Povestea avocatului care a cumpărat STONEHENGE în urmă cu 100 de ani. „Soţia l-a trimis să cumpere perdele şi el s-a întors cu altceva”

29 09. 2016, 11:00

După moartea ultimului moştenitor al monumentului Stonehenge, acesta a fost scos la licitaţie – în urmă cu 100 de ani, în data de 21 septembrie 1915. Avocatul Cecil Chubb a cumpărat Stonehenge pentru soţia sa, Mary, oferind 6.600 lire sterline – un milion de dolari în banii de astăzi.

„Se spune că Mary şi-ar fi dorit nişte perdele, dar avocatul s-a întors cu altceva…”, a declarat Heather Sebire, care administrează monumentul Stonehenge.

În data de 26 octombrie 1918, Chubb a marcat o pagină de istorie, oferind monumentul Stonehenge statului britanic.

BBC scrie că premierul de atunci al Marii Britanii, David Lloyd George, l-a numit pe donator Sir Cecil Chubb, Primul Baronet al Stonehenge-ului.

Chubb are o poveste fascinantă. Bogătaşul provenea dintr-o familie săracă, fiind fiul unui producător de şei. Acesta a urmat cursurile Cambridge University apoi a devenit avocat al apărării. A strâns mulţi bani şi îşi permitea aproape orice, inclusiv să cumpere o „comoară universală” pentru soţia sa, pe care amândoi au donat-o apoi statului englez.

Potrivit lui Trevor Rowley, autorul lucrării „The English Landscape in the Twentieth Century”, în 1927 autorităţile britanice au demarat o campanie de restaurare a monumentului Stonehenge. În anii 1930, circa 15.000 de oameni vizitau lunar monumentul.

În 1986, UNESCO a inclus Stonehenge în Patrimoniul Mondial. În prezent, English Heritage, o fundaţie care contorizează numărul monumentelor istorice din Marea Britanie – are grijă de Stonehenge şi British National Trust a cumpărat terenul din jurul acestuia, pentru a conserva pietrele misterioase.

În 2014, circa 1,3 milioane persoane au vizitat Stonehenge, inclusiv preşedintele american Barack Obama, scrie techinsider.io.