Casa olandeză de licitaţii Bubb Kuyper va scoate la licitaţie la finalul lunii noiembrie, în oraşul Haarlem, un lot excepţional: un text rar care a fost scris de mână de Anne Frank, adolescenta de origine evreiască, în anul 1942, informează Le Figaro.
Este vorba de o „piesă unică şi extrem de rară”, potrivit reprezentanţilor casei de licitaţii. Valoarea acestui text redactat de mână într-un album de amintiri şcolare deţinut de «Cricri» (Christiane) van Maarsen, sora cea mare a celei mai bune prietene a Annei Frank, Jacquelien, este estimat la un preţ între 30.000 şi 50.000 de euro, însă preţul licitaţiei ar putea fi mai mare.
Acest text este datat 28 martie 1942, la câteva luni după ce Anne Frank şi familia s-au ascuns în apartamentul secret pentru a scăpa de nazişti. Membrii familiei Annei Frank au rămas ascunşi acolo timp de doi ani, din iunie 1942 până în august 1944, înainte de a fi denunţaţi şi deportaţi.
În acest apartament, adolescenta a scris celebrul său jurnal, una dintre cele mai citite opere din lume care s-a vândut în peste 30 de milioane de exemplare şi care a fost tradus în 67 de limbi. Potrivit ziarului olandez RNC.Next, este pentru a patra oară când un text manuscris al Annei Frank a fost propus să fie vândut.
O serie de scrisori ale Annei Frank şi ale surorii sale Margot către corespondenţii americani au fost adjudecate în 1988 pentru 165.000 de dolari. O carte de poveşti cu semnăturile lui Anne şi Margot a fost de asemenea adjudecată în mai, în New York, pentru 62.000 de dolari, dublu faţă de estimarea iniţială.
În textul care va fi scos la licitaţie apar cuvintele: „În memoria Annei Frank”. Primele patru rânduri au fost probabil copiate dintr-un periodic din 1938, dar următoarele patru rânduri nu au fost regăsite în alte surse.
Adolescenta a murit de tifos la începutul anului 1945 în tabăra de concentrare Bergen-Belsen, la câteva zile după moartea surorii sale.
Casa Anna Frank din Amsterdam apreciază prin purtătorul de cuvânt că „este extraordinar că încă se descoperă, după atâţia ani un manuscris necunoscut”.
Letitia Provian, [email protected]