VINERI
SHINE Festival, Arenele Romane, 1 şi 2 iulie, de la 17:00
Anul acesta, cel mai tânăr şi efervescent festival bucureştean, Shine, are loc tot la Arenele Romane pe 1 şi 2 iulie. Vor cânta trupele Alternosfera, Subcarpaţi, Carla’s Dreams, Mihail, Boogie Belgique, Robin and the Backstabbers, Firma, Travka, Fameless, Coma, Elderbrook, N.O.R., Byron, Sunet Fin, Aeon Blank, Pinholes, The Kryptonite Sparks şi Ligia Hojda.
OUTERNATIONAL Days. Un nou festival de word music în inima Bucureştiului. 1 iulie, de la 17:00, în Grădina Uranus şi Club Control
The Attic Magazine în parteneriat cu Control Club prezintă prima ediţie Outernational Days, un nou festival de world music ce va avea loc în Bucureşti, în perioada 1-3 iulie, în Grădina Uranus (str. Uranus 144) şi în Control Club (str. Constantin Mille 4).
Evenimentul Outernational Days va aduce pe scena locală din România trupe şi artişti din întreaga lume, precum şi o serie de evenimente discursive. Vor avea loc concerte cu trupe şi muzicieni din Congo, Burkina Faso, Turcia, Egipt, USA şi România), DJ set-uri, conferinţe, performance-uri, filme documentare şi altele. Outernational Days îşi propune să definească mai concret termenul generic de „world music” sau „musique du monde”, în căutarea aspectului autentic, original, specific şi mondial din muzica de azi.
Outernational este un termen relativ nou folosit în muzică şi muzicologie şi se referă la genuri de muzică actuală, contemporană, specifice unor subculturi sau periferii din spaţiul cultural ce nu se identifică în mod direct cu normele vestice / occidentale. Outernational se află la polul opus faţă de internaţional. Are propriile forme de promovare şi diseminare culturală care funcţionează şi la nivel global, chiar dacă de cele mai multe ori vin din periferii, atât culturale, cât şi geografice. Muzica asimilată ca fiind Outernational se regăseşte pe tot parcusul Asiei Mijlocii, în Estul Asiei, Africa, Europa de Est, inclusiv în România.
Mişcarea Outernational se caracterizează în primul rând prin diversitatea muzicală, multe dintre trupe sau din artişti inspirându-se din muzica lor tradiţională sau din cultura specifică a comunităţii din care provin. Nu este un gen în sine, ci mai degrabă o platformă de promovare care funcţionează la nivel global. Muzica a fost dintotdeauna o punte între culturi şi a legat medii de expresie diferite.
SAMBATĂ
FESTIVALUL IEesc – Urban, contemporan, românesc. 1-3 iulie, Grădina cu Filme, de la 10:00
A doua ediţie a Festivalului IEsc va avea loc anul acesta în weekendul 1-3 iulie, în Grădina cu Filme şi la sediul creart din Lahovari 7.
Evenimentul celebrează IA, brandul nostru de ţară, ce constituie o permanentă sursă de inspiraţie, reinterpretând şi integrând elemente tradiţionale în contemporan.
Sneak peek: concerte, ateliere de creaţie, proiecţii de film, şedinţe foto profesionale, make-up & hair styling, expoziţii de ii şi accesorii plus multe alte surprize.
Intrarea la toate activităţile este gratuită.
NOAPTEA LUNGĂ a filmelor scurte, la Romexpo Pavilion Central, de la 20:00 până-n zori
Scurtmetrajele premiate de Oscar, Sundance, Cannes şi alte festivaluri de renume + live shows + instalaţii video îşi dau întâlnire pe 2 iulie, la maratonul cinematografic al anului.
Noaptea Lungă a Filmelor Scurte va fi găzduită, la fel ca anul trecut, de cupola Pavilionului Central Romexpo. 10.000 de metri părtraţi urmează să fie reinterpretaţi prin film, arte multimedia şi spectacole live.
Invitatul special al Nopţii Lungi de anul acesta este artistul hip-hop DOC (Vlad Munteanu), care, la miezul nopţii, va energiza publicul cu un stand-up comedy inspirat de scurtmetrrajele din program dar şi de subiectele sociale care străbat ecranul şi viaţa noastră de zi cu zi.
29 de scurtmetraje recente şi premiate la marile festivaluri de filme, munte în premieră. 8 ore de zâmbete, descoperiri şi emoţii concentrate. Iată câteva filme din program:
„Bâlbâitul (r. Benjamin Cleary, Marea Britanie, 2015). O poveste despre singuratate si curaj, cu final eliberator, care a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun film scurt al anului.
„Prânzul de duminică” (r. Celine Devaux, Franţa, 2015). Premiul Cesar pentru animaţie. Când vine vorba de rude, James trebuie să aleagă între iubire şi ură, o decizie deloc uşoară.
„Şunca doamnei Razie” (r. Sol Friedman, Canada, 2015). Cel mai bun documentar la Sundance Film Festival. La împlinirea vârstei de 90 de ani, o doamnă respectabilă renunţă la religia iudaică pentru şuncă bacon şi Google.
Programul complet, aici: www.shortsup.ro/sambata-e-noapte-lunga-programul-complet/.
Biletele pentru Noaptea Lungă a Filmelor Scurte pot fi achizitionate din reţelele MyTickett, Eventbook şi Eventim.ro la preţul de 35 de lei in perioada Pre-Sale (21 iunie – 2 iulie) şi 40 de lei la faţa locului, în limita locurilor disponibile. Biletul include acces la o noapte întreagă cu scurtmetraje premiate, instalaţie video, food-court cu live cooking si experienţe culinare artizanale.
Mai multe pe www.shortsup.ro.
SINDROFIE în Cartier – Party de inaugurare, la Centrul Comunitar „La Stela şi Dana”, pe Şoseaua Sălaj numărul 286, de la 21:00
Sâmbătă seară se dansează în Ferentari, pe Şoseaua Sălaj, unde Stela şi Dana şi-au deschis zilele trecute un super spaţiu de-ntâlniri, de băut cafea, de ieşit la bere, de stat la umbră, de ţinut ateliere şi de organizat super petreceri. Ca asta de sâmbătă, unde oamenii or să bea în cinstea lor, zic organizatorii.
Pagina de Facebook a evenimentului, aici: https://goo.gl/dVliFZ.
Sursa: Mediafax