Home » Cultură » Magicianul extraordinar care a fost ucis de propriul său truc de succes

Magicianul extraordinar care a fost ucis de propriul său truc de succes

Magicianul extraordinar care a fost ucis de propriul său truc de succes
Harry Houdini în filmul „The Grim Game”, 1919. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 31.10.2023
La 31 octombrie 1926 a murit iluzionistul Harry Houdini (născut în 24 martie 1874).

La trei ani după moartea prestidigi­ta­t­orului francez Robert-Houdin, s-a născut Harry Houdini, confundat de multe ori cu predecesorul său. În realitate, Harry Houdini este doar un pseudonim, adoptat în onoarea celebrului maestru în ale magiei de către Ehrich Weiss (Erich Wiesz), născut în 1874 într-o familie de evrei budapestani şi emigrat în America. Şi pasiunea acestuia pentru arta magiei friza patologicul, specialitatea lui fiind evadăările din lăzi, cufere, cămăşi de forţă şi celule de închisoare, ferecat fiind în lanţuri şi cătuşe.

Celebrul Harry Houdini, maestrul suprem al evadărilor incredibile, a murit de fapt din cauza unui pumn primit în abdomen. În anul 1926, pe când făcea o demonstraţie publică, Houdini a cerut unui boxer amator să-l lovească în abdomen cu toată puterea. Lovitura a provocat o ruptură de apendice în urma căreia Houdini a decedat câteva zile mai târziu. Acest număr de putere fizică prin care primea nenumărate lovituri în piept şi stomac fără să se aleagă vreo rană a fost executat de Harry de multe ori.

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei de 31 octombrie:

1795 – S-a născut poetul romantic John Keats: „La Belle Dame sans Merci”, „Ode to a Nichtingale”, „To Autumn” (m. 23 februarie 1821).

1857 – S-a născut Axel Munthe, medic, psihiatru şi scriitor suedez. Este cunoscut mai ales ca autor al „Cărţii de la San Michele” (1929), o povestire autobiografică romanţată a vieţii şi a activităţii sale (d. 1949).

1881 – S-a născut Eugen Lovinescu, critic şi istoric literar, teoretician al literaturii şi sociolog al culturii, memorialist, dramaturg, romancier şi nuvelist român, cel mai de seamă critic după Titu Maiorescu: „Istoria literaturii române contemporane”, „De peste prag”, „Lulu”, „Nuvele florentine”, „T. Maiorescu şi contemporanii lui” (d. 16 iulie 1943).

1922 – Benito Musolini devine şeful guvernului Italian.

1984 – A murit premierul Indian Indira Gandhi; cel mai mare succes pe care l-a obţinut în planul politicii externe l-a constituit alegerea ei, în 1983, ca preşedinte al Mişcării Ţărilor Nealiniate. A fost asasinată de către fanatici adepţi ai cultului sikh (n. 19 noiembrie1917).

1993 – A încetat din viaţă regizorul italian Federico Fellini: „Casanova”, „La Dolce Vita”, „Ginger şi Fred” (n. 20 ianuarie 1920).

2002 – A murit actorul Raffaelle Vallone (n. 17 februarie 1916).

2008 – John Daly, producătorul filmului „Terminator”, recompensat cu premiul Oscar pentru lungmetrajele „Plutonul” (1987) şi „Ultimul Împărat” (1988), a decedat. Daly a produs numeroase lungmetraje de succes şi a câştigat 13 premii Oscar, la categoria „cel mai bun film”, din 21 de nominalizări, precum şi numeroase premii Globul de Aur. (n. iulie 1937).

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase