Anul 2016 a fost marcat de dispariţia mai multor personalităţi din cinematografie, muzică, literatură, ştiinţă şi sport.
David Bowie: 8 ianuarie 1947 – 10 ianuarie 2016. Legendarul muzician britanic David Bowie a murit, la vârsta de 69 de ani.
„David Bowie a murit liniştit, astăzi, înconjurat de familia sa, după o curajoasă luptă de 18 luni cu cancerul”, au anunţat reprezentanţii lui David Bowie, pe contul oficial de Facebook al artistului.
Elisabeta Polihroniade: 24 aprilie 1935 – 23 ianuarie 2016. Marea Maestră Internaţională Elisabeta Polihroniade a încetat din viaţă, la vârsta de 80 de ani. Elisabeta Polihroniade a câştigat nouă medalii olimpice ca jucătoare şi a participat la zece ediţii ale JO, dintre care la opt a fost arbitru internaţional.
Umberto Eco: 5 ianuarie 1932 – 19 februarie 2016. Umberto Eco a devenit celebru cu romanele „Il nome della rosa” / „Numele Trandafirului” (1980) şi „Il pendolo di Foucault” / „Pendulul lui Foucault” (1988). Ultima carte a filosofului italian a fost „Anno zero” / „Anul zero”, publicată în 2015.
Iolanda Balaş: 12 decembrie 1936 – 11 martie 2016.
Iolanda Balaş a făcut parte din această supra-structură a celor mai mari dintre cei mai mari campioni. A devenit o legendă atunci când a bătut de 14 ori recordul mondial la săritura în înălţime în mai puţin de cinci ani. A îmbunătăţit recordul mondial, în această scurtă perioadă de timp, cu mai bine de 15 centimetri. Ultimul său record (1,91 metri – stabilit în 1961) a fost depăşit abia peste 10 ani.
Preşedintele României a decorat-o post-mortem, de parcă ar fi fost vreun soldat care şi-a pierdut viaţa într-o bătălie. A decorat-o, aşa pare, pentru cea mai grea înfrângere suferită de Iolanda Balaş în cei aproape 80 de ani de viaţă. Ordinul Naţional Steaua României în grad de Mare Ofiţer i-a fost conferit atletei, conform comunicatului dat publicităţii de Administraţia Prezidenţială, „în semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate pusă în slujba sportului de performanţă, contribuind, pe această cale, la afirmarea pe plan internaţional a şcolii româneşti de atletism, precum şi la promovarea valorilor olimpice în rândul tinerelor generaţii de campioni”.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: