COOLTURA de WEEKEND. Un an de la Colectiv. În memoria victimelor. Concerte şi spectacole caritabile
REMINDER: Pe 30 octombrie se împlineşte un an de la incendiul din Colectiv. În incendiul din clubul Colectiv şi-au pierdut viaţa 64 de tineri, iar 147 de oameni au fost răniţi. Acest weekend stă sub semnul comemorării. Un monument dedicat memoriei victimelor din Colectiv va fi sfinţit, duminică.
Circulaţia va fi restricţionată pe 30 octombrie în zona Pieţei Bucur din Capitală, deoarece în zonă au loc manifestări de comemorare a unui an de la incendiul din clubul Colectiv, potrivit Brigăzii Rutiere.
Un monument dedicat memoriei victimelor din Colectiv va fi sfinţit, duminică, 30 octombrie, la împlinirea unui an de la tragedie, în curtea bisericii Sfântul Nicolae – Broşteni, ceremonia fiind urmată de slujba parastasului în faţa clubului pentru toţi cei care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului.
În Bucureşti se vor organiza şi alte evenimente în amintirea celor 64 de tineri morţi în incendiul de acum un an, dar şi un concert caritabil unde se vor strânge fonduri pentru supravieţuitorii tragediei.
CONCERT „#Colectiv – Nouă ne pasă! ” – concert caritabil cu Vama şi Holograf, la un an după tragedie
O parte din răniţii din Colectiv împreună cu Asociaţia Promusic Events, alături de Crucea Roşie, vor organiza un eveniment rock caritabil la Arenele Române, pe 30 octombrie, când se împlineşte un an de la incediu, concert unde vor concerta şi formaţii precum Vama sau Holograf.
Banii strânşi în urma concertului de la Arenele Române din Bucureşti vor fi direcţionaţi prin Crucea Roşie către victimele care încă au nevoie de tratament.
În acest eveniment sunt incluse atât formaţii tinere precum Up To Eleven sau 9.7 Richter, ai căror membri au fost răniţi în urma incediului din clubul Colectiv, cât şi artişti consacraţi, printre care se numără Holograf, Vama, Antract şi Nicu Covaci.
Intrarea se face pe bază de donaţie (60 de lei sau 100 de lei), în functie de posibilităţile fiecăruia.
Crucea Roşie România s-a alăturat acestui demers important şi continuă susţinerea răniţilor implicaţi în tragedia de la Clubul Colectiv.
„Victimele tragicului eveniment petrecut în clubul bucureştean ‘Colectiv’ au în continuare nevoie de ajutor. De aproape un an, Crucea Roţie Română este alături de cei aflaţi în suferinţă. Continuăm să acordăm tot sprijinul necesar celor care au nevoie de recuperare. Salutăm iniţiativa Asociaţiei Promusic Events, organizatorul concertului caritabil ‘#Colectiv – Nouă ne pasă!’ şi vă asigurăm că suma colectată cu această ocazie va fi folosită, la fel ca şi celelalte fonduri, pentru rezolvarea problemelor de sănătate cu care continuă să se confrunte cei afectaţi”, a precizat Silviu Lefter, director general Crucea Roşie Română.
„Dorim să mulţumim Crucii Roşii din România pentru deschiderea faţă de acest eveniment, cu atât mai mult cu cât această instituţie a fost alături de răniţii din tragedia de la Colectiv încă de la început. Sperăm ca lumea să înţeleagă că aceştia au în continuare nevoie de multă susţinere, dar şi de bani pentru operaţiile şi tratamentele necesare”, a menţionat Nelu Brînduşan, Asociaţia Promusic Events.
Anul trecut, pe 30 octombrie, lumea rock-ului din România a primit o lovitură grea. Una dintre cele mai promiţătoare trupe ale noului val, Goodbye to Gravity, a pierdut patru din cei cinci membri în timpul concertului de lansare a celui de-al doilea material discografic, „Mantras of War”.
Alături de ei, fotografi de concerte, graficieni, ziarişti, dintre care unii scriau despre muzica rock incă din anii 1990, sunetişti, prieteni şi fani, nelipsiţi de la concerte, care prin devotamentul lor au menţinut vie pasiunea pentru acest gen muzical.
