Vizitatorii expoziţiei, care are loc într-o catedrală din centrul Spaniei, trebuie să se uite prin nişte găuri făcute într-o serie de cutii gri dure pentru a vedea scene 3D, care îl înfăţişează pe Ai Weiwei supravegheat de doi paznici în uniforme în timp ce acesta mănâncă, doarme, face duş şi utilizează toaleta din celula sa minusculă.
Ai Weiwei, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti şi activişti politici din China, a fost încarcerat timp de 81 de zile fiind acuzat de evaziune fiscală în anul 2011. Autorităţile chineze i-au confiscat paşaportul, returnându-i-l abia în iulie anul trecut.
Instalaţia sa „S.A.C.R.E.D.” este o operă care face parte dintr-o serie de evenimente sub titlul „The Poetry of Freedom”, având loc în Spania pentru a marca cea de-a 400-a aniversare de la moartea scriitorului Miguel de Cervantes.
Scriitorul spaniol a fost sclav în Algeria timp de cinci ani la finalul secolului al XVI-lea şi a petrecut mai multe luni de zile într-o închisoare din Spania pentru evaziune fiscală, perioadă în care se crede că i-a venit ideea pentru capodopera sa „Don Quijote”.
Un citat din romanul cavaleresc care spune povestea unui mic nobil de vârstă mijlocie obsedat de idealurile calaveriei, care călătoreşte de-a lungul Spaniei centrale alături de scutierul său fidel, Sancho Panza, înfrumuseţează peretele expoziţiei de la Cuenca: „Libertatea, Sancho, este unul din darurile cele mai preţioase pe care i le-a dat vreodată cerul unui om.”
Vernisajul expoziţiei găzduită de catedrala de secol XII din cetatea fortificată din Cuenca, are loc pe 26 iulie şi va fi deschisă până pe 6 noiembrie acest an.
Ai Weiwei este un artist şi un sculptor contemporan chinez care trăieşte în Beijing. Acesta a fost de mai multe ori arestat în China deoarece este un militant pentru drepturile omului şi a criticat sistemul totalitar din această ţară.
Artistul chinez Ai Weiwei, în vârstă de 58 de ani, a devenit cunoscut pe plan internaţional după ce a criticat în numeroase rânduri politica Guvernului chinez faţă de democraţie, libertatea de expresie şi drepturile omului. A dispărut brusc de la domiciliu la jumătatea anului 2011 şi a fost încarcerat, fără a fi pus sub acuzare, vreme de aproape trei luni, pentru o presupusă infracţiune economică. Printre condiţiile eliberării sale, autorităţile chineze i-au impus şi restricţia de călătorie în afara ţării pe o perioadă de un an.
Sursa: Mediafax