Berlinala 2016: „Ilegitim” şi Cosmina Stratan, la Festivalul de la Berlin
ICR a organizat, marţi, o conferinţă de presă pe tema participării româneşti la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, care se va desfăşura între 11 şi 21 februarie.
Alături de Radu Boroianu, preşedintele ICR, la conferinţă au participat criticul de film Mihai Fulger, regizorul Adrian Sitaru, producătoarea Anamaria Antoci, actriţa şi scenarista Alina Grigore şi actorul Robi Urs – din echipa şi distribuţia filmului „Ilegitim”, precum şi actriţele Iulia Ciochină şi Cosmina Stratan.
Festivalul Internaţional de Film de la Berlin a anunţat săptămâna aceasta componenţa juriului internaţional care va decerna trofeele Ursul de Aur şi Ursul de Argint în cadrul uneia dintre cele mai importante competiţii de producţii de film din întreagă lume. Acesta este prezidat de actriţa Meryl Streep şi îi are în componentă să pe: Lars Eidinger (Germania), Nick James (Marea Britanie), Brigitte Lacombe (Franţa), Clive Owen (Marea Britanie), Albă Rohrwacher (Italia) şi Măłgorzata Szumowska (Polonia).
Totodată, a fost desemnat şi juriul care va acorda premiul pentru cel mai bun film de debut. Acesta este format din Enrico Lo Verso (Italia), Ursula Meier (Elveţia/ Franţa) şi Michel Franco (Mexic). Anul acesta concurează pentru premiul în valoare de 50.000 de euro 18 filme, printre care şi pelicula „Shelley”, în regia lui Ali Abbasi, care o are că protagonista pe actriţa română Cosmina Stratan.
Ca şi în anii precedenţi, Institutul Cultural Român din Berlin susţine participarea românească la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. La cea de-a 66-a ediţie România participă la secţiunea Forum cu lungmetrajul independent „Ilegitim”, în regia lui Adrian Sitaru, la secţiunea „Generation 14plus” cu scurtmetrajul regizoarei Roxana Stroe, „O noapte în Tokoriki”, precum şi în cadrul „Berlinale Talents” prin actriţa Iulia Ciochină şi scenarista Ruxandra Ghiţescu.
Pe de altă parte, documentarul de ficţiune „Hotel Dallas”, de Livia Ungur şi Sherng-Lee Huang, a fost selectat la rândul său în sub-secţiunea Panorama Dokumente a ediţiei din acest an a Festivalului de Film de la Berlin. „Hotel Dallas”, o coproducţie România – SUA, spune povestea României anilor ’80, când singurul show de televiziune american difuzat la TV era serialul „Dallas”, ce oferea o viziune asupra bogăţiei şi strălucirii capitaliştilor bogaţi.
De asemenea, România este reprezentată la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin şi de Răzvan Rădulescu, coscenarist al producţiei germano-franco-mexicane „Soy Nero”, în regia lui Rafi Pitts, precum şi de coproducţia româno-germană „A Quiet Place”, în regia lui Ronny Dörfler, care îi are în distribuţie pe Mădălina Craiu, Oana Rusu, Şerban Pavlu, Maria Obretin şi Andrei Ciopec. Pelicula va fi prezentată în cadrul secţiunii Perspektive Deutsches Kino.
Totodată, Centrul Naţional al Cinematografiei organizează standul românesc din cadrul European Film Market, unde vor fi prezentate producţiile româneşti: „Lumea e a mea” (regia Nicolae Constantin Tănase), „Cinema, mon amour” (regia Alexandru Belc), „Afacerea Est” (regia Igor Cobileanski), „Aliyah DaDa” (regia Oana Giurgiu), „Acasă la tată” (regia Andrei Cohn), „Miracolul din Tekir” (regia Ruxandra Zenide) şi „Autoportretul unei fete cuminţi” (regia Ana Lungu).
Cu 489 de expozanţi, 8.628 de vizitatori din 100 de ţări, printre care 1.568 cumpărători internaţionali şi 1.014 proiecţii pentru 748 de filme, European Film Market (EFM) este prima piaţă importantă de film a anului, unde producătorii, distribuitorii, cumpărătorii şi vânzătorii, finanţatorii şi reprezentanţii televiziunilor, industriei de home entertainment şi noilor media se informează cu privire la cele mai recente producţii, urmăresc evoluţia industriei cinematografice la nivel mondial şi stabilesc noi contacte de afaceri. Fostul muzeu, acum spaţiu de expoziţii, Martin-Gropius-Bau este considerat epicentrul de afaceri al EFM. De asemenea hotelul Marriott de la Potsdamer Platz pune la dispoziţia EFM spaţii expoziţionale aditonale. Astfel, European Film Market este nu numai centrul Berlinului, ci, de asemenea, în imediată vecinătate a centrului festivalului.