Toţi aceşti oameni, fiecare în felul lui, au contribuit la menţinerea unei scene a cărei activitate a fost prilej de mângâiere şi bucurie pentru mulţi dintre noi. În urma lor au rămas un ocean de tristeţe şi familii îndurerate, multe dintre ele lipsite de posibilităţi financiare.
„Şi să nu-i uităm pe răniţi. În afară de cei 64 de tineri, plecaţi mult prea devreme dintre noi, peste 160 de alţi răniţi se zbat cu probleme fizice şi psihice greu de depăşit”, transmite Asociaţia Promusic Events.
IMPROVIZAŢIE Zâmbet pentru Colectiv – Două reprezentaţii în aceeşi seară
A trecut un an. Nu am uitat şi vrem să dăruim înapoi tuturor celor întristaţi de incendiul din Colectiv zâmbete şi încredere. Improvisneyland va oferi un spectacol de improvizaţie viu, vesel şi efervescent, ca în fiecare sâmbătă, în Ceainaria ARTea.
Biletele sunt improvizate sub formă de donaţii, iar toate fondurile obţinute în urma spectacolului vor fi donate către Tedy Ursuleanu, unul dintre supravieţuitorii incendiului din #colectiv. Tedy a suferit arsuri pe 45% din suprafaţă corpului, şi-a pierdut în totalitate degetele de la mâna stânga şi parţial pe cele de la mâna dreaptă. Acum îşi îndreaptă toate eforturile pentru a creşte accesul la proteze bionice persoanelor cu dizabilităţi. Acest spectacol caritabil îşi propune să o ajute în realizarea visului.
„Hai să zâmbeşti cu noi şi să o cunoşti pe Tedy, „îmblânzitoarea de roboţi”!”, spun cei de la Improvisneyland.
Pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/322333138130455/
TEATRU Festivalul Naţionat de Teatru
Cea de-a 26-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru, care se va desfăşura la Bucureşti, între 21 şi 30 octombrie, se bucură de Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis, pentru al doilea an consecutiv. Festivalul este produs de UNITER, ARCUB şi Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti şi finanţat de Ministerul Culturii şi Primăria Municipiului Bucureşti. Partener: Institutul Cultural Român. Directorul artistic al Festivalului este criticul de teatru Marina Constantinescu. Au fost selectate 40 de spectacole din întreaga ţară, produse în stagiunea teatrală 2015 – 2016, precum şi spectacole străine invitate.
Pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/FNT-Festivalul-National-de-Teatru-The-National-Theatre-Festival-160309668068/?ref=page_internal
FILM HipTrip Travel Film Festival 2016
HipTrip Travel Film Festival va avea loc anul acesta în perioada 27-30 octombrie la Cinema Union şi Cinemateca Eforie din Bucureşti. Peste 20 de filme din toate colţurile lumii, majoritatea în premieră în România, vor fi prezentate publicului iubitor de călătorii şi cinema. Festivalul va debuta joi, 27 octombrie, cu filmul El Clasico, propunerea Irakului pentru Premiile Oscar în 2017.
Biletele pentru gala de deschidere au fost puse deja în vânzare prin Eventbook.ro şi prin reţeaua de parteneri (Librăria Engleză Anthony Frost, Librăriile Humanitas Cişmigiu/Kretzulescu/Auchan Titan şi altele).
HipTrip Travel Film Festival este un festival dedicat cinefililor dependenţi de călătorii, precum şi celor care caută inspiraţie pentru viitoare călătorii. Este un mod de a ne aminti că filmul în sine este o călătorie deschisă oricui, care ne poartă în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii, prin viziunea cineaştilor care l-au creat.
Pentru detalii suplimentare urmăreşte site-ul http://hiptrip.ro/.
Pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/1728477834071254/
CONCERT AMUSEbouche I – Festivalul SoNoRo – Brunch & Concert
Duminică, 30 octombrie, ritmul Festivalului SoNoRo va deveni allegro şi, deşi este ziua cu un record de concerte, cinci într-o singură zi, va fi una dintre cele mai relaxate. Conceptul concertistic, numit aMUSEbouche, este inspirat din celebra carte a scriitorului britanic Tom Hodkinson “Ghidul leneşului” şi oferă publicului un traseu bine dozat în care experienţa muzicală este completată de specificul fiecărui loc, inedit ca spaţiu de concert, a momentului zilei şi a elementelor destinate să satisfacă şi alte simţuri.
