Ruinele din Europa. Fotografii tulburătoare din România şi nu numai
Fotografiile tulburătoare ale parizianului Romain Veillon înfăţişează sinistre clădiri părăsite, în care timpul pare suspendat: Bucătării părăginite, mobilate cu gust de aristocraţi, împânzite de vegetaţie, biserici prăbuşite, trenuri dezafectate şi conace maiestuoase subjugate tentacular de natură.
Citeşte şi 10 Fotografii fascinant de intime făcute pe parcursul lungii istorii a prostituţiei – GALERIE FOTO
Fotografiile clădirilor abandonate sunt opera unui fotograf care a călătorit în jurul lumii, pentru a capta scenele sublime şi înfricoşătoare din interiorul spaţiilor decăzute. Parizianul Roman Veillon a fotografiat clădiri din Europa, Africa şi America de Sud, unde nici ţipenie nu se aventurează: casele şubrede, dărăpănate, trenurile dezafectate, casinourile abandonate şi închisorile goale.
Artistul de 32 de ani este explorator urban, relatează Daily Mail. Când era mic, spune că se juca în construcţiile ruinate din preajma casei bunicilor lui.
Veillon le-a spus jurnaliştilor călători de la MailOnline Travel: „Mi-era drag să merg în clădirile în paragină, să-mi imaginez care poate fi povestea caselor şi oamenilor care le-au locuit. Cum au trăit fiinţele în casele acum abandonate?”
Cu timpul, fotograful a hotărât să capteze spiritul, aura, atmosfera atemporală a spaţiilor, să arate cum timpul fluid poate fi brusc întrerupt, într-o fotografie. Natura invadează clădirile construite de oameni.
Fotografiile lui Veillon se regăsesc în cartea lui, „Ask the Dust”. Este extrem de reţinut atunci când e întrebat despre casele pe care le-a fotografiat şi a ales să nu dezvăluie locul exact unde se află spaţiile. Se teme că aceste comori de frumuseţe în declin ar putea fi prădate de vandali.
Din Belgia, Romain a ales să includă în cartea-album „Ask the Dust”, fotografia unei bucătării dintr-o casă de belgieni catolici, mobilată complet, cu televizorul cu tub catodic pe masa de lemn, cu o sticlă de brandy expirat pe o etajeră şi o statuetă a Sfântului Petru, năpădite de rumeguş, moloz, între pereţii cu tapetul ferfeniţă.
Imagine din România
Exploratorul urban a importalizat în Portugalia o scară dintr-o clădire maiestoasă de aristocraţi, ce se preface pe nesimţite în ruine, cu acoperişul-cupolă deschis spre cerul liber.
Din Polonia, Veillon prezintă instantaneul unui pian prăfuit fără un picior, care se rostogoleşte în curtea interioară a unei clădiri cu coloane dorice.
O casă din Franţa fotografiată de Veillon are tavanul şi pereţii năruiţi şi surpaţi. Reziduurile şi fărâmele fine de sfârâmături se strâng ca praful cosmic peste dormitorul francezilor ce apare în fotografia lui Romain.
Veillon a fost şi în România, unde a găsit multe şi răzleţe case abandonate. În Daily Mail, jurnaliştii au publicat fotografia unei biserici fără acoperiş din România, invadată de iarbă.
Cele mai multe dintre fotografii sunt din Europa. În Italia, într-o casă cu etaj, decorată în stil baroc, podeaua este complet prăbuşită.
Deşi multora le-ar putea părea terifiantă, fotografia unei biserici gotice din Franţa înfăţişează piatra, ogivele şi pavajul locaşului cotropite integral şi tentacular de vegetaţie. Este o imagine de film fantastic, în care ar putea exista o populaţie de năluci supranaturale ce sălăşluiesc în construcţiile abandonate.
Tablouri impresionante decorează pereţii dărâmaţi ai unei proprietăţi din Italia. În mijlocul salonului italian, tronează o maşină de spălat, o bicicletă şi şipcile desprinse din tavan.
Un conac odinioară maiestuos din Scoţia, cu şemineu şi pereţii îmbrăcaţi în lambriuri de lemn, este luat în stăpânire de plante. Copaci firavi cresc la etajul conacului, pe scară se înlănţuie arbuşti de forme iregulare, iar podeaua este acoperită de muşchi.
În Franţa, Veillon a fotografiat o construcţie impunătoare în care a năvălit viţa de vie.
În Italia, într-un dormitor, un premergător de secol trecut, un cufăr şi un dulap ce par desprinse din „Cronicile din Narnia” au fost uitate în casa ruinată.
O seră de pe proprietatea unor belgieni a fost uzurpată de plantele ce se întind metastatic, de iarba şi buruienile ce se aseamănă polipilor.
Sursa: Mediafax