Cât de important este capitalul erotic în viaţa fiecăruia
Lucrarea inovatoare a lui Catherine Hakim, publicată în 2011 (,,Honey Money. The Power of Erotic Capital”), ne arată cât de important este capitalul erotic în viaţa fiecăruia. Pornind de la analiza lui Pierre Bordieu privind formele variate ale capitalului, autoarea propune un nou concept – ,,capitalul erotic”. În ciuda evidentelor conotaţii sexuale ale titlului sub care a apărut în engleză (inspirat, se pare, de expresia folosita de prostituatele din Jakarta – ,,No money, no honey”), lucrarea constituie un exercitiu academic serios, ideile autoarei fiind susţinute prin statistici, articole ştiinţifice, numeroase note şi o bibliografie solidă.
Cartea este structurată în două părţi, care înglobează opt capitole, precedate de o introducere. La final apar două anexe, bibliografia şi notele. Printre chestiunile abordate de Catherine Hakim regăsim: dinamica relaţiilor în cadrul cuplurilor heterosexuale sau de homosexuali în care un partener este mai tânăr şi mai atrăgător; industria comercială a sexului, care se bazează pe vânzarea capitalului erotic; controlul exercitat de ideologiile patriarhale asupra capitalului erotic al femeilor; perspectiva feminismului privind capitalul erotic.
Pornind de la date clare, autoarea demonstrează că forţa capitalului erotic se dezvoltă de la o vârsta fragedă. Se presupune că acei copii care sunt frumoşi, sunt şi inteligenti, pricepuţi şi ascultători. Catherine Hakim analizează modul în care femeile şi bărbaţii învaţă să profite de capitalul erotic pe parcursul vietii, scoate în prim-plan variaţiile acestuia în diferite spaţii culturale şi examinează impactul său asupra activităţilor umane, de la întâlniri amoroase şi alegerea partenerului, până la artă, politică, lumea afacerilor, muzicii, filmului şi sportului.
Sursa: Mediafax