Lucruri asemănătoare s-au întâmplat şi în viaţa reală, chiar dacă pare greu de crezut. Fie că a fost vorba de lucrări valoroase care au sfârşit în tigaie sau artefacte care au fost demolate, oamenii mereu găsesc o cale să distrugă cele mai importante realizări.
5. Un bărbat a riscat să moară în încercarea de a realiza fotografii din război, iar un intern le-a ruinat
Oricine vede acum scena de început din filmul ”Saving Private Ryan” ştie că este un miracol că mai avem fotografii din debarcarea în Normandia sau ziua Z. Cele care există acum sunt datorate fotografului Robert Capa, al cărui motto era „Dacă pozele tale nu sunt destul de bune, nu eşti suficient de aproape.” Însă am fi putut avea mai multe fotografii dacă nu ar fi existat un singur intern aiurit.
Imagine făcută de Robert Capa la debarcarea din Normandia
Acoperit de sânge, cu camera ţinută deasupra apei şi cu mare grija asupra filmelor sale, Capa a surprins 106 momente ale invaziei. La întoarcerea în Londra, bărbatul şi-a dus rolele la magazinul Life pentru a le developa. Angajaţii i-au oferit sarcina unui asistent de 15 ani, Dannis Banks, care a distrus totul. În timp ce aşeza pozele la uscat, probabil din cauza emoţiile sau din cauză că editorii ţipau la el, a dat căldura prea tare, motiv pentru care a topit mai bine de trei sferturi din fotografii.
4. O schiţă a lui Leonardo Da Vinci a fost ştearsă de istorici prea plini de ei
A descoperi o lucrare a unuia dintre maieştrii Renaşterii nu e ceva ce se întâmplă în fiecare zi. Deci imaginaţi-vă impactul atunci când o schiţă semnată Leonardo da Vinci a fost găsită printre lucrările desenatorului Stefano della Bella. Vorbim despre asta la trecut deoarece înainte ca restaurorii să pună mâna pe ea, a fost scăpată într-o soluţie de alcool şi apă.
Problemele cu tehnica asta au fost duble. Prima oară, restauratorii au eşuat în urma protocolului testării unei părţi minuscule, şi au pus întreaga lucrare în soluţie. A doua oară, da Vinci a folosit un tuş delicat bazat pe vegetale, iar stropirea cu alcool avea acelaşi rezultat ca frecarea unei pete de suc de struguri cu Tide. În final, lumea a fost lăsată cu o foaie albă care a fost cândva a lui Leonardo da Vinci.
3. Un om a demolat ultima casă a lui Shakespeare pentru că era sătul de turişti
Cu mai bine de două secole în urmă, turiştii veneau în număr din ce in ce mai mare la Stratford-upon-Avon, unde se afla ultima casă a lui William Shakespeare, unde se spune că a scris unele dintre ultimele sale lucrări, precum Furtuna. Din păcate, proprietarul casei, Reverendul Francis Gastrell, ura turiştii din tot sufletul.
Schiţa ultimei case a lui Shakespeare
Mulţimile de oameni care frecventau casa erau obsedate de agudul care era plantat în grădină. Gastrell, care nu mai suporta să vadă turiştii în jurul copacului făcând poze, a tăiat copacul şi l-a folosit ca lemne pentru foc. Însă asta nu a fost tot. Insistenţa oraşului ca Gastrell să plătească în continuare taxe pentru proprietate chiar dacă a plecat de acolo l-a enervat şi l-a determinat ca, peste trei ani de la tăierea copacului, să distrugă şi casa. Dacă el nu se putea bucura de ea, atunci nimeni nu ar fi trebuit sa o facă. Astăzi nu a mai rămas decât o fundaţie şi o schiţă a cum arăta cândva.
2. Văduva lui Winston Churchill a distrus un portret cu el pentru ca nu îl suporta
Portretul de mai sus a fost realizat pentru a 80-a aniversare a lui Churchill de către Graham Sutherland, pictorul oficial al celui de-al Doilea Război Mondial. Sutherland a decis să îl picteze pe Churchill exact aşa cum arăta, în loc de cum şi-ar fi dorit să arate, însă acestuia nu i-a plăcut. Când portretul a fost dezvăluit la ceremonia din Westminster Hall, Winston a explicat că este „un exemplu remarcabil de artă modernă”. După ceremonie, portretul a fost trimis acasă la Churchill şi închis într-o celulă ca să nu mai fie văzut niciodată, lucru la care a contribuit şi doamna Churchill mai târziu.
După moartea lui Winston, văduva sa Clementine a decis împreună cu secretara ei, Grace Hamblin, să scape lumea de acel portret pentru totdeauna. Hamblin l-a luat pe fratele ei să care pictura la maşină, să o ducă la casa lui şi să o ardă în curtea din spate.
1. Mama unui hoţ român a ars multe picturi valoroase în cuptor
În 2012, un grup de hoţi din România a intrat în galeria tin Rotterdam Kunsthal şi a furat şapte picturi semnate de Picasso, Monet, Gauguin, Matisse şi Lucian Freud.
Pablo Picasso
Dacă jaful în sine a fost surprinzător de uşor, găsirea unui cumpărător nu a mai fost atât de simplu. Radu Dogaru, liderul grupului, a dat picturile mamei sale, care le-a îngropat într-un cimitir din Caracliu. Bărbatul şi complicii săi au fost arestaţi de furt, însă lipseau dovezile: picturile furate.
Mama lui Dogaru a devenit foarte agitată când au venit poliţiştii la uşa ei întrebând de picturi. Cu riscuri foarte mari, femeia s-a întors în cimitir, a dezgropat picturile şi le-a ars în cuptorul din bucătărie. Sau, cel puţin, asta susţine ea.
Sursa: Cracked