COOLTURA de WEEKEND. FESTIVAL Bucharest Science Festival 2016. Noaptea Albă a Galeriilor

30 09. 2016, 20:17

Iată recomandările, potrivit Mediafax:

FESTIVAL Bucharest Science Festival 2016, 28 septembrie – 2 octombrie

Am apărut şi am evoluat de-a lungul a milioane de ani în Africa, apoi am făcut un prim pas în afara acestui continent. Întâi am colonizat Europa şi Asia, apoi, treptat, întregul Pămînt. Am învăţat să străbatem oceanele şi să zburăm; am mers mereu mai departe, spre noi orizonturi. Fiecare nouă descoperire, fiecare nou ţărm atins ne-au multiplicat cunoştinţele şi ne-au îndemnat să mergem înainte.

„A sosit momentul pentru următoarea aventură: colonizarea Sistemului Solar. Acum ne îndreptăm privirile către Lună şi Marte, către centura de asteroizi sau către sateliţii lui Jupiter; tot atâtea trepte spre nemărginire.”, spun organizatorii

La o primă vedere, planeta Marte este aridă şi inospitalieră, dar misiunile spaţiale din ultimele decenii au început să ridice valul aparenţelor. Cantităţi uriaşe de apă se găsesc în apropierea suprafeţei; atmosfera este rarefiată, dar suficientă pentru a furniza materia primă pentru combustibil de rachetă; Marte este cea mai ospitalieră planetă a Sistemului Solar, după Pământ.

În cadrul Bucharest Science Festival 2016 se va vorbi despre colonizarea planetei Marte şi provocările pe care o astfel de acţiune unică în istorie le va genera. Vor trebui dezvoltate noi sisteme de transport spaţial, vor trebui asigurate necesităţile de bază – hrană, adăpost, energie; va trebui înfiinţat şi gestionat un întreg ecosistem. Poate şi mai important, aşa cum s-a întâmplat de fiecare dată în istorie, noile cunoştinţe căpătate şi noile tehnologii ce vor fi inventate îşi vor găsi aplicabilitate în primul rând, aici, pe Pămînt!

Pagina de Facebook a evenimentului, aici: https://www.facebook.com/events/884478964989296/

FESTIVAL Bucureşti Docuart Fest, ediţia a 5-a

Festivalul documentarului românesc, Bucureşti Docuart Fest se întoarce în perioada 27 septembrie – 2 octombrie la Cinemateca Eforie şi Cinema Muzeul Ţăranului – Sala Horia Bernea. Peste 40 de documentare de urmărit, mai mult de 20 în premieră. O selecţie on point a celor mai bune documentare din ultimii ani aparţinând regizorilor cu experienţă, studenţilor sau realizatorilor TV. Iată câteva recomandări din festival:

Zece filme de arhivă despre parfumul Bucureştiului din anii ’30-’60 (Documentare realizate de Sahia Film)

Dezbatere COLECTIV: La aproape un an de la tragedie, realizatorii documentarelor TV post Colectiv vin să vorbească despre cum se reflectă realitatea în filmul documentar Tv.
Vor fi prezenţi Oana DESPA (DIGI24), Cosmin SAVU (Pro TV), Carmen AVRAM (Antena 3), Mihai PREDESCU (Discovery) şi Răzvan BUTARU (TVR). –> http://bit.ly/2cUsdc7

Masterclass Cristian Tudor Popescu: despre manipularea în filmul documentar contemporan –> http://bit.ly/2csihjE

Masterclass Dan Curean: Acelaşi subiect, mai multe filme.
–> http://bit.ly/2d8nb9X

Un documentar interactiv. „Faţa ascunsă”, un live performance live audio-video care propune o explorare audio-vizuală a depresiei, aşa cum se vede şi se ascunde ea în Bucureşti, în 2016. De Cinty Ionescu

Pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/1116149035134906/.

CONCERT The dAdA – Spice Club – sâmbătă, 1 octombrie – 22:00

Spice Club împlineşte zece ani şi invită fanii muzicii live la pterecerea aniversară: „De 10 ani suntem împreuna la serile noastre cu muzica live de calitate! După super concertul de sâmbăta trecută, The dAdA vin alături de noi, ‘relaxaţi, nebuni si sinceri’. Rezervă locul la masa favorita la tel: 021 312 0136 sau 0766 260 390. Vino pe Calea Victoriei 21-23 la clubul tau preferat!”.

Trupa a distribuit recent pe Facebook un clip cu „o selecţie cu câteva coveruri pe care le cantăm la evenimente”. Clipul poate fi ascultat pe YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=v4iUxwFO238.

Pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/196048884150359/.

NOAPTE ALBĂ Noaptea Albă a Galeriilor 2016 / White Night of the Art Galleries, 30 septembrie

Noaptea Albă a Galeriilor împlineşte 10 ani. În 10 oraşe din România, se va parcurge o hartă a artei contemporane şi a celor mai noi tendinţe de pe scena artistică locală şi internaţională.

Cu ocazia ediţiei a zecea, Noaptea Albă a Galeriilor – NAG, proiect iniţiat şi organizat de Asociaţia Ephemair, îşi extinde programul nocturn în galerii de artă, spaţii alternative, hub-uri creative şi instituţii culturale din alte nouă oraşe. Astfel, alături de Bucureşti, vor avea loc expoziţii şi evenimente dedicate artei contemporane în Arad, Baia Mare, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Sibiu, Târgu Mureş şi Timişoara.

