Portretul tinerei evreice Gertrud Loew este scos la vânzare după ce le-a fost restituit moştenitorilor acesteia. Tabloul a fost confiscat de nazişti după ce a fost lăsat în Viena de Gertrud Loew, care a fugit în America în 1939. Portretul a ajuns în posesia lui Gustav Ucicky, un regizor care făcea propagandă pentru nazişti. El este considerat primul fiu nelegitim al lui Klimt şi a colecţionat mai multe opere ale artistului, pe care le-a lăsat moştenire văduvei sale, Ursula Ucicky, la moartea sa, în 1961.
În 2013, Ursula Ucicky a înfiinţat Fundaţia Klimt, care a ajuns la o înţelegere în privinţa restituirii şi vânzării operei cu familia lui Gertrud Loew, anul trecut.
Restituirea unui tablou de Klimt moştenitorilor de drept jefuiţi de nazişti a constituit subiectul unui film recent, „Femeia în aur/ Woman in Gold”, în regia lui Simon Curtis, cu Helen Mirren în rolul principal.
Născut pe 14 iulie 1862, la Baumgarten, una din suburbiile Vienei, Gustav Klimt a fost un pictor simbolist şi decorator austriac, lider al avangardei vieneze şi unul din fondatorii Secesiunii. Arta lui a contribuit în mare măsură la izbucnirea uneia din cele mai mari revoluţii din istoria artei. A murit pe 6 februarie 1918.
„Sărutul”, „Judith şi Holofern”, „Portretul Adelei Bloch-Bauer” şi „Danae” se numără printre cele mai cunoscute lucrări ale artistului, devenit un simbol al Vienei.
Sursă: Mediafax