer, de la Francis Scott Fitzgerald pentru Zelda Fitzgerald, de la Napoleon Bonaparte către Joséphine, de la Frida Kahlo pentru Diego Rivera. Pe scena iubirii li se alătură şi alte celebrităţi precum Voltaire, Marcel Proust, Oscar Wilde sau Sarah Bernhardt.
 
Pentru cititorii împătimiţi şi iubitorii de cuvinte, epistolele rămân irezistibile. Strânse într-o carte pentru oamenii mileniului III, ele parcă ridică discret un colţ de perdea, întrezărindu-se astfel încăperile trecute ale dragostei. Şi cititorii o vor vedea în toată splendoarea ei: blândă şi pătimaşă, curată şi obsesivă, sobră şi zglobie.
 
”Sunt momente când nimic nu vorbeşte mai tare decât un cuvânt mut, scris pe o bucată de hârtie. Odată cu apariţia mesajelor instant şi a e-mailurilor, arta epistolelor sentimentale şi-a recăpătat oarecum popularitatea, chiar dacă se manifestă acum în mediul steril al ciberspaţiului– unde nu există nici hârtie fină, confecţionată manual, nici caligrafie elegantă şi, evident, nici posibilitatea de a simţi parfumul colilor de corespondenţă! Totuşi, scrisul ne oferă şansa de a reflecta înainte de a ne pune sufletul pe tavă. Scrisorile din această colecţie nu au fost alese pentru manifestările expansive ale iubirii, ci pentru gama largă de sentimente autentice exprimate de semnatarii lor. La fel cum lumina se descompune în culori atunci când se refractă într-o prismă, dragostea dezvăluie spectrul emoţiilor noastre, iar scrisorile ne oferă ocazia de a arunca o privire în sufletul bogat al scriitorului. Fiecare epistolă conţine un motiv sau o variaţiune pe tema iubirii şi astfel ne propune o definiţie mai cuprinzătoare a acestui cuvânt. Veţi citi despre pasiune, dor, disperare, pierdere, mânie, tristeţe, amărăciune, compasiune, respect, prietenie, recunoştinţă, gelozie, îndoială şi fericire. Întregul registru al sentimentelor omeneşti se găseşte în aceste misive.”, afirmă David H. Lowenherz.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase