„10 ianuarie 2016 – David Bowie a murit liniştit, astăzi, înconjurat de familia sa, după o curajoasă luptă de 18 luni cu cancerul”, au anunţat reprezentanţii lui David Bowie, pe contul oficial de Facebook al artistului.
Aceştia au precizat că înţeleg faptul că multe persoane vor fi afectate la aflarea acestei informaţii. Totodată, reprezentanţii artistului au solicitat să fie respectată intimitatea familiei în aceste momente dureroase.
Pe de altă parte, anunţul decesului lui David Bowie a fost primită cu tristeţe de fanii artistului. Mulţi dintre aceştia au comentat pe reţelele de socializare spunând că speră ca acest anunţ să fie o farsă.
David Bowie, considerat cameleonul pop-rock-ului britanic, a excelat în numeroase stiluri muzicale, precum glam rock, art rock, soul, hard-rock, dance-pop, punk şi electronic, pe parcursul unei cariere eclectice de peste patru decenii, marcată de reinventare, inovaţie muzicală şi prezentări vizuale.
David Bowie a împlinit vârsta de 69 de ani pe 8 ianuarie şi a sărbătorit această zi specială prin lansarea ultimului său album de studio, intitulat „Blackstar”.
David Robert Jones s-a născut la Londra, pe 8 ianuarie 1947, dar şi-a schimbat numele de familie în Bowie, în 1966, pentru a evita confuzia cu Davy Jones, solistul trupei The Monkees, celebră în anii ’60. A studiat la o şcoală de arte, excelând la cursurile de saxofon, apoi şi-a început cariera colaborând cu o trupă de pantomimă. După o serie de colaborări cu mai multe trupe, a semnat un contract cu o casă de discuri majoră, Mercury Records, care i-a lansat în 1969 albumul „Man of Words, Man of Music”, un material discografic ce a inclus celebrul single „Space Oddity”, un cântec tulburător despre un astronaut, Major Tom, care suferă un accident în spaţiu şi ajunge să plutească în derivă, pe orbită, spre o moarte tragică.
Acest single, inspirat din filmul „2001: A Space Odyssey”, regizat de celebrul Stanley Kubrick, ar fi contribuit, potrivit mai multor surse, la relansarea şi impulsionarea programului spaţial britanic.
Ulterior, David Bowie a folosit din nou personajul Major Tom în cântece precum „Ashes to Ashes”, „Hallo Spaceboy” şi „Blackstar”.
Celebritatea artistică a venit pentru David Bowie abia în 1972 cu „The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars”, un album ce a promovat noţiunea de star rock care ar trebui să aibă aspectul unui extraterestru venit din spaţiul îndepărtat. Combinând cu succes rock-ul britanic cu stilul de teatru japonez Kabuki, David Bowie a creat cu această ocazie un alter-ego spectaculos şi androgin, Ziggy Stardust.
Încercând să capteze interesul publicului pentru Ziggy Stardust, David Bowie dezvăluia într-un interviu din ianuarie 1972 că era bisexual – deşi mulţi au spus că a fost doar o stratagemă publicitară -, şi-a vopsit părul în portocaliu şi a început să poarte articole vestimentare feminine. Albumul a devenit o veritabilă senzaţie şi a avut un succes de public deosebit.
Bowie şi-a schimbat stilul în 1975, devenind aproape obsedat de curentul dance/ funck din Philadelphia, şi a repurtat primul său succes în America, ajungând pe primul loc în topul Billboard cu single-ul „Fame”, extras de pe albumul „Young Americans”, ce a fost urmat, în 1976, de LP-ul rock avangardist „Station to Station”, ce a ajuns până pe locul al treilea în topul american şi a inclus un alt single de succes, „Golden Years”.
Apoi, a infirmat încă o dată aşteptările celorlalţi, stabilindu-se în Germania, unde a înregistrat în 1977 albumul „Low”, primul din celebra serie „Berlin Trilogy”, realizată în colaborare cu Brian Eno.
