Cele mai IMPORTANTE momente din cinematografia mondială în anul 2015
„The Grand Budapest Hotel” a fost desemnat cel mai bun film – comedie/ musical, Eddie Redmayne a câştigat Globul de Aur pentru cel mai bun actor dintr-o dramă, graţie evoluţiei sale din filmul „The Theory of Everything”, iar Julianne Moore a fost desemnată cea mai bună actriţă dintr-o dramă pentru prestaţia ei din filmul „Still Alice”. Michael Keaton s-a impus la categoria „cel mai bun actor dintr-un film – comedie/ musical”, pentru rolul din „Birdman”, iar Amy Adams s-a impus la categoria feminină echivalentă pentru rolul din filmul „Big Eyes”. De asemenea, cel mai bun film străin a fost desemnat lungmetrajul „Leviathan” (Rusia).
Cea de-a 65-a ediţie a galei Festivalului de Film de la Berlin a avut loc în februarie şi s-a încheiat prin decernarea marelui premiu, Ursul de Aur, cineastului iranian disident, arestat la domiciliu, Jafar Panahi, recompensat pentru lungmetrajul „Taxi”. Acelaşi film a primit şi premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI).
Cineastul român Radu Jude a fost recompensat cu Ursul de Argint pentru cea mai bună regie, pentru „Aferim!”, singurul film românesc din competiţia de anul acesta a Berlinalei. În secţiunea necompetiţională Panorama a fost inclus un alt lungmetraj autohton, „De ce eu?”, de Tudor Giurgiu.
Filmul „45 Years”, de Andrew Haigh, a primit premiile pentru interpretare, decernate actorilor Tom Courtenay şi Charlotte Rampling, în timp ce marele premiu al juriului i-a revenit peliculei „El Club”, de Pablo Larrain, iar premiul pentru cel mai bun scenariu, lui Patricio Guzmán, pentru „El botón de nácar/ The Pearl Button. Premiul Alfred Bauer pentru originalitate a mers la „Ixcanul/ Ixcanul Volcano”, de Jayro Bustamante.
Drama „12 ani de copilărie/ Boyhood” a câştigat trei premii la cea de-a 68-a gală BAFTA, organizată de Academia britanică de film şi televiziune, la categoriile „cel mai bun film”, „cel mai bun regizor” (Richard Linklater) şi „cea mai bună actriţă în rol secundar” (Patricia Arquette), în timp ce comedia „The Grand Budapest Hotel” a câştigat cinci distincţii, dar a pierdut la principalele categorii.
Filmul „The Theory of Everything”, o biografie a fizicianului Stephen Hawking, a obţinut trei premii BAFTA, inclusiv la categoria „cel mai bun actor în rol principal” (Eddie Redmayne). Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal a revenit lui Julianne Moore, pentru interpretarea unei profesoare de lingvistică suferind de Alzheimer în filmul „Still Alice”. J.K. Simmons a câştigat premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar, pentru interpretarea unui profesor de jazz dominator în pelicula „Whiplash”, iar pelicula poloneză „Ida” a câştigat premiul pentru cel mai bun film străin.
Lungmetrajul „Timbuktu”, regizat de Abderrahmane Sissako, despre Sahelul confruntat cu jihadismul, a fost marele învingător la cea de-a 40-a gală César, unde a câştigat şapte premii, inclusiv la categoriile „cel mai bun film” şi „cel mai bun regizor”. Pe lângă aceste premiil „Timbuktu” s-a impus la categoriile „cel mai bun sunet”, „cea mai bună imagine”, „cel mai bun montaj”, „cea mai bună coloană sonoră” şi „cel mai bun scenariu original”.
Adèle Haenel („Les Combattants”) s-a impus în mod surprinzător la categoria „cea mai bună actriţă în rol principal”, în faţa unor nume sonore din cinematografia franceză, precum Marion Cotillard şi Catherine Deneuve. Pierre Niney, un artist format în celebra trupă de teatru Comedie Francaise, s-a impus la categoria „cel mai bun actor în rol principal”, pentru interpretarea celebrului creator de modă Yves Saint Laurent în pelicula biografică „Yves Saint Laurent”, regizată de Jalil Lespert. Coproducţia francezo-canadiană „Mommy”, regizată de Xavier Dolan, a fost desemnată cel mai bun film străin.
