Oraşul lui Walt Disney, proiectat pentru a deveni ,,comunitarea viitorului” dar care arată ca unul din trecut

30 12. 2016, 09:07

Până în anul 1970, mai mulţi americani trăiau în suburbii decât în oraşe sau în zonele rurale. Douăzeci de ani mai târziu, în Statele Unite ale Americii erau mai multe maşini decât şoferi. 

Disney a construit Clebration ca un antidot pentru toate acestea, un loc în care se ptea resimţi nostalgia vremurilor trecute. Micul oraş ar fi trebuit să fie reşedinţa a peste 20.000 de persoane. Michael Eisner, proprietarul Disney din aceea perioadă, considera că va fi ,,comunitarea viitorului”.

Interesul companiei Disney pentru dezvoltarea oraşelor a început când Walt Disney şi-a expus viziunea pentru 110.883 de metri pătraţi de pământ pe care îi deţinea în centrul Floridei.  Oraşul ar fi inclus un parc tematic, un parc industrial şi un aeroport. În 1985, în zonă au fost construite două parcuri tematice, al treia aflându-se în construcţie şi având sute de camere de hotel. Însă legislaţia din Florida i-a forţat pe executivii companiei să pună în funcţiune părţi din teren pentru ca acesta să nu fie revendicat de stat.

La începutul proiectului lui Disney, a avut loc o mişcare numită ,,noul urbanism”. Mişcarea se referea la construirea cartierelor rezidenţiale şi a zonelor comerciale la scală umană. 

Preţurile caselor din comunitatea Celebration erau imense. Pentru o casă mică preţul începea de la 120.000 de dolari, iar pentru o casă mare de la 300.000 de dolari. Disney a investit 100 de milioane de dolari în proiect.

Planul lui Walt Disney de a crea un oraş mistic al trecutului a întâmpinat greutăţi. Pentru şcoala publică din comunitatea Disney a adunat experţii de la Harvard şi universităţile John Hopkins. Într-o astfel de şcoală nu ar fi existat note, orele ar fi fost ţinute cu copii de toate vârstele. Proiectul s-a dovedit a fi un eşec, fără note părinţii nu au reuşit să ştie cum se descurcă copiii la şcoală. 

În ciuda eşecurilor, Celebration a schimbat Statele Unite ale Americii, a furnizat prototipul unei dezvoltări diversificate în care legile ar fi fost mai permisive. 

Sursa: Economist

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

“Evolueaza Terra intr-o planeta a mega-oraselor?
 
Topul celor mai sigure oraşe din lume
 
Top 10 oraşe unde se trăieşte cel mai bine
 
Top 19 cele mai romantice oraşe din Europa – FOTO