Dacă lui Caragiale îi plăceau femeile şi vinul, unora le place, în schimb, ţuica. Va fi chef duminică, la Ziua Ţuicii. Iată recomandările:
FESTIVAL Festivalul Bucureştii lui Caragiale – Ediţia a V-a, 2016
La început de noiembrie bucureştenii sunt invitaţi la o plimbare pe străzile Micului Paris, la braţ cu cele mai îndrăgite personaje ale domnului Caragiale.
6 zile de teatru, muzică şi film, un peşcheş oferit de Teatrul de Comedie, Studio Amena, Teatrul Bulandra, Teatrul Metropolis şi Teatrul Evreiesc de Stat.
Pe scena Festivalului “Bucureştii lui Caragiale” din Parcul Izvor veţi putea urmări, până pe 6 noiembrie, poveşti de ieri care-şi păstrează farmecul şi astăzi, readuse în lumina reflectoarelor de regizorii: Alexandru Dabija, Gelu Colceag, Doru Ana, Victor Ioan Frunză şi mulţi alţii.
Intrarea la spectacole este liberă, în limita locurilor disponibile.
Pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/665385500303579/
FILM Culese din Balkani – Festival de film documentar. Intrare liberă
4-6 nov: 27 de filme documentare care mai de care, #ZiuaŢuicii, Nea Vasile şi Taraful de la Mârşa, tururi prin Arhiva de Imagine MŢR, expoziţie Costică Acsinte, laboratoare antropologice, discuţii de tot felul şi multă voie bună la Culese din Balkani. Intrarea e liberă ca pasărea cerului.
Trailer – http://bit.ly/2fzkQXU
Detalii filme, aici –> http://bit.ly/2f8bYoS
Lume, lumeee,
A doua ediţie a Festivalului de Film Documentar „Culese din Balkani” se ţine de vineri până duminică (4 – 6 noiembrie) la Cinema Muzeul Ţăranului şi la Clubul Ţăranului. Mai jos, detalii de tot felul:
Secţiuni filme #CuleseDinBalkani
#AntRO este o secţiune dedicată unor regizori români de film documentar care au urmat cursuri de antropologie şi/sau etnografie vizuală sau antropologi străini care au făcut filme în Romania. Majoritatea filmelor din această secţiune au fost realizate ca parte a cercetărilor lor din cadrul programelor universitare pe care le-au urmat.
#Balkanica este secţiunea internaţională cu filme din Grecia, Serbia, Macedonia, Republica Cehă, Bosinia şi Herţegovina, Kosovo, Albania şi Bulgaria.
#SpecialManakia este dedicată fraţilor Manakia, pionierii fotografiei şi al filmului din Balcani.
#FocusDelta pune accent pe documentare filmate în Delta Dunării, una dintre regiunile României care face parte atât în spirit cât şi geografic din zona balcanilor.
#RomaStories este o secţiune ce conţine trei filme cu trei abordări diferite ale poveştilor minorităţii rome din România.
Pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/191197977965578/.
FESTIVAL Ziua Ţuicii la Culese din Balcani
„Culese din Balkani” e un Festival de film documentar. Intrare liberă nu se putea încheia fără #ZiuaŢuicii, care se sărbătoreşte la Clubul Ţăranului, duminică, 6 noiembrie începând cu 10 dimineaţa. Iar seara organizatorii vă aşteaptă cu un ţoi de ţuică şi un pahar cu vin, slană şi pită la petrecerea cântată de Nea Vasile şi Taraful de la Mârşa. Aveţi ocazia de a vă întâlni cu mai mulţi producători care vin la Ziua Ţuicii să-şi expună şi să-şi vândă ţuica ori palinca. Avem bragă, pită de la MIEZ, şi slană. Şi altele.
Intrarea e liberă.
FILM Festivalul Filmului Francez, 3 noiembrie – 11 noiembrie, Cinema Elvira Popescu
Pentru a marca această ediţie aniversară a Festivalului Filmului Francez, cinefilii şi melomanii din Bucureşti sunt invitaţi, între 3 şi 11 noiembrie, să ia parte la o experienţă cinematografică inedită, a cărei temă este muzica. Organizat de Ambasada Franţei în România şi Institutul Francez din România, festivalul este format din patru secţiuni distincte : Competiţia tinerilor regizori francezi, Săptămâna Cahiers du Cinéma, dedicată celebrei reviste, Panorama filmelor franceze care au întâmpinat un succes din partea criticilor şi publicului, precum şi Retrospectiva consacrată regizoarei Lucile Hadžihalilović.
