În timp ce cele mai mari oraşe ale lumii cheltuie sume clolosale pentru a concura la cele mai înalte turnuri şi grandioase inovaţiile, orăşelele minunate prezentate mai jos şi-au păstrat casele lor deosebite, cu designe şi modele curioase.
1. MITTENWALD, GERMANIA
Sursa foto: Madison Berndt/ Flickr
Cu frontoane sculptate, faţade ale caselor de culori îndrăzneţe şi picturi murale splendide, Mittenwald a fost numit „cel mai frumos oraş din Alpii bavarezi.” Oraşul care oferă poteci pentru plimbare şi pârtii de schi şi o arhitectură medievală fascinantă l-a făcut pe poetul german Johann Wolfgang von Goethe, la sfârşitul secolului XVIII, să-l declare „o carte ilustrată care a prins viaţă.”
2. CORINALDO, ITALIA
Sursa foto: Andrea Santoni, Flickr
Corinaldo abundă în clădiri neoclasice în stil renascentist, cu fortificaţii ce datează din secolul al XIV-lea, cu metereze din zonă, turnuri şi alei ce parcă-s extrase dintr-un episod medieval. O potecă pitorească, numită Piaggia, duce turiştii pe o stradă cu 109 scări, ce trece printre clădiri vechi. E o locaţie perfectă pentru reflecţie pentru fotografii sau pentru meditaţii. O dată pe an, această minunată locaţie este inundată cu vizitatori îmbăcaţi în costume medievale, jongleri şi acrobaţi plini de viaţă menite să reînvie Contesa del Pozzo della Polenta, povestea unui ţăran care a scăpat un sac de făină de porumb în fântână, a întrat în puţ după el şi nu s-a mai întors. Potrivit legendei, ţăranul a făcut un ospăţ cu mămăligă din cantităţile de făină pe care le-a avut în fântână.
3. GRUYERES, ELVEŢIA
Sursa foto: Cyril Vallée, Flickr
Acest sat plin de iubitori de brânză de la poalele Alpilor datează încă din Evul Mediu. Cu munţi magnifici drept fundal, străzi pietruite şi o colecţie de clădiri fermecătoare, de modă veche, Gruyeres este un loc de o maiestate atât naturală cât şi provocată de om. Există în Gruyeres şi un castel, care întâmpină în prezent vizitatorii cu un muzeu şi există o mulţime de atracţii pentru cei care apreciază brânza şi ciocolata.
4. ESSAOUIRA, MOROCCO
Sursa foto: yeowatzup, Flickr
Acest oraş-port datează din secolul XVIII şi este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO pentru zidurile sale roşii fortificate, alei înguste şi uşi vopsite în albastrul tradiţional. Zona, de-a lungul anilor, a fost cunoscută sub mai multe denumiri , inclusiv Mogador „cetate mică”, portul de Timbuktu şi Wind City of Africa, acest nume ia fost atribuit pentru vânturile sale neprietenoase.
5. ČESKÝ KRUMLOV, REPUBLICA CEHĂ
Sursa foto: Chris Yunker, Flickr
Această perlă a Patrimoniului Mondial UNESCO poate fi identificată chiar şi de la distanţă, datorită acoperişurilor sale roşii şi castelelor distinct colorate. De fapt, Castelul de Stat este a doua ca mărime din Republica Cehă după Castelul Praga. Vechile pasajele pietruite sunt idilice pentru o plimbare liniştită.