Controversele din jurul Atlantidei. Unde s-ar fi aflat în realitate leagănul civilizaţiei antice
Teoria nr.1: Atlantida a fost un continent în mijlocul Oceanului Atlantic, care brusc s-a scufundat în ocean
Ideea că Atlantida exista cu adevărat şi nu doar în legenedele lui Platon nu a supravieţuit mai departe de secolul XIX. În anul 1882 în cartea sa, întitulată “Atlantida, lume antediluviană”, Ignatius Donnelly argumentează că realizările lumii antice (metalurgia, limba şi agricultura) ar fi fost dezvoltate de o civilizaţie avansată anterior. Donnelly a descris cum a fost inundată insula de apele oceanice în locul exact descris de Platon, în Oceanul Atlantic, chiar în afara „coloanelor lui Hercule” (cele două stânci care marchează intrarea în Strâmtoarea Gibraltar.)
Teoria nr.2: Atlantida a fost înghiţită de Triunghiul Bermudelor
Inspirat din scrierile lui Donnelly, mulţi scriitori au extins teoriile lui şi au mai adăugat speculaţii proprii. În anul 1970, Charles Berlitz afirma că Atlantida a fost un continent real, localizat în apropierea Insulelor Bahamas, care a ajuns victimă a Triunghiului Bermudelor. Această teorie este inspirată din numărul impunător de corăbii date dispărute în circumstanţe misterioase. Susţinătorii acestei teorii afirmă că au fost descoperite ceva ce seamană a fi nişte pereţi şi străzi nu departe de litoralul Bimini (districtul cel mai vestic din Bahamas).
Teoria nr.3: Atlantida a fost Antarctica
Potrivit unei alte teorii, Atlantida a fost, de fapt, o versiune mult mai temperată a ceea ce este acum Antarctica. Această teorie a fost lansată de Charles Hapgood, care în anul 1958 a prezentat cartea sa “Schimbarea Crustei Pământului”. Conform spuselor lui Hapgood, în urmă cu aproximativ 12.000 de ani, scoarţa Pământului s-a mişcat, rupându-se o parte care a devenit Antarctica, situată mult mai la Nord decât se afla astăzi.
Teoria nr.4: Povestea Atlantidei a fost o repovestire mitică a Potopului Mării Negre
Această teorie presupune că Atlantida a fost o ficţiune de la început, poveştile fiind inspirate dintr-un eveniment istoric ce a avut loc prin anii 5.600 î.Hr. şi anume fracţionarea Bosforului de Marea Mediterană şi inundaţiile, ulterioare, ale Mării Negre.
Teoria nr.5: Atlantida a fost o poveste a civilizaţiei minoice (cretane), care a înflorit în insulele greceşti în anii 2500-1600 î.Hr.
Istoricii cred că în 1600 î.Hr. a avul loc un cutremur de pământ masiv care a trezit vulcanii de pe Thera (astăzi Santorini), declanşând o erupţie, care a aruncat în atmosferă zeci de milioane de tone de rocă, cenuşă şi gaz.. Tsunami-ul care a urmat a fost atât de mare încât a şters oraşele minoice din întreaga regiune, astfel a dispărut şi Atlantida.
Teoria nr.6: Atlantida nu a existat niciodată, a fost doar o invenţie a lui Platon.
Cei mai mulţi dintre istorici şi savanţi au ajuns la concluzia că menţiunile lui Platon despre Atlantida au fost o ficţiune. Potrivit acestei teorii, filosoful grec a inventat Atlantida şi, astfel, si-a expus viziunea sa despre forma ideală a unei civiliaţii. În numeroasele texte, care au supravieţuit din Grecia antică, nu mai există alte scrieri despre Atlantida în afară de dialogul lui Platon. Mai mult decât atât, în ciuda progreselor moderne în oceanografie şi în cartografie, nici-o urmă de astfel de civilizaţii nu a fost găsită vreodată.
Sursa: History