Considerat ca fiind unul dintre cele mai bine fortificate oraşe din Europa, Avila este construit pe vârful plat al unui afloriment stâncos. Oraşul se află în mijlocul unei vaste câmpii presărate cu bolovani imenşi şi este înconjurată de munţi falnici. Cu un perete lung de 2.500 de metri, oraşul este aproape complet intact.
Avila a fost pe timpuri o parte din Lusitania Romană, înainte de căderea în faţa invadatorii arabi şi berberi. Au existat multiple încercări de a prelua controlul asupra oraşului, dar regele Alfonso al VI-lea de Leon şi Castilia a reuşit în cele din urmă să cucerească musulmanii în 1.088 d. Hr. Regele a început imediat construcţia unui zid de piatră, în jurul oraşului Avila, pentru a-l proteja de cuceriri sau de atacuri. Procesul a fost supravegheat de cumnatul său drept, Raymond de Burgundia.
Zidurile din Avila sunt impresionante bariere de piatră şi granit, cu o lungime de 2.5 km, care înconjoară structura aproape dreptunghiulară a oraşului. Zidurile sunt de până la 3 metri grosime şi 13 metri înălţime. Dincolo de aceste ziduri impresionante, existau 88 de turnuri de apărare semi-circulare, situate la intervale uniforme. Iniţial, a existat şi un şanţ cu apă şi o barbacana în afara zidurilor, care astăzi nu mai sunt. Fortificaţia masivă a fost finalizată în mai puţin de un deceniu.
Zona delimitată de pereţi este desemnată acum ca fiind zona oraşului vechi şi conţine toate reperele istorice ale oraşului, inclusiv catedrala gotică, mănăstirea Santo Tomás. Această veche mănăstire păstrează mormintele lui Tomás de Torquemada, primul mare inchizitor din Spania şi a lui Don Juan, singurul fiu al lui Ferdinand şi Isabella. Pe lângă acestea, în zona anticului oraş mai există şi biserici romanice.
Astăzi, există posibilitatea de a te plimba pe aproape jumătate din circumferinţa zidurilor. Pe timpul nopţii, întreaga circumferinţă a peretelui este luminată de lumini cu halogen galben-portocaliu, făcându-l „cel mai mare monument complet iluminat din lume”.
Oraşul antic Avila a fost declarat patrimoniu mondial al UNESCO în 1985.
Sursa: Amusing Planet
Vă recomandăm şi aceste articole: