Prima incertitudine: Arcul de Triumf a fost construit în anii 1921-1922 pentru a cinsti şi a omagia participarea României la primul Război Mondial.
A fost construit în doi ani şi, tot de doi ani, este supus unor lucrări de reabilitare. Va fi gata Arcul de Triumf pentru parada de 1 decembrie? Rămâne de văzut, deşi primarul general al capitalei ne asigură că da.
Ce spune Primăria despre Arcul de Triumf puteţi citi aici.
A doua incertitudine: Vom avea sau nu vom avea Cuminţenia pământului? După eşecul lamentabil, dar firesc, al campaniei de subscripţie publică, Guvernul s-a bătut cu pumnul în piept că dă el (adică tot noi, dacă e să fim corecţi) banii şi va cumpăra sculptura lui Brâncuşi. Prin subscripţie publică s-au strâns 1,1 milioane euro (faţă de 6 milioane, cât era obiectivul), aşadar Guvernul ar trebui să completeze restul sumei, până la 11 milioane.
Dar iată ce spune, mai nou, Guvernul.
A treia incertitudine: marţi, 22 noiembrie a.c., în oferta Casei de licitaţii Artmark s-a găsit şi un ceas de argint prezentat ca fiind „ceasul lui Eminescu”. Preţul de pornire – 5.000 de euro.
Povestea ceasului, aici.
Obiectul a fost adjudecat de o persoană care a licitat telefonic, iar ciocanul casei de licitaţii a bătut la 19.000 de euro.
Întrebarea, însă, rămâne: a aparţinut într-adevăr acel ceas lui Eminescu? Cei 19.000 de euro plătiţi pentru el sunt o cheltuială, nu o confirmare.
Bonus – încă o incertitudine: Vom avea un program naţional pentru 2018, atunci când se vor împlini 100 de ani de la Marea Unire, sau ne vom limita tot la împletit de coroane pe care le vom depune pe ici, pe colo, în sunetul alămurilor muzicii militare? Ce-i drept, e drept: în 2018 se vor împlini 100 de ani de la ceva ce nu mai este, şi anume de la Marea Unire în urma căreia a luat naştere România Mare. Care Românie Mare ia-o de unde nu-i..
Sursa: Mediafax