„Datorită prezenţei româneşti încă din 2008 la Berlinale, ICR a demarat încă două proiecte conexe, unul dedicat filmului românesc de scurtmetraj, iar altul interactiv dedicat publicului român şi german. Trebuie să ne apropiem creatorii, dacă vrem ca România să ocupe locul potenţialului visat”, a spus Radu Boroianu, preşedintele ICR.
Acesta a vorbit despre filmul „Ilegitim”, precizând că tema morală revine obsesiv în realitatea cotidiană. Regizorul Adrian Sitaru a mărturisit că filmul este un hibrid între documentar ficţional şi scenariu imaginat, tocmai pentru că a improvizat în alegerea secvenţelor, pentru a reflecta adevărul şi trăirea autentică a personajelor.
„Festivalul de la Berlin este al doilea ca anvergură după Cannes, în ceea ce priveşte arta filmului, cât şi piaţă comercială pe care se lansează peliculele. Nominalizarea unui film în secţiunile de la Berlinale este, în sine, o distincţie. Radu Jude a avut două filme în Forum, pentru ca apoi să obţină Ursul de Argint pentru Regie. Aşadar, secţiunea Forum este o platformă de lansare pentru regizori”, a afirmat, la rândul său, criticul de film Mihai Fulger.
„Alina Grigore, actriţă şi scenaristă, a venit la mine, mi-am spus că are o şcoală de actorie, hai să facem un film. A durat destul de mult, încă din 2013. N-am prea avut sprijin, dar ne-am descurcat şi am făcut filmul şi mă bucur că se va lansa la Berlinale, într-un loc atât de select”, a spus regizorul Adrian Sitaru.
Lungmetrajul independent „Ilegitim” va fi proiectat în premieră mondială, luna viitoare, în cadrul Berlinale Forum, cea mai îndrăzneaţă secţiune a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, care se va desfăşura în perioada 11-21 februarie, informează realizatorii producţiei.
„Ilegitim”, unul dintre cele mai provocatoarea filme din ultimii ani, spune povestea a doi fraţi, interpretaţi de Alina Grigore şi Robi Urs, şi iubirea lor ilegitimă. Un tată medic (Adrian Titieni) şi mai multe denunţuri. O familie în care limita dintre moral şi legal nu a existat niciodată. Nici măcar în cazul unui avort. Din distribuţie fac parte Adrian Titieni, Bogdan Albulescu şi Alina Grigore, dar şi actori neprofesionişti din cadrul şcolii de actorie InLight – Robi Urs, Cristina Olteanu, Miruna Dumitrescu, Liviu Vizitiu şi Mihaela Perianu.
„‘Ilegitim’ este un film în care umorul şi drama se îmbină într-o tragi-comedie despre iubire (conjugală, frăţească, trupească), destrămare a relaţiilor, despre alegeri pro sau contra viaţă, dar şi despre cea a iubirii fizice între fraţi, un subiect tabu, subiect despre care se discuta foarte puţin, însă există cercetări de specialitate numeroase”, a declarat Adrian Sitaru.
„La început ideea era să facem doar câteva exerciţii de actorie. Am lucrat la început fără scenariu, ideea incestului a fost a lui Adrian Sitaru şi a actorului Adrian Titieni. Am studiat profund ce se întâmplă din punct de vedere psihologic într-o familie în care există un incest”, a spus actriţa şi scenarista Alina Grigore.
Regizorul Adrian Sitaru a adăugat că a vrut intenţionat să lucreze fără un scenariu fix, filmul este „un soi de improvizaţie, care a avut un fir roşu narativ, dar care s-a închegat din scenă în scenă, în lanţ, de la A la B, mai degrabă o cercetare documentaristică a realităţii unor fapte”.
Alina Grigore a afirmat că prin film a descoperit ce semnifică adevărul în arta actorului, adevăr ce se creează pe parcurs, treptat, printr-o sondare atentă a relaţiilor dintre personaje.