De asemenea, în Bucureşti NAG 2016 aduce câte un pic din savoarea fiecăruia dintre celelalte nouă oraşe în cadrul unei expoziţii focus având drept invitaţi curatori şi artişti din oraşele partenere.

Detalii pe www.noapteagaleriilor.ro.

Pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/1755166281429187/

NOAPTE ALBĂ Noaptea Cercetătorilor 2016, 30 septembrie

Ştiinţa vine în stradă. Noaptea Cercetătorilor Europeni este evenimentul care aduce publicul pentru o seară mai aproape de lumea ştiinţei. Vor fi mai multe experimente trăznite, ateliere de lucru, activităţi educative, concursuri cu premii şi multe surprize, spun organizatorii.

Pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/865255150244971/

FESTIVAL Sci+Fi Fest – Festivalul de Ştiinţă şi Science-Fiction, 30 septembrie

Sci+Fi FEST este primul şi cel mai amplu festival de Ştiinţă şi Science Fiction din România. La festival se va povesti despre roboţi, drone şi gadgeturi smart la realitate virtuală, maşini electrice şi observaţii astronomice.

Pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/199380453813249/

FESTIVAL Kinofest 2016, editia a -10-a, 30 septembrie – 2 octombrie

În 2016, Festivalul Internaţional de Film Kinofest îşi desfăşoară a zecea ediţie între 30 septembrie şi 2 octombrie. Vor fi proiectate aproximativ 250 de scurtmetraje, la Cinema Elvira Popescu, Energiea Pub, Seneca Anticafe, Lente şi Make a Point. La Cinema Elvira Popescu, în zilele de 1 şi 2 octombrie, Kinofest proiectează două programe de animaţii pentru copii si tineri, de la ora 14. Iar seara, trei programe excepţionale: unul cu filme de la cele mai importante şcoli de animaţie (Gobelins, ArtFx, École Estienne, Isart Digital, etc), unul cu scurtmetraje spooky si thriller şi unul cu cele mai bune filme din festival – scurtmetraje premiate la editiile precedente.

Cele trei competiţii ale festivalului prezintă 56 de filme. Sectiunea Online se desfăşoară pe www.kinofest.com, între 15 septembrie şi 2 octombrie. Cele 15 curtmetraje finaliste sunt disponibile pentru vizionare pe internet şi pot fi votate de public, fără graniţe. Filmul cu cele mai multe aprecieri câştigă premiul Cel mai bun film Online Kinofest 2016.

Secţiunile Animaţie şi Ficţiune, proiectate la Energiea Pub, prezinta 41 de filme ce vor fi jurizate de profesionişti din domeniul filmului. La Lente vor rula în cele trei locatii trei programe de filme: World Panorama Animaţie, BestKinofest si doua festivaluri invitate Opla – Festivalul Animaţiei Poloneze si Visegrad Animation Forum.La Seneca Anticafe sunt programate trei programe de filme cu tematică ecologică, iar la Make a Point – un program de scurtmetraje japoneze de la festivalul Short Shorts Asia Japan. Festivalul Internaţional de Film Kinofest îşi desfăşoară a zecea ediţie sub sloganul “Imaginează-ţi inimaginabilul!”

Pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/1801702826771698/.

CONCERT Outernational Night – The Dwarfs of East Agouza (Cairo) & more, 1 octombrie, la Jazz Pong

Outernational revine. Toamna aceasta graniţele culturale se şterg şi muzica din toate colţurile lumii ajunge la Bucureşti. Sâmbătă, 1 octombrie, la Jazz Pong din Berceni (şoseaua Olteniţei 103) cântă The Dwarfs of East Agouza, cel mai nou şi provocator trio din Cairo, compus din veteranii muzicieni Alan Bishop (fondator Sun City Girls, Alvarius B, Sublime Frequencies), Sam Shalabi (de la Shalabi Effekt) şi Maurice Louca, pe care l-aţi putut vedea la prima ediţie Outernational Days în formulă trio.

Trio-ul s-a născut în 2012, atunci când cei trei muzicieni locuiau în cartierul Agouza din Cairo. The Dwarfs of East Agouza poartă puternica amprentă a psihedeliei kraut a lui Alan Bishop şi Sam Shalabi combinată cu percuţia nord-africană a lui Maurice Louca şi sound-ul egiptean, filtrat şi remodelat într-o manieră contemporană.

Pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/1295566973816737/.

FESTIVAL Love is in the Art, filme de dragoste la J’ai Bistrot, 30 septembrie – 2 octombrie

Love is in the Art este un eveniment care celebrează modul în care dragostea se reflectă în diferitele domenii ale Artei, aducând în faţa publicului cele mai bune produse din dans, teatru, muzică, fotografie şi film.

Când e de dragoste, hop şi J’ai, s-ar zice. Vor fi trei seri consecutive de proiecţii cu filme de dragoste, de vineri până duminică, de la 19,00.

Un film polonez, un american, un italian şi un islandez intră într-un bar.
Astfel: Vineri, 30 septembrie, 19,00
United States of Love / Zjednoczone Stany Miłości
https://youtu.be/8ExPEUm7cC8

Sâmbătă, 1 octombrie, 19,00
Clouds of Sils Maria
https://youtu.be/PbVHlm7RcDs

Duminică, 2 octombrie
19,00 – The Wonders
https://youtu.be/UyEmDbPtAwg

21,15 – Rams
https://youtu.be/SADRDD38zts

Intrare liberă.

Pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/1280317245368932/.

Sursa: Mediafax