Avem câteva recomandări de filme pentru weekend. Voilà:
Noaptea Caselor, 15 octombrie
Vino sâmbătă, 15 octombrie, într-un circuit nocturn prin casele şi apartamentele alternative din Bucureşti. Te vor întâmpina la ei acasă întreprinzători, creativi, artişti, meşteri, jurnalişti sau activişti care şi-au transformat dormitoarele în mici centre social-culturale. Noaptea Caselor e o punte între aceste iniţiative, un agregator care dă coerenţă unui nou curent cultural.
Curentul spaţiilor alternative a început acum câţiva ani, cu nişte grupuri de tineri visători care unelteau proiecte în ateliere improvizate şi bucătării înghesuite. În timp, comunităţile legate în jurul acestor nuclee au construit împreună o reţea culturală descentralizată, una mai personală, mai liberă şi mai eficientă decât cele formale. Multe dintre activităţile culturale pe care le vedem zilele astea pe străzi, în galerii, baruri şi huburi au pornit din aceste spaţii.
„Anul ăsta, vrem să arătăm ce a ieşit pe uşile Caselor: ce proiecte s-au legat în comunităţile din jurul spaţiilor alternative din Bucureşti şi cum au influenţat ele oraşul, cum s-au schimbat Casele şi misiunea lor, în ce direcţie mergem şi cum e generaţia care vine din urmă?”, spun organizatorii.
În Circuit → Avanpost8 → Carol 53 → Casa Jurnalistului → Casa Lupu → Cetatea Artelor → Colivia → CZVL12 → EFdeN → Grădina Sticlarilor → Home Mătăsari → Manasia Hub → Modulab → Insula 42 → The Room
Harta: http://bit.ly/2cYOfod
Pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/1110116672398359/.
Les Films de Cannes a Bucarest. Ce filme puteţi vedea în weekend:
Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest începe vineri, 14 octombrie, în Bucureşti, unde timp de zece zile cinefilii vor putea viziona în premieră, în cinematografele din capitală, cele mai aşteptate filme din selecţia Festivalului de la Cannes.
Unul dintre cele mai aşteptate evenimente culturale ale toamnei începe vineri, 14 octombrie, şi va cuprinde Bucureştiul timp de zece zile. Peste 6000 de bilete s-au vândut deja în avans pe Eventbook.ro la premierele filmelor de la Cannes. Les Films de Cannes à Bucarest are loc anul acesta la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului şi Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României. Programul poate fi găsit pe www.filmedefestival.ro.
Evenimentul se deschide oficial vineri, de la 18.30, la CinemaPRO, cu „Toni Erdmann”, în prezenţa regizoarei Maren Ade, care va sta de vorbă cu publicul la finalul proiecţiei. Comedia filmată aproape integral la Bucureşti a sedus presa internaţională la Cannes, câştigând Premiul criticii – FIPRESCI, şi va reprezenta Germania la Gala Oscar 2017. Pe Maren Ade, cinefilii o vor putea întâlni şi la „Everyone Else/ Alle Anderen” (2009), un alt film de succes al regizoarei germane, distins cu Marele Premiu al Juriului şi Ursul de argint pentru interpretare (Birgit Minichmayr) la Berlin.
Iată despre ce e vorba în „Toni Erdmann”: Inès lucrează într-o mare companie germană cu sediul în Bucureşti. Viaţa ei perfect ordonată nu suferă nici cea mai mică dereglare până la sosirea lui Winfried, tatăl ei, care aterizează în viaţa sa pe nepusă masă cu întrebarea : „Eşti fericită ?”. Incapacitatea ei de a răspunde este primul semn al unei bulversări profunde. Acest tată greoi şi lent, cu care îi este un pic ruşine, va face totul să o ajute să găsească un sens în viaţă, inventând un personaj cu multe faţete: Toni Erdmann.
Un alt invitat special în acest prim week-end este artista Mania Akbari, care va fi prezentă la proiecţiile filmelor lui Abbas Kiarostami. În secţiunea Tribut Abbas Kiarostami vor fi proiectate câteva dintre filmele remarcabile ale regizorului iranian: „Close-Up” (1990), „Through the Olive Trees” (1994), „Le Goût de la cerise/ Taste of Cherry” (Palme d’Or, Cannes 1997) şi „Ten” (2002), cu Mania Akbari în rolul principal. Kiarostami s-a stins în iulie anul acesta la Paris, la vârsta de 76 de ani.