Tot în februarie, lungmetrajele „Birdman” şi „Boyhood” au câştigat principalele trofee la gala Independent Spirit, organizată la Hollywood, cu doar o zi înainte de decernarea premiilor Oscar. „Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranţei/ Birdman” a câştigat trei Spirit Awards, inclusiv la categoria „cel mai bun film”. Iar pelicula „12 ani de copilărie/ Boyhood” s-a impus la categoriile „cel mai bun regizor” şi „cea mai bună acriţă în rol secundar”.
De cealaltă parte, lungmetrajul „Saving Christmas” şi actorii Cameron Diaz şi Kirk Cameron au fost marii „învingători” la gala de decernare a premiilor Zmeura de Aur 2015, care recompensează cele mai slabe filme şi performanţe actoriceşti ale anului. Kirk Cameron, fost copil-vedetă la Hollywood, joacă rolul principal în „Saving Christmas”, dar acest lungmetraj nu l-a ajutat deloc să îşi facă o revenire glorioasă pe marile ecrane. Actorul american, în vârstă de 44 de ani, s-a impus la patru dintre cele şase categorii la care el şi lungmetrajul „Saving Christmas” – o peliculă despre o familie creştină – au fost nominalizaţi: „cel mai prost film”, „cel mai prost actor în rol principal”, „cel mai prost scenariu” şi „cel mai prost cuplu de actori”. La aceeaşi gală a fost premiată şi Cameron Diaz, care a fost desemnată „cea mai proastă actriţă”, pentru evoluţiile sale din două comedii: „Cealaltă femeie/ The Other Woman” şi „Sex Tape”.
Lungmetrajul „Birdman” a fost marele învingător la gala premiilor Oscar 2015, în cadrul căreia pelicula regizată de Alejandro Gonzalez Iñárritu a câştigat patru trofee, inclusiv la categoriile „cel mai bun film” şi „cel mai bun regizor”. Filmul regizat de Alejandro Gonzalez Inarritu prezintă portretul unui fost star al filmelor cu super-eroi, interpretat de Michael Keaton, care încearcă să revină în actualitate şi să aibă din nou succes cu ajutorul unei piese pe Broadway. La această gală, lungmetrajul „Birdman” l-a învins pe marele său concurent „Boyhood” la categoriile „cel mai bun film”, „cel mai bun regizor”, „cel mai bun scenariu original” şi „cea mai bună imagine”.
Michael Keaton nu a putut însă să se impună la categoria „cel mai bun actor”, pierzând trofeul în faţa actorului Eddie Redmayne, protagonistul peliculei „The Theory of Everything”, în care starul britanic l-a interpretat pe astrofizicianul Stephen Hawking, care suferă de scleroză laterală amiotrofică. Julianne Moore a câştigat Oscarul la categoria „cea mai bună actriţă în rol principal” pentru portretizarea unei femei care suferă de maladia Alzheimer în filmul „Still Alice” – acesta fiind primul ei premiu Oscar din carieră din cinci nominalizări.
De asemenea, Patricia Arquette, din „Boyhood”, şi J.K. Simmons, din „Whiplash”, au câştigat Oscarurile la categoriile secundare de interpretare, pentru rolul unei mame singure, respectiv cel al unui profesor de jazz extrem de exigent. Drama poloneză „Ida” a câştigat Oscarul pentru cel mai bun film străin, iar „Big Hero 6” a triumfat la categoria „cel mai bun lungmetraj de animaţie”.
În mai, regizorul francez Jacques Audiard a câştigat marele trofeu Palme d’Or, pentru lungmetrajul „Dheepan”, la cea de-a 68-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. Filmul „Dheepan”, de Jacques Audiard, cu Vincent Rottiers şi Marc Zinga, este o saga curajoasă despre un refugiat tamil care ajunge să trăiască la periferia Parisului.
Pe de altă parte, la aceeaşi gală, pelicula „Son of Saul”, cu actorul român Levente Molnár în distribuţie, a primit marele premiu al juriului şi premiul criticii internaţionale – FIPRESCI. Premiul juriului a revenit filmului „The Lobster”, de Yorgos Lanthimos, iar premiul pentru regie a fost câştigat de cineastul Hou Hsiao Hsien, pentru filmul „The Assassin/ Nie Yinniang”. Premiul pentru scenariu a revenit lui Michel Franco, pentru „Chronic”, în timp ce premiile pentru interpretare au revenit actorilor Vincent Lindon, pentru rolul „La Loi Du Marché”, de Stéphane Brizé, şi Rooney Mara, pentru rolul din „Carol”, de Todd Haynes, şi Emmanuelle Bercot, pentru rolul din „Mon Roi”, de Maïwenn.
