Nudul care a s-a vândut cu 170,4 milioane de dolari
Tabloul „Nu couché” a fost vândut în aplauzele unei săli arhipline, după o licitaţie pasionantă între şapte colecţionari, care a durat aproximativ nouă minute. În cele din urmă, pictura a fost cumpărată de un colecţionar chinez care a licitat prin telefon, a precizat casa organizatoare, care evaluase tabloul la suma de 100 de milioane de dolari.
Acest nud a devenit a doua cea mai scumpă pictură vândută vreodată la licitaţie, după „Les Femmes d’Alger (version O)”, de Pablo Picasso, care a fost adjudecată în luna mai cu 179,4 milioane de dolari, la o licitaţie organizată tot de casa Christie’s şi tot la New York.
Tabloul „Nu couché”, pictat în perioada 1917 – 1918, prezintă o femeie brunetă goală, lungită pe spate pe o canapea roşie şi o pernă albastră. Opera face parte dintr-o serie de nuduri create de pictorul şi sculptorul italian Amedeo Modigliani (1884 – 1920), care locuia în acea perioadă la Paris. Tabloul a generat un veritabil scandal în epocă după ce a fost expus, alături de alte nuduri, în galeria Berthe Weill din Paris, iar poliţia locală a ordonat ca acele picturi să fie retrase.
Tranzacţia de luni seară a pulverizat precedentul record de preţ pentru o operă creată de Modigliani, deţinut de sculptura „Tête”, vândută în noiembrie 2014 cu suma de 70,7 milioane de dolari. În ceea ce priveşte tablourile lui Modigliani, cel mai valoros până la această licitaţie a fost „Nu assis sur un divan”, adjudecat cu 68,9 milioane de dolari, în noiembrie 2010.
La doar câteva minute după recordul stabilit luni seară de „Nu couché”, un alt record mondial de preţ pentru un artist a fost doborât, după ce tabloul „Nurse”, al pictorului american Roy Lichtenstein, un maestru al curentului art-pop, a fost adjucat cu 95,3 milioane de dolari. Pictura fusese estimată la 80 de milioane de dolari. Această pânză pătrată, cu latura de 1,2 metri, realizată în 1964, prezintă chipul în prim-plan al unei femei blonde, care pare desprins din universul benzilor desenate.
Precedentul record pentru o operă de Roy Lichtenstein era de 56,1 milioane de dolari şi fusese stabilit de „Women with Flowered Hat” (1963) în anul 2013.
„Nu couché” şi „Nurse” au reprezentat loturile-vedetă ale unei licitaţii cu tema „La Muse de l’Artiste”, în timpul căreia casa Christie’s a scos la licitaţie 34 de opere de artă de o mare calitate, provenind din secolul al XIX-lea şi al XX-lea.
Mai multe recorduri mondiale de preţ au fost stabilite în această licitaţie, care, în puţin mai mult de o oră, a generat încasări totale de 491,3 milioane de dolari.
„Thérèse”, o sculptură în lemn a artistului francez Paul Gauguin (1848 – 1903) a fost vândută cu 30,9 milioane de dolari, un record mondial pentru o operă de acest tip a cunoscutului artist. Sculptura fusese estimată la un preţ cuprins în intervalul 18 milioane – 25 milioane de dolari.
O sculptură a artistului german Ernst Ludwig Kirchner (1880 – 1938), intitulată „Tänzerin mit gehobenem Bein”, a fost adjudecată cu 8 milioane de dolari, stabilind un record de preţ pentru o operă de gen a artistului.
Un tablou de Gustave Courbet, „Femme nu couchée”, pictat în 1862, estimat între 15 milioane şi 25 milioane de dolari, a fost adjudecat cu 15,2 milioane de dolari, depăşind de patru ori precedentul record de preţ pentru acest artist, deţinut de pictura „Etretat, les falaises”, vândută cu 3,7 milioane de dolari în noiembrie 2013.
Un alt succes al serii de luni a fost un tablou de Paul Cézanne, „L’homme à la pipe (étude pour un joueur de cartes)”, care a fost vândut cu 20,9 milioane de dolari.
În pofida succesului repurtat de casa Christie’s, 10 dintre operele propuse la vânzare luni seară – printre care una semnată de Auguste Rodin, două semnate de Fernand Léger, una de Lucian Freud, una de Alberto Giacometti şi una de Pablo Picasso – nu şi-au găsit cumpărător, neatingând preţul de rezervă.
Pentru jumătate dintre operele propuse la vânzare, casa Christie’s a garantat un preţ minimal vânzătorului – o practică tot mai des utilizată, dar care este riscantă, dacă opera nu este în cele din urmă vândută.
Licitaţiile de artă din această toamnă au început pe 4 noiembrie, la New York, şi se vor termina pe 12 noiembrie. Casele de licitaţii Christie’s şi Sotheby’s speră să obţină fiecare încasări de peste 1 miliard de dolari. Marţi, aceste licitaţii vor continua cu vânzări de artă contemporană organizate de casa Christie’s.
Sursa: Mediafax