Scenariul a fost scris de Alina Grigore şi Adrian Sitaru, imaginea poartă semnătură lui Adrian Silişteanu şi Alexandru Lorian Timosca, montajul a fost realizat de Mircea Olteanu şi Theo Lichtenberger, în timp ce de sunet s-au ocupat Ioan Filip şi Dan-Ştefan Rucăreanu, producător fiind Anamaria Antoci.
„Ilegitim” este cel de-al patrulea lungmetraj al lui Adrian Sitaru după „Pescuit sportiv” (2008), „Din dragoste cu cele mai bune intenţii” (2011) şi „Domestic” (2012), producţii care au câştigat distincţii importante la festivaluri prestigioase. Regizorul semnează şi câteva dintre cele mai premiate scurtmetraje româneşti: „Valuri” (2007), „Lord” (2009), „Colivia” (2010), „Chefu'” (2012), „Artă” (2014), „Excursie” (2014).
Secţiunea Forum a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin prezintă anual o selecţie de filme care pun accent pe avangardă, experiment, eseu sau reportaj politic sau pe descoperirea unor cinematografii încă necunoscute.
„Ilegitim” este o producţie Domestic Film, în coproducţie cu Film Produkcja Polonia şi Damned Films Franţa, cu sprijinul HBO România. Distribuţia la nivel internaţional a filmului va fi realizată de Versatile Films din Franţa.
Pe de altă parte, actriţele Cosmina Stratan şi Iulia Ciochină au vorbit, în conferinţa de presă, despre pelicule în care au jucat, de asemenea selectate la Festivalul de la Berlin.
„(«O noapte în Tokoriki», n.r.) este un scurtmetraj de şcoală, realizat de UNATC, în care joacă doar studenţi, filmat acum un an, când eram încă la Master'”, a spus actriţa Iulia Ciochină, care a jucat în scurtmetrajul regizoarei Roxana Stroe, selectat la secţiunea „Generation 14plus” de la Festivalul de la Berlin.
„Este un thriller horror. Metoda de lucru a fost nouă, la fel ca în «Ilegitim», şi în acest film am renunţat foarte repede la scenariu. Sunt curioasă cum va arăta filmul, în final”, a spus actriţa Cosmina Stratan, ce face parte din distribuţia filmului „Shelley”, selectat la Berlinale 2016.
Pelicula „Shelley”, debutul în lungmetraj al regizorului Ali Abbasi, se numără printre producţiile selectate în programul Panorama al Festivalului de Film de la Berlin. „Shelley”, o coproducţie Danemarca-Suedia, din a cărei distribuţie mai fac parte Bjorn Andresen, Ellen Dorrit Petersen şi Peter Christoffersen, va avea premieră mondială în cadrul festivalului. Filmul lui Abbasi îmbină unele dintre temele de anul acesta ale programului – dorinţa de a avea copii cu situaţia emigranţilor est-europeni pentru căutarea de locuri de muncă.
Selecţia Panorama include 51 de filme din 33 de ţări, între care Brazilia, Coreea, Chile, Austria, Elveţia, Olanda şi Marea Britanie, iar 17 dintre acestea vor fi proiectate în secţiunea Panorama Dokumente şi 34 de lungmetraje vor fi prezentate în secţiunea principala a programului şi în Panorama Special.
Actriţa Cosmina Stratan, premiată cu distincţia pentru cea mai bună interpretare feminină la Cannes în 2012, pentru rolul din filmul „După dealuri”, de Cristian Mungiu, a primit şi unul dintre trofeele Shooting Stars 2014, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.
Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, ajuns la a 66-a ediţie, este al doilea festival că importantă şi mărime în Europa după Festivalul de Film de la Cannes. Palmaresul cinematografiei româneşti la Berlinale include trofeele Ursul de Aur, pentru lungmetrajul „Poziţia copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer (2013), pentru scurtmetrajul „O zi bună de plajă”, regia Bogdan Mustaţă (2010), şi pentru scurtmetrajul „Un cartuş de kent şi un pachet de cafea”, regia Cristi Puiu (2004), şi Ursul de Argint, pentru lungmetrajele „Aferim!”, în regia lui Radu Jude (2015), şi „Eu când vreau să fluier, fluier”, regizat de Florin Şerban (2010).
Sursa: Mediafax