Parcursul va începe la ora 11:00 dimineaţa, la POINT, şi va fi completat de un brunch. Va urma o cafea relaxată la Casa Memorială Ion Mincu (Ordinul Arhitecţilor din România), la ora 14.00. Ceaiul va fi servit la ora 16.00, la Fundaţia Löwendal şi va fi urmat de un pahar de vin, la Galateca, de la ora 19:00. Seara se va încheia în Sala de Lectură a Facultăţii de Litere (Facultatea de Litere, Universitatea Bucuresti), unde, la ora 22:00, va avea loc ultimul concert al zilei, ce va lasa încă timp pentru un schimb de impresii asupra zilei şi filosofiei de viaţă hodkinsoniene.
Program muzical aMUSEbouche I – POINT:
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Suita pentru violoncel nr. 1 în sol major, BWV 1007
Wolfgang Amadeus Mozart (1759 – 1791)
Duet pentru vioară şi violă în sol major, KV 423
În interpretarea: Philippe Graffin (vioară), Razvan Popovici (violă) şi Maximilian Hornung (violoncel).
Pret bilet: 50 de lei (include brunch)
Mai multe detalii aici: http://www.sonoro.ro/concerte
Pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/1794901320764109/
TEATRU Poveşti vrăjitoreşti la Cărtureşti
Duminică, 30 octombrie, de la ora 11:30, publicul este aşteptat în Mansarda Copiilor din Cărtureşti Verona să asculte „Povestea celor trei vrăjitoare toante”, scrisă de Simona Epure şi pusă în scenă de trupa de teatru Mora Edutainment.
Cei mici pot veni costumaţi la întâlnirea cu vrăjitoarele Nalta, Durdulia şi Fistichia. Îi aşteaptă o tombolă şi multe râsete şi surprize.
Participarea la eveniment (care include o carte cadou şi un bilet la tombolă) costă 35 lei/copil.
”Povestea celor trei vrăjitoare toante” este o istorioară hazlie, derulată ȋn versuri care, pe lângă stereotipul vrăjitoarelor rele ce ȋmpart vrăji ȋn stânga şi ȋn dreapta pentru a supăra oamenii, aduce ȋn poveste elemente noi. Vrăjitoarele sunt umanizate, una suferă de reumatism (Nalta), a doua are preocupări culinare (Durdulia), iar a treia este preocupată de modă (Fistichia) şi, ȋn loc să prepare poţiuni vrăjitoreşti, prepară esenţe şi parfumuri. Cele trei vrăjitoare sunt aproape nişte femei obişnuite, din zilele noastre, aflate ȋn pragul pensiei din ale vrăjitoriei.
Limbajul este unul vrăjitoresc pentru că nu se poate scrie o astfel de poveste ȋn limbaj ştiinţific. Dar anumite expresii au scopul doar de a le ironiza ”pe cele trele”, fiind folosite pentru a provoca hazul, ironizând de fapt aceste vrăjitoare fără minte care au vrut să schimbe omenirea printr-o vrajă specială, dar nu au reuşit. Ilustraţia cărţii este realizată ȋntr-un stil clasic, ȋntr-un mod impecabil de către ilustratoarea Diana Pandelea, ȋn deplină concordanţă cu subiectul cărţii.
Este o carte care poate fi interpretată, nu numai pe o scenă, ci şi acasă, unde prietenii sau membrii familiei se pot amuza ȋmpreuna cu copii, având nevoie de povestea sau cartea propriu-zisă, trei pălării de vrăjitoare şi două-trei mături cu coadă! Hi, hi, hi, hi!
FILM Filme în sufragerie – „Ascenseur pour l’échafaud”
„Va invităm cu entuziasm la filme franţuzeşti în sufragerie, în fiecare săptămână, Nouvelle Vague, Rive Gauche, French Impressionist Cinema, Poetic Realism.”, spun organizatorii de la BEAT bar umanist.
BEAT bar umanist în colaborare cu Institutul Cultural Francez şi Asociaţia Proiectiii Alternative. (https://www.facebook.com/Proiecţii/?fref=ts).
Săptămâna aceasta publicul este aşteptat la „Ascenseur pour l’échafaud”/ „Elevator to the Gallows”, realizat de Louis Malle, cu frumoasa muzică a lui Miles Davis, din 1958.
https://www.youtube.com/watch?v=euB6PWW6tcI
Intrare liberă.
Pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/529850053881340/.
Sursa: Mediafax