De asemenea, două pelicule româneşti au fost premiate la Cannes: premiul Un Certain Talent a revenit filmului „Comoara”, de Corneliu Porumboiu, iar premiul Canal+, atribuit în secţiunea Semaine de la Critique, a revenit filmului „Ramona”, de Andrei Creţulescu.
Filmul „Sub aceeaşi stea/ The Fault In Our Stars” a fost marele învingător la gala MTV Movie Awards 2015, o ceremonie dedicată publicului tânăr, desfăşurată într-o atmosferă relaxată, marcată de umorul ireverenţios şi de un discurs motivaţional susţinut de actorul Robert Downey Jr. Lungmetrajul „Sub aceeaşi stea/ The Fault In Our Stars”, despre doi adolescenţi bolnavi de cancer care se îndrăgostesc, s-a impus la trei categorii: „filmul anului”, „cea mai bună actriţă în rol principal” (Shailene Woodley) şi „cel mai bun sărut” (Shailene Woodley şi Ansel Elgort). La categoria „cel mai bun actor” s-a impus Bradley Cooper, graţie prestaţiei sale din filmul „Lunetistul american/ American Sniper”.
Regizorul Hong Sang-soo a câştigat al doilea Leopard de Aur din carieră, principalul trofeu atribuit la Festivalul de la Locarno, în luna august, pentru lungmetrajul său „Right Now, Wrong Then”. Cineastul obţinuse acelaşi trofeu în urmă cu doi ani cu filmul „Our Sunhi”.
Coproducţia Venezuela – Mexic „Desde Allá/ From Afar”, debutul regizoral al lui Lorenzo Vigas, a câştigat premiul Leul de Aur la cea de-a 72-a gală a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia. Trofeul Leul de Argint pentru cel mai bun regizor i-a revenit lui Pablo Trapero, pentru drama „El Clan/ The Clan” (Argentina/ Spania), inspirată din viaţa oraşului Buenos Aires, unde o familie îşi răpeşte şi ucide vecinii. Marele premiu al juriului Mostrei i-a revenit filmului american „Anomalisa”, primul lungmetraj de animaţie al lui Charlie Kaufman, coregizat de Duke Johnson. De asemenea, premiul pentru cea mai bună actriţă i-a fost acordat Valeriei Golino, pentru rolul din „Per Amor Vostro” (Italia), de Giuseppe Gaudino, în timp ce premiul pentru cel mai bun actor i-a revenit lui Fabrice Luchini, pentru rolul din pelicula „L’Hermine” (Franţa), de Christian Vincent.
În septembrie, lungmetrajul „Room”, realizat pe baza unui roman nominalizat la Man Booker Prize, despre o mamă şi fiul ei care sunt ţinuţi în captivitate timp de cinci ani, a câştigat premiul People’s Choice, cea mai importantă distincţie decernată la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto. Pe locurile următoare în preferinţele publicului de la Toronto, în secţiunea dedicată lungmetrajelor, s-au situat peliculele „Angry Indian Goddesses”, de Pan Nalin, şi Tom McCarthy’s „Spotlight”, de Tom McCarthy.
Festivalul de la Toronto, cel mai amplu eveniment cinematografic de acest gen din America de Nord, reprezintă adeseori o rampă de lansare pentru filmele implicate în cursa pentru câştigarea premiilor Oscar.
Ediţia din acest an a beneficiat şi de câteva prezenţe româneşti. Astfel, în secţiunea Contemporary World Cinema au fost proiectate filmele „Box”, de Andrei Şerban, „Un etaj mai jos”, de Radu Muntean, şi „Comoara”, de Corneliu Porumboiu. De asemenea, producţia italiană „Youth”, de Paolo Sorentino, cu Mădălina Ghenea în distribuţie, şi filmul maghiar „Son of Saul”, de László Nemes, în care joacă şi actorul român Levente Molnar, se numără printre peliculele care au fost prezentate publicului la cea de-a 40-a ediţie a Festivalului de la Toronto.
În octombrie, lungmetrajul „Angry Indian Goddesses”, de Pan Nalin, a câştigat marele premiu, decernat pe baza voturilor publicului, la Festivalul de Film de la Roma.
