Secretele celui mai mare muzeu din lume, Luvru, construit în mare parte de ostatici de război – Galerie Foto

06 11. 2016, 13:00

Iniţial a fost construit ca fortăreaţă

Regele renascentist faimos pentru castelele sale minunate din valea Loire a demolat o fortăreaţă din secolul XII pentru a construi palatul Luvru. Construcţia a început la mijlocul anului 1500, însă doar o parte din clădire a fost finisată.

Galerie foto

vezi galeria
15 foto

Fiecare rege francez care l-a urmat şi-a lăsat amprenta asupra structurii, dacă este privită cu atenţie clădirea prezintă zone arhitecturale diferite. Una dintre cele mai impresionante părţi fiind colonada care a fost construită de Louis Le Vau, Claude Perrault şi pictorul Charles Le Brun, a cărui muncă poate fi observată în Galeria Apollo.

Pot fi întrezărite urme ale şanţului original

Deşi fortăreaţa din secolul XII construită de regele Filip al II-lea a fost distrusă, arheologii au excavat şantul original care se află la 7 metri sub Cour Carre, în timpul construcţiei piramidei de sticlă. 

Au durat 200 de ani până când întreaga clădire a devenit muzeu

 Ludovic al XIV-lea a fost ultimul rege care a utilizat Luvrul ca reşedinţă regală. În timpul Revoluţiei Franceze, Musee Central des Arts a fost deschis pentru public în Grande Galerie. Napoleon Bonaparte şi Napoleon al III-lea le-au adăugat pe ambele muzeului Luvru, sporindu-şi propriul prestigiu.Abia în1993, întreaga clădire a fost utilizată ca muzeu pentru prima dată.

Majoritatea lucrătorilor de la Luvru erau ostatici de război ai lui Napoleon

Regii Franţei, mari colecţionari de artă, i-au angajat pe cei mai buni arhitecţi să realizeze Luvrul, însă mare parte din muzeu a fost construit în timpul lui Napoleon. 

Faimoasa piramidă de sticlă a lui I.M. Pei a stârnit controverse în momentul construcţiei

Piramida de sticlă, realizată de arhitectul american I.M. Pei, reprezintă astăzi un simbol principal al Luvru, însă când a fost dezvelită pentru prima dată, în 1989, unii critici au afirmat că este un ,,sacrilegiu”  şi că distruge integritatea clădirii istorice. 

Proiectat să primească 5 milioane de vizitatori pe an, Luvrul a primit aproximativ 8,6 milioane de vizitatori în 2015. În prezent, există un nou proiect de reconfigurare a intrărilor, pentru a fi evitate cozile.

Cea mai mare pictură din muzeu se află în aceiaşi cameră cu tabloul Mona Lisei

Mona Lisa este cel mai faimos tablou din Louvre, însă mulţi oameni nu realizează că cea mai mare pictură dintr-un tablou se află în aceiaşi cameră. Nunta din Cana Galilei, realizată de renascentistul Veronese, este deseori confundată cu Cina cea de Taină, însă în ea este de fapt prezentat primul miracol realizat de Hristos – transformarea apei în vin. 

Fanii cărţii Codul lui Da Vinci pot realiza o rută tematică a muzeului

În Luvru există nenumărate rute oficiale recomandate pentru a-i ajuta pe vizitatori să se descurce în imensul muzeu. Ruta Codul lui Da Vinci urmează paşi făcuţi de protagonistul Robert Langdon şi Sophie Neveu.

Vizitatorii pot observa cum arăta muzeul în timpul lui Napoleon al III-lea

Aflată într-un colţ ascuns al aripii Richelieu, camera de desen a lui Napoleon al III-lea oferă vizitatorilor o imagine a modului în care arăta palatul atunci când era utilizat pentru funcţii publice.

Sursa: Travel and Leisure

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ziua în care s-a deschis, oficial, Muzeul Brukenthal, cel mai vechi muzeu din România. TUR VIRTUAL
 
China inaugureaza muzeul in forma de ceainic al culturii ceaiului (FOTO)
 
Selfie-uri cu Stalin şi copii care vin să ţină arme în mâini. Muzeul care onorează Uniunea Sovietică
 
Misterul celebrului Cod al lui Grolier a fost elucidat