În 1980, Bowie a lansat „Scary Monsters”, ce a conţinut single-ul „Ashes to Ashes”, o continuare a poveştii lui Major Tom din „Space Oddity”. A continuat cu albumele „Tonight” din 1984 şi „Never Let Me Down” în 1987, dar şi de colaborări spectaculoase cu artişti şi trupe celebre, precum Queen, Mick Jagger, Tina Turner.
A revenit la cariera solo cu albumul „Black Tie White Noise” din 1993, apoi a înregistrat în 1995 „Outside”, în colaborare cu Brian Eno, şi a plecat în turneu alături de trupa Nine Inch Nails. A revenit în studiouri în 1996 pentru a înregistra albumul „Earthling”, influenţat de stilul tehno. A lansat alte două albume, „Hours”, în 1999, şi „Heathen”, în 2002.
Alte cântece memorabile lansate de artistul britanic sunt „Let’s Dance” (1983) – celălalt single al său ajuns pe primul loc în topul american -, „Heroes”, „Changes”, „Under Pressure”, „China Girl”, „Modern Love”, „Rebel, Rebel”, „All the Young Dudes”, „Panic in Detroit”, „Fashion”, „Life on Mars”, „Suffragette City”.
David Bowie a produs şi albume pentru alţi artişti, precum Lou Reed, Iggy Pop, Iggy and The Stooges şi Mott the Hoople.
A fost recompensat cu un premiu Grammy pentru întreaga carieră în 2006, dar, începând din acel an, nu a mai urcat niciodată pe scenă pentru a susţine un concert live.
Cu un aspect fizic spectaculos, accentuat de culorile diferite ale ochilor – rezultatul unui accident suferit în timpul şcolii – şi de o siluetă filiformă, David Bowie a reprezentat, în acelaşi timp, o alegere cât se poate de naturală a producătorilor de cinema care doreau să facă filme avangardiste. Astfel, muzicianul britanic a jucat rolul unui extraterestru care încearcă să îşi salveze planeta muribundă în filmul suprarealist „The Man Who Fell to Earth”, regizat de Nicolas Roeg în 1976. Criticii au apreciat şi rolul pe care l-a interpretat pe Broadway, în spectacolul de teatru „The Elephant Man”, timp de trei luni, în 1980.
David Bowie a apărut şi în ultimul film al celebrei Marlene Dietrich, „Just a Gigolo” (1978), a jucat rolul unui prizonier din Al Doilea Război Mondial în filmul „Merry Christmas Mr. Lawrence” (1983) şi l-a interpretat pe Pilat din Pont în filmul „The Last Temptation of Christ”, regizat de Martin Scorsese în 1988. A interpretat şi personajul principal Jareth the Goblin King în filmul cult „Labyrinth” din 1986, în care a jucat alături de Jennifer Connelly. De asemenea, Bowie, care a îmbrăţişat întotdeauna noile tehnologii, a devenit primul star rock care s-a „metamorfozat” în furnizor de internet, lansând în septembrie 1998 compania BowieNet.
A fost relativ absent de pe scena muzicală din 2004 până în 2012, reapărând în 2013 cu albumul „The Next Day”, extrem de bine primit de public şi de criticii de specialitate. Ultimul său album de studio, „Blackstar”, lansat pe 8 ianuarie 2016, chiar în ziua în care artistul britanic a împlinit vârsta de 69 de ani, a avut parte, de asemenea, de cronici elogioase.
În ciuda cererilor insistente ale fanilor care doreau să îl vadă în turneu, David Bowie a refuzat constant astfel de proiecte în ultimii ani şi a dus o existenţă retrasă, în reşedinţa sa din New York, apărând foarte rar în public.
Ultimul concert live susţinut de David Bowie a avut loc la New York, cu ocazia unui eveniment de caritate, în 2006.
Artistul britanic era căsătorit din 1992 cu celebrul super-model Iman, cu care are o fiică, Alexandria Zahra Jones. David Bowie are şi un fiu, Duncan, care provine din prima lui căsătorie cu Angela Bowie.
Sursa: Mediafax