În decembrie, lungmetrajul „Tinereţe/ Youth”, de Paolo Sorrentino, cu Mădălina Ghenea în distribuţie, a fost marele câştigător la cea de-a 28-a gală a premiilor decernate de Academia de Film Europeană (EFA), organizată la Berlin. Astfel, lungmetrajul „Youth” s-a impus la trei categorii de premii – „cel mai bun film european”, „cel mai bun regizor” (Paolo Sorrentino) şi „cel mai bun actor” (Michael Caine). Această dramă, în care actriţa şi modelul Mădălina Ghenea joacă rolul unei Miss Universe, a avut premiera la Cannes şi era unul dintre filmele favorite la premiile EFA. Filmul are în centrul său povestea unui dirijor retras din activitate, interpretat de Michael Caine, care meditează asupra dificultăţilor vârstei a treia, în timp ce petrece o vacanţă într-o staţiune de lux din Elveţia, alături de un bun prieten al său, interpretat de Harvey Keitel.
Actorul Michael Caine a fost recompensat şi cu un trofeu onorific pentru întreaga carieră – Honorary Award of the European Film Academy President and Board. În istoria galelor EFA, acest premiu fusese atribuit doar de două ori, cineaştii recompensaţi la ediţiile precedente find Manoel de Oliveira şi Michel Piccoli.
Actriţa Charlotte Rampling a fost o altă vedetă a galei EFA 2015, deoarece a câştigat şi ea tot două premii, unul la categoria „cea mai bună actriţă”, graţie evoluţiei sale din drama „45 Years”, dar şi un trofeu pentru întreaga carieră – European Film Academy Lifetime Achievement Award.
De asemenea, lungmetrajul „A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence”, regizat de Roy Andersson, partea finală a unei trilogii despre condiţia umană, a fost desemnat cel mai bun film de comedie.
România a fost reprezentată şi de filmele „Aferim!”, în regia lui Radu Jude, şi „Toto şi surorile lui”, de Alexander Nanau. Astfel, Radu Jude şi Florin Lazarescu au fost nominalizaţi cu filmul „Aferim!” la categoria „cel mai bun scenariu”, iar pelicula „Toto şi surorile lui”, de Alexander Nanau, a fost nominalizată la categoria „cel mai bun documentar”.
„Star Wars: Trezirea Forţei/ Star Wars: The Force Awakens” a fost inclus pe lista celor mai bune filme ale anului 2015, care a fost publicată, miercuri, de American Film Institute (AFI). „Star Wars: Trezirea Forţei”, care a fost lansat pe plan mondial la sfârşitul săptămânii trecute, apare pe această listă alături de pelicule considerate mari favorite în sezonul premiilor de la Hollywood, precum „The Big Short”, o comedie despre Wall Street, şi „Carol”, o dramă despre iubirea dintre două femei.
Pe lista AFI apar şi două filme SF şi de acţiune clasice: „Mad Max: Drumul Furiei/ Mad Max: Fury Road” şi „Marţianul/ The Martian”. Celelalte filme incluse pe lista AFI 2015 sunt thrillerul psihologic „Room”, filmul-anchetă despre abuzurile Bisericii Romano-Catolice „Spotlight”, drama despre Al Doilea Război Mondial „Bridge of Spies”, extravaganţa animată a studiourilor Pixar denumită „Inside Out” şi filmul biografic despre naşterea muzicii rap „Straight Outta Compton”.
PREDICŢII ŞI TENDINŢE PENTRU 2016
Pentru 2016, specialiştii prevăd o continuare a tendinţelor exprimate în 2015, marile studiouri urmând să se concentreze cel mai probabil tot pe continuările unor francize de succes, pe lansarea unor filme SF – „X-Men: Apocalypse”, „Batman v Superman: Dawn of Justice”, „Captain America: Civil War”, „Star Trek: Beyond”, „Deadpool”, „Independence Day: Resurgence”, „Assassin’s Creed” -, a filmelor distopice – „The Divergent Series: Allegiant”, „Skate God”şi „Postscript” -, dar şi a lungmetrajelor de animaţie – „The Jungle Book”, „Alice Through the Looking Glass”, „Kung Fu Panda 3”, „Finding Dory” şi „The Secret Life of Pets” – şi a celor de acţiune – „Suicide Squad” şi „London Has Fallen” – pentru impulsionarea acestei industrii de divertisment.
Sursa: Mediafax