În cadrul Competiţiei, sunt prezentate şase filme de lungmetraj de debut, realizate de tineri regizori francezi. Publicul român are posibilitatea de a descoperi operele cinematografice inedite şi de a vota în cadrul acestei selecţii, pe site-ul wwwjevote.ro sau prin intermediul formularelor disponibile în sălile de cinema. Cel mai bun film va fi recompensat cu „Premiului publicului TV5MONDE/ RFI România”, urmând să beneficieze de un sprijin destinat difuzării în reţeaua cinematografică din România
Inaugurată în 2013, Săptămâna Cahiers du Cinéma este realizată cu sprijinul revistei de critică de film şi îşi propune o programare inedită, pe tema „Muzica şi filmul francez”. Jumătate de secol de cinema francez va fi pusă în lumina reflectoarelor, prin proiecţia a şase filme de antologie : French Cancan de Jean Renoir, Les Parapluies de Cherbourg de Jacques Demy, Chronique d’Anna Magdalena Bach de Danièle Huillet şi Jean-Marie Straub, Mélo de Alain Resnais, Golden Eighties de Chantal Akerman şi Mods de Serge Bozon.
Secţiunea Panorama este consacrată promovării şi difuzării cinematografiei franceze contemporane, oferind publicului român oportunitatea de a descoperi sau de a redescoperi filme recente care au cunoscut un succes în rândul criticilor. Selecţia a fost alcătuită din opt filme premiate în cadrul marilor evenimente cinematografice din lumea întreagă, precum Gala premiilor César, Festivalul internaţional de Film de la Cannes, sau Festivalul internaţional de Film de animaţie de la Annecy.
Cu ocazia acestei ediţii aniversare, Festivalul Filmului Francez va prezenta retrospectiva Lucile Hadžihalilović, consacrată regizoarei, scenaristei şi producătoarei franceze. Două dintre lungmetrajele sale, Evolution (2016) şi Innocence (2005 – laureatul Calului de Bronz în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Stockholm) vor fi prezentate în premieră în România, în prezenţa acesteia.
Festivalul Filmului Francez reprezintă unul dintre momentele cheie ale programului cultural realizat de către Ambasada Franţei şi Institutul Francez. În acest context, procesul de creaţie şi profesioniştii din a 7-a artă sunt puşi în lumină, prin intermediul unei programări care îşi propune să îmbine operele atemporale ale cinematografiei franceze şi filmele mai recente, astfel încât publicul român să poată descoperi diversitatea patrimoniului cinematografic francez.
Pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/184294412023054/.
TEATRU Festivalul Naţional de Teatru Independent – FNTi 4
Festivalul Naţional de Teatru independent este un eveniment care îşi propune să aducă anual în faţa publicului cele mai bune producţii independente din Bucureşti şi din ţară.
Anul acesta, Godot Café-Teatru organizează a 4 a ediţie FNTi alături de alte opt teatre independente din Bucureşti (Unteatru, Teatrul de Artă, În Culise – Club La Scena, Teatrul LUNI de la GreenHours, Teatrul Arte dell’ Anima, POINT, Teatrul Coquette, Teatrul de pe Lipscani).
Selecţia din acest an include 37 de producţii ale teatrelor independente din Bucureşti şi din ţară şi spectacole de debut ale tinerilor absolvenţi UNATC. De asemnenea, ediţia a IV-a va avea şi o secţiune de one man/woman show.
Ca în fiecare an, festivalul va crea contextul favorabil iniţierii unor discuţii între actorii independenţi şi studenţii la facultăţile de teatru. Ediţia cu numărul IV va marca lansarea unei platforme de dialog între membrii Companiilor de Teatru Independent din ţară şi reprezentanţi ai organismele ce administrează politicile culturale naţionale.
Pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/939025936203110/.
FILM Zilele Filmului German
Anul acesta, iubitorii de film din Bucureşti au ocazia de a viziona, de-a lungul a şapte zile (4-10 noiembrie), 23 de produţii cinematografice recente.
Filmul proiectat în deschiderea ediţiei din acest an a Festivalului este „Colonia”, în regia lui Florian Gallenberger – un film tulburător despre abuzurile puterii şi istoriei, îndoctrinare şi manipulare, limitele credinţei şi supunerii, dar şi despre puterea de sacrificiu în numele iubirii, cu o distribuţie impresionantă, avându-I pe Emma Watson, Daniel Brühl şi Michael Nyqvist în rolurile principale.
Pelicula este o captivantă poveste fictivă derulată pe fundalul real al Coloniei Dignidad, o aşezare fondată în 1961, în sudul Republicii Chile, de către o sectă germană. În 1973, în zilele când izbucnea puciul militar al lui Augusto Pinochet împotriva lui Salvador Allende, tânărul fotograf german (Daniel Brühl) ajunge să fie încarcerat în beciurile Coloniei, iar iubita sa (Ema Watson) va porni în căutarea lui – prilej cu care aflăm detalii despre istoria înfiinţării Coloniei şi neştiute complicităţi diplomatice.
Pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/498173340390448/.
Sursa: Mediafax