Dicţionarul Oxford a stabilit miercuri că termenul „post-truth”, desemnând circumstanţe în care faptele sunt mai puţin importante decât emoţia,este cuvântul anului, utilizarea sa crescând în urma votului Brexit şi a asceniunii la putere a lui Donald Trump în SUA, conform france24.com.
Post-truth a încetat să fie un termen periferic devenind unul uzual în comentariul politic,” au exprimat reprezentanţii editurii Oxford care publică Oxford Dictionaries, într-o declaraţie, observând că utilizarea termenului a crescut cu 2000% de anul trecut.
„Nu este suprinzător că alegerile noastre reflectă un an dominat de discursurile cu puternică încărcătură politică şi socială,” a declarat Casper Grathwohl, preşedintele Dicţionarului Oxford.
„Alimentat de popularizarea reţelelor de socializare ca surse de ştiri şi de neîncrederea tot mai mare în evenimentele furnizate de instituţii, conceptul ‘post-truth’ şi-a făcut loc în limbaj de ceva timp. Am observat creşterea utilizării termenului în iunie 2016, în special datorită votului Brexit, şi din nou în iulie, când Donald Trump şi-a asigurat nominalizarea Partidului Republican la alegerile din SUA.”
Printre alte cuvinte care au candidat la cuvântul anului s-a numărat termenul britanic „Brexiteer” utilizat pentru militanţii anti-UE.
„Alt-right” a ajuns pe lista scurtă fiind un termen ce defineşte o grupare ulta-conservatoare din SUA „caracterizată de respingerea politicilor instituţionale şi de utilizarea online media pentru a disemina conţinut controversat în mod intenţionat”.
Steve Bannon, instigator al mass-media anti-instituţionale, proaspăt numit drept consilier şi şef de strategie la Casa Albă de către Trump, este văzut drept un conducător al mişcării „alt-right”.
Reprezentanţii editurii Oxford au declarat că cuvântul „post-truth” a devenit „copleşior” de asociat cu politica.
„Dat fiind faptul că utilizarea termenului nu a arătat niciun semn de scădere a frecvenţei, nu aş fi surprins dacă ‘post-truth’ devine unul dintre cuvintele definitorii ale timpului”, a declarat Grathwohl.
Editura a stabilit că prima utilizare a a cuvântului a fost într-un eseu din anul 1992 a dramaturgului sârbo-american Steve Tesich în revista The Nation, cu referire la scandalul Irangate şi Războiul Golfului.
„Noi, ca oameni liberi am decis că dorim să trăim într-o lume ‘postr-truth'”, a scris Tesich.
„Există dovada utilizării sintagmei ‘post-adevăr’ (post-truth) înainte de articolul lui Tesic, dar se pare că fără înţelesul transparent de ‘după ce adevărul a fost cunoscut’, şi nu cu noua implicaţie că adevărul însuşi a devenit irelevant.”, au mai declarat reprezentanţii Oxford Dictionaries.
Letitia Provian, [email protected]