Modul inedit prin care refugiaţii sirieni încearcă să REFACĂ monumentele de o valoare istorică uriaşă distruse de ISIS – FOTO
Distrugerile sistematice provocate de militanţii Statului Islamic pe teritoriul Siriei, dar şi a altor state din Orientul Mijlociu, vizează şi monumente istorice de o importanţă excepţională pentru umanitate. În încercarea de păstra vie memoria culturală a poporului lor, un grup de refugiaţi sirieni a venit cu o idee nemaipomenită.
În urmă cu un an, Ahmad Hariri, liderul comunităţii de refugiaţi sirieni din tabăra de la Za’atari, Iran, a adunat în jurul său artişti, pentru a recrea în miniatură situri şi monumente istorice distruse de teroriştii islamişti. Pentru realizarea machetelor, artiştii au folosit materiale disponibile în adăposturile în care trăiesc: bucăţi de lemn, lut şi pietre.
„Ca artişti, avem un misiunea de a transmite generaţiilor viitoare memoria culturală a poporului nostru. Cele mai multe informaţii referitoare la civilizaţiile străvechi ni s-au transmis prin intermediul artei lor. Putem da ca exemple picturile rupestre realizate de oamenii preistorici sau hieroglifele din Egiptul Antic”, a declarat pictorul sirian Mahmoud Hariri.
Machetele realizate de refugiaţi întruchipează situri istorice importante precum oraşul antic Palmyra, Marea Moschee din Damasc sau cetatea din Aleppo. Acestea au fost construite după fotografii, picturi sau ilustraţii, care au permis asamblarea machetelor în cele mai mici detalii. În momentul de faţă, operele de artă sunt expuse atât în cadrul taberei de refugiaţi din Za’atari, cât şi în capitala Iordanului, Aman.
Pentru milioanele de refugiaţi sirieni din întreaga lume, menţinerea unei legături cu cultura din ţara lor natală este foarte importantă, nu doar pentru ca cei aflaţi în refugiu să păstreze vie memoria culturală a poporului lor, ci şi pentru copiii care cresc acum în taberele improvizate. Deşi artiştii nu au acces la toate materialele de care ar avea nevoie, machetele pe care ei le crează îi pot ajuta pe ceilalţi aflaţi în această situaţie nefavorabilă să transmită generaţiilor viitoare ceea ce istoria a lăsat, la rândul ei, în urmă.
Sursa: smithsonianmag.com