A îngrijit deopotrivă săracii, bolnavii, orfanii şi muribunzii timp de zeci de ani. A primit numeroase distincţii şi premii pentru munca ei, cel mai important fiind Premiul Nobel pentru Pace, în anul 1979, iar după moarte a fost beatificată de către Biserica Catolică pentru presupusele miracole pe care le făcuse de-a lungul timpului. Este vorba despre Maica Tereza, călugăriţa catolică ce a făcut istorie prin munca sa de o viaţă.
Maica Tereza s-a născut într-o familie de albanezi, în anul 1910, pe vreme Imperiului Otoman. După moartea tatălui său, atunci când avea doar 8 ani, mama ei a crescut-o respectând strict religia romano-catolică. A fost fascinată încă de mică de povestea misionarilor şi, la vârsta de 18 ani, a decis să urmeze şi ea această cale, aşa că a plecat de acasă şi nu a mai reuşit niciodată să îşi revadă mama şi sora.
Ea a ajuns în India în anul 1929 şi a lucrat iniţial ca învăţătoare. Ulterior, a infiinţat ordinul Misionarelor Carităţii care s-a extins rapid ajungând să aibă mii de membrii care acţionau în 133 de ţări ale lumii. Aceştia îngrijeau oameni infectaţi cu SIDA, lepsă sau tuberculoză, conduceau cantine pentru săraci, orfelinate şi şcoli, ajutând totodată bolnavi prin intermediul clinicilor mobile de care dispuneau.
Descoperă vă prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei de 26 august:
1740 – S-a născut Joseph-Michel Montgolfier care, împreună cu fratele său, Jacques-Etienne, a conceput şi experimentat balonul cu aer cald (aerostatul) (m. 26 iunie 1810)
1743 – S-a născut savantul Antoine Laurent Lavoisier, fizician şi chimist, unul dintre fondatorii chimiei moderne, membru, la 25 de ani, al Academiei de Ştiinţe; a enunţat legea conservării masei (care îi poartă numele) şi legea conservării elementelor (m. 8 mai 1794)
1789 – A fost publicată “Declaraţia Drepturilor Omului şi Cetăţeanului”, pe baza căreia va fi adoptată, în 1848, “Declaraţia Drepturilor Omului”
1880 – S-a născut Guillaume Apollinaire (Wilhelm Apollinaris de Kostrowitsky), poet şi critic de artă francez (m. 9 noiembrie 1918)
1885 – S-a născut scriitorul francez Jules Romains (pseudonim pentru Louis Farigoule): romanul-fluviu “Oameni de ispravă” (m. 14 august 1972)
1886 – S-a născut Alexandru D. Rădulescu, medic, membru al Academiei Române, al Academiei de Chirurgie din Paris; de numele său se leagă înfiinţarea la Cluj, în 1921, pentru prima dată în România, a unui spital de ortopedie; în 1931 a pus bazele Societăţii române de ortopedie (m. 11 aprilie 1979)
1989 – A încetat din viaţă scriitorul american Irving Stone: “Agonie şi extaz”, „Turnul Nebunilor”, „Paria” (n. 14 iulie 1903)
1991 – România a recunoscut independenţa de stat a fostelor republici sovietice: Lituania, Letonia, Estonia, Moldova şi Gruzia