Revolverul cu care Verlaine a fost pe punctul de a-l ucide pe Rimbaud. Verlaine a ajuns apoi la închisoare

02 11. 2015, 17:47

Pentru prima dată, revolverul cu care Paul Verlaine l-a rănit pe Arthur Rimbaud este prezentat publicului larg, începând cu jumătatea lunii octombrie, cu ocazia unei expoziţii consacrate poetului francez, în oraşul belgian Mons. Pistolul, datând din secolul al XIX-lea, reprezintă ultimul martor al uneia dintre cele mai celebre dispute din literatura franceză.

Pe 10 iulie 1873, într-o cameră a unui hotel de pe strada Brasseurs din Bruxelles, două focuri de armă au fost trase. Verlaine a tras asupra lui Rimbaud. Un glonţ l-a atins pe tânărul Rimbaud în încheietura mâinii. Celălalt a ratat ţinta şi a lovit un perete.

Arma a fost descoperită de Bernard Bousmanne, comisarul acestei expoziţii. Paul Verlaine a cumpărat pistolul de la magazinul de arme Montigny, în dimineaţa de joi, pe 10 iulie 1873. A cumpărat un pistol cu şase gloanţe, de calibrul 7 milimetri, dar şi o cutie cu 50 de cartuşe. Relaţia sa cu Arthur Rimbaud începuse cu doi ani mai devreme. Era o relaţie pasională, care s-a încheiat atunci când Rimbaud a refuzat să îl urmeze pe Verlaine şi intenţiona să se angajeze în armată. Plin de durere, dar şi de alcool, Verlaine îl blesteamă pe Rimbaud şi apoi îl împuşcă. A fost denunţat de un angajat al hotelului, după noi ameninţări proferate la adresa lui Rimbaud.

Paul Verlaine a fost arestat de poliţie, iar revolverul a fost confiscat. Pistolul a fost predat magazinului de arme Montigny, ai cărui proprietari l-au donat unui colecţionar, un secol mai târziu. După o serie de cercetări istorice şi analize balistice, arma a fost identificată ca fiind aceea care a fost pe punctul de a-l ucide pe Rimbaud.

Revolverul este expus până în ianuarie 2016 în mijlocul altor obiecte care au legătură cu perioada petrecută de Paul Verlaine în Belgia. Autorul „Poemelor saturniene” a fost încarcerat timp de 18 luni la Bruxelles şi, apoi, în celula 252 a închisorii din Mons – numărul celulei reprezintă şi titlul expoziţiei din acest oraş belgian, capitală europeană culturală în 2015.

Pe 16 octombrie, cântăreaţa americană Patti Smith a pozat alături de această armă într-o serie de fotografii, înainte de a participa la un seminar despre poezia lui Paul Verlain şi de a sta de vorbă, apoi, cu deţinuţii din închisoarea din Mons.

Cei doi poeţi romantici au fugit la Londra în 1872 şi au trăit în această casă până la sfârşitul legăturii lor lor, după ce înalta societate din Paris a descoperit că au o relaţie. Legătura dintre Rimbaud şi Verlaine a stârnit scandal la Paris nu numai pentru că Verlaine era căsătorit, dar şi pentru că era mult mai în vârstă decât iubitul său, având la acea vreme 29 de ani. Când cei doi poeţi au fugit la Paris, Rimbaud avea vârsta de 17 ani.

Finalul relaţiei lor a devenit legendă din cauza absurdităţii lui. Totul a început cu o ceartă de la o scrumbie afumată care s-a încheiat, după o fugă în Belgia, cu momentul în care Verlaine, beat şi furios, şi-a împuşcat iubitul în încheietura mâinii.

Încarcerat timp de 18 luni, departe de tânăra lui soţie, de fiul lui şi de amantul său, Paul Verlaine, „poetul blestemat”, aflat în sevraj după absint, a compus în acea perioadă foarte multe poezii, reunite în volumul „Cellulairement”, ce au fost ulterior publicate în numeroase colecţii.

Cei doi poeţi au fost consideraţi precursorii moderniştilor secolului al 20-lea, precum Pablo Picasso, T. S. Eliot şi James Joyce. Sfârşitul relaţiei lor a fost transpus pe muzică de Bob Dylan.

Florin Badescu, florin.badescu@mediafax.ro