La 19 decembrie 1915 s-a născut, în Paris, Edith Piaf (pseudonim pentru Edith Gassion), celebra interpretă de şansonete ("La vie en rose", "Je ne regrette rien", "Milord", "Je sais comment", "Mon legionnaire", "Jezebel", "Johnny, tu n'est pas un ange"); a intrepretat roluri în filmele "Etoile sans lumière", "Les Amants de demain" (m. 11 octombrie 1963)
În cultura franceză şi europeană a secolului XX, şansonetista franceză, cunoscută şi sub numele de alint de Privighetoarea, ocupă un loc unic, exprimând prin vocea şi interpretările sale deosebite, angoasa şi frământările unei întregi generaţii de francezi şi vest-europeni, martori interbelici ai ascensiunii nazismului, respectiv participanţi ulteriori ai reconstrucţiei post-belice a democraţiilor europene.
De origine socială modestă, fiică a cântăreţei ambulante Line Marsa, de origine italo-algeriană şi a acrobatului de circ Louis Gassion, a avut o copilărie grea, fiind crescută de bunica ei, patroană a unui bordel în Bernay, localitate din Normandie.
După sfârşitul primului război mondial, tatăl său este angajat de un circ ambulant şi o ia cu el pe Édith, cu care împarte rulota ce-i servea de locuinţă. Pentru a-şi ajuta tatăl, Édith începe să cânte la colţuri de stradă, câştigând astfel câţiva bani.
La vârsta de 17 ani, Édith rămâne însărcinată în urma unei legături cu un anume Louis Dupont. Fiica sa, Cecille, va muri de meningită în anul 1935. Părăsită de „P’tit Louis”, Édith – în vârstă de 20 de ani – decade tot mai mult, frecventează straturile cele mai de jos ale societăţii pariziene, lumea vagabonzilor, proxeneţilor, a traficanţilor de droguri, a prostituţiei. Continuă să cânte pe străzile Parisului, pentru a-şi asigura o existenţă de mizerie.
Într-o seară a anului 1935, Édith îl cunoaşte pe Louis Leplée, proprietarul cabaretului „Le Gerny’s” de pe „Champs-Élysées”, care o invită să cânte în localul său câteva melodii. Această apariţie în public pe scena unui local marchează debutul carierei sale artistice, citează wikipedia.
Edith nu s-a dezvoltat însă prea mult, la vârsta adultă atingând de-abia 1.47 m, făcând astfel ca vocea sa puternică să impresioneze şi mai mult. Ea îşi găseşte repede drumul în viaţă, însă suferea de o boala care o măcina din interior: poliartrita reumatoidă.
Aceasta boală afectează articulaţiile şi provoaca dureri şi deformări ale corpului. Intensitatea sa este variabilă de la o persoana la altă, iar la Edith Piaf boala s-a declanşat de foarte tânără, deformându-i corpul şi provocându-i mari suferinţe.
La aceasta boală gravă se adaugă şi multiplele accidente de maşină suferite şi operatiile chirurgicale de refacere ale piciorului. Ca să tina pasul, cântăreaţa nu a avut altă alegere decât să-şi facă injecţii regulate cu morfină. Rapid, ea devine dependentă. Partea cea mai proastă e ca medicamentul nu e doar un drog, ci îi distruge şi organismul încetul cu încetul.
Abuzul de morfină şi de alcool îi aduce moartea cântăreţei, în octombrie 1963, la vârsta de 47 de ani. Ea moare din cauza unei hemoragii interne declanşate de insuficienţa hepatică provocată de abuzurile acestea.
Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei de 19 decembrie:
1741 – A încetat din viaţă Vitus Bering, navigator şi explorator danez aflat în serviciul Rusiei; a traversat marea şi strâmtoarea care îi poartă numele (Bering), ajungând până la ţărmurile de nord-vest ale peninsulei Alaska, fiind considerat descoperitorul acesteia (n. 1681)1818 – S-a născut pictorul Ion Sima (m. 8 februarie 1983)
1848 – A încetat din viaţă romanciera Emily Brontë, autoarea celebrului roman „La răscruce de vânturi” (n. 30 iulie 1818)
1860 – S-a născut Ion (Giovanni) Dimitrescu, tenor de talie mondială (m. 1913)
1901 – S-a născut Rudolf Hell, considerat inventatorul faxului; în anul 1929, a conceput un dispozitiv, denumit „Hellschreiberg”, care transmitea textele pe cale electronică, permiţând expedieri rapide în toată lumea (m. 14 martie 2002)
1906 – S-a născut Leonid Ilici Brejnev, om politic, preşedinte al Prezidiului Sovietului Suprem (şef al statului) al URSS în anii 1960-1964; 1977-1982;”doctrina Brejnev”, în planul politicii interne, a presupus adoptarea de măsuri dure împotriva intelectualităţii ruse (a dispus retragerea cetăţeniei deţinătorului Premiului Nobel pentru Literatură, Alexandr Soljeniţîn, în anul 1974), iar în planul politicii externe, intensificarea presiunii şi controlului asupra celorlalte state aflate în sfera de hegemonie a URSS şi care se îndepărtau de modelul sovietic al socialismului (înăbuşirea, prin forţa armată, a Primăverii de la Praga, în anul 1968) (m. 10 noiembrie 1982)
1910 – S-a născut scriitorul şi dramaturgul Jean Genet; opera sa este marcată de propria experienţă de viaţă din care nu au lipsit sordidul şi abjecţia (romanul „Miracolul trandafirului”, piesele de teatru „Cameristele”, „Balconul”) (m. 15 aprilie 1986)
1989 – La Timişoara a sosit o delegaţie la nivel înalt condusă de primul ministru Constantin Dăscălescu şi de Emil Bobu. Muncitorii au făcut grevă generală, reprezentanţii Puterii (Radu Bălan, Ştefan Guşă) nereuşind să-i facă să renunţe la protest. Pe parcursul zilei au avut loc câteva ciocniri între muncitori şi forţele militare în diferite părţi ale oraşului, ciocniri în cursul cărora s-au folosit armele de foc
1989 – La Timişoara s-a constituit Frontul Democratic Român
1996 – A încetat din viaţă, la reşedinţa sa din Paris, în urma unui cancer al pancreasului, actorul italian Marcello Mastroiani. A fost unul dintre cei mai importanţi actori ai cinematografului italian ( din filmografie: „La dolce vita”, „Căsătorie în stil italian”) (n. 28 septembrie 1924)
2000 – A încetat din viaţă Patriarhul Ierusalimului, Prea Fericitul Diodor I; născut în Grecia, la 14 august 1923, a fost numit patriarh la 16 februarie 1981.
2004 – A încetat din viaţă cântăreaţa de operă Renata Tebaldi, marea rivală a Mariei Callas. A intrat la Conservatorul din Parma la vîrsta de 15 ani şi a debutat în 1944, însă succesul a venit după ce a concertat cu prilejul redeschiderii celebrei La Scala din Milano, în 1946. S-a retras de pe scena muzicală în 1970, din cauza unor probleme cu corzile vocale.