Funcţia de autocompletare a Baidu, cel mai mare motor de căutare din China, dezvăluie care sunt cele mai căutate informaţii de către cetăţeni. Foreign Policy a adunat aceste informaţii şi a creat un fel de hartă a stereotipurilor: cum văd chinezii lumea prin prisma lucrurilor pe care le caută pe Internet.
Motorul funcţionează astfel: Atunci când cineva începe să tasteze o întrebare în cadrul site-ului, un algoritm analizează arhiva, afişând o listă cu cele mai populare căutări pentru a completa întrebarea.
Foreign Policy a făcut o astfel de căutare pe Baidu pentru fiecare ţară europeană, iar datele adunate de aceştia ajută la formarea unei imagini generale a felului în care chinezii utilizatori de Internet văd cetăţenii ţărilor europene.
Fantomele trecutului ”bântuie” cele mai multe căutări ale chinezilor. Unii dintre aceştia caută motivul pentru care Franţa şi Polonia nu pot învinge Germania. Despre Italia, chinezii se întreabă de ce nu a fost supusă aceluiaşi tip de critică precum Japonia şi Germania. Pentru Germania, cele mai populare căutări au legătură cu crimele şi ura împotriva evreilor, urmate de întrebarea ”De ce îl urăsc germanii în continuare pe Hitler?”.
Diviziunile politice şi graniţele teritoriale se află şi ele printre curiozităţile chinezilor. Aceştia se întreabă de ce Austria nu se uneşte cu Germania şi de ce Spania nu anexează Portugalia.
Sugestiile funcţiei de autocompletare sunt numeroase pentru ţările mari şi bogate, în timp ce pentru cele mai mici şi mai sărace, acestea devin din ce în ce mai puţine. România este inclusă în această ultimă categorie, conform rezultatelor. Baidu nu oferă sugestii pentru majoritatea statelor Balcanice, sugerând interesul extrem de scăzut al chinezilor pentru o regiune extrem de importantă a Europei.
Sursa: Gândul