Sâmbătă, 15 octombrie, este Ziua de Aur la CinemaPRO. Filmele recompensate cu cele mai importante trei trofee ale anului, în marile festivaluri, vor rula în premieră, într-o singură zi. Maratonul începe la 13.30 cu „The Woman Who Left”, noul film al regizorului Lav Diaz, premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia, şi continuă de la 18.00 cu „Fire at Sea” (r. Gianfranco Rosi), documentarul distins cu Ursul de Aur la Berlin. De la 21.15, va fi proiectat filmul laureat cu Palme d’Or, „I Daniel Blake” (r. Ken Loach).
Vă recomandăm „I, Daniel Blake” şi drept teaser, uite un scurt synopsis: Pentru prima dată în viaţa lui, Daniel Blake, un tâmplar de 59 de ani, e constrâns de împrejurări să apeleze la ajutorul social, din cauza unor probleme cardiace. Dar chiar dacă medicul îi interzice să lucreze, este obligat să-şi caute de lucru, sub ameninţarea unor sancţiuni. De-a lungul drumurilor sale regulate la „job center”, Daniel se intersectează cu Rachel, mamă singură a doi copii, constrânsă să accepte o locuinţă la 450 de km depărtare de oraşul ei natal, pentru a nu fi plasată într-una adăpost social. Prinşi în iţele aberaţiilor administrative din sistemul britanic de astăzi, Daniel şi Rachel vor încerca să se descurce împreună.
Regizorul finlandez Juho Kuosmanen, marele câştigător al secţiunii Un Certain Regard la Cannes cu „The Happiest Day in the Life of Olli Mäki”, va fi prezent duminică, de la 18.30, la proiecţia filmului său de la Cinema Elvire Popesco. Debutul său remarcabil, inspirat de o poveste reală, este propunerea Finlandei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin.
Tot în weekend, încep proiecţiile din Focus Olivier Assayas, marele invitat al ediţiei din acest a Les Films de Cannes à Bucarest: „Demonlover”, „L’Heure d’été”, „L’Eau froide”. Renumitul regizor francez va susţine un masterclass cu intrare liberă la UNATC pe 21 octombrie, de la ora 11.00, moderat de criticul de film Michał Oleszczyk (Rogerebert.com). Un masterclass cu intrare liberă va susţine şi regizorul francez Alain Guiraudie („Rester Vertical”, „L’Inconnu du lac”), pe 18 octombrie, ora 11.00, la Sala de cinema a UNATC. Moderator va fi criticul de film Pascal Mérigeau (Nouvel Observateur).
Printre titlurile programate în primul week-end se află şi „Juste la fin du monde” al lui Xavier Dolan (Marele Premiu), „American Honey” (r. Andrea Arnold, Premiul Juriului), „Ma’Rosa” (Premiul de interpretare feminină – Jaclyn Jose), „Elle” (r. Paul Verhoeven), propunerea Franţei la Oscar, „Fixeur”, noul film al lui Adrian Sitaru, şi pelicula „Şi va fi…”. Aceasta este o co-producţie a studiourilor Buftea şi a Delta Film (Moscova), regizată de cineastul basarabean Valeriu Jereghi, filmată de Vivi Drăgan Vasile şi proiectată în Un Certain Regard la Cannes, în 1993. O parte din echipă va fi prezentă la proiecţia de duminică, 16 octombrie, ora 14.00, la Cinema Muzeul Ţăranului.
Dintre aceste filme, vă recomandăm „Elle” cu Isabelle Huppert: În acest thriller, Huppert interpretează rolul lui Michèle, o femeie de carieră ce pare indestructibilă. Şefă a unei companii de jocuri video, ea pare să se comporte la fel de distant şi de crud şi în viaţa sa personală, nu doar în cea profesională. Faptul că este atacată în propria casă îi schimbă viaţa pentru totdeauna. Când îl găseşte pe bărbatul care a asaltat-o, amândoi sunt atraşi într-un joc curios şi incitant – un joc cu reguli care poate degenera în orice moment.
Pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/Les-Films-de-Cannes-a-Bucarest-119598318098272/?fref=ts.
Sursa: Mediafax