Home » Cultură » Au trecut 68 de ani de la moartea lui George Enescu, un geniu al muzicii – VIDEO

Au trecut 68 de ani de la moartea lui George Enescu, un geniu al muzicii – VIDEO

Publicat: 04.05.2023
Astăzi se împlinesc 68 de ani de la moartea legendarului pianist, violonist, compozitor şi dirijor George Enescu, cel care i-a încântat pe români prin lucrări muzicale de excepţie precum „Poema română" sau „Rapsodia română".

George Enescu s-a născut, în 1881, în satul Liveni-Vîrnav din Botoşani. Tatăl său era arendaşul Costache Enescu, iar mama lui era fiica preotului Cosmovici.

 

El a fost al optulea copil şi primul din familie care nu a decedat încă din copilărie.

Sursă: YouTube

Enescu şi-a manifestat înclinaţia către muzică de la vârsta de 4 ani atunci când a pus prima oară mâna pe vioară. Un an mai târziu, copilul care urma să devină un maestru al muzicii avea deja primul concert.

 

 

A plecat la studii la Conservatorul din Viena, apoi la Paris. Ulterior, s-a întors în ţară şi a intrat în graţiile Reginei Elisabeta a României fiind deseori invitat să cânte la vioară la Castelul Peleş.

Comuniştii au fost cei care l-au împins în exil. George Enescu şi-a petrecut ultima parte a vieţii la Paris.

Descoperă vă prezintă şi alte semnificaţii istorice ale zilei de 4 mai:

1493    – Papa Alexandru al VI-lea împarte Lumea Nouă între Spania şi Portugalia de-a lungul Liniei de Demarcaţie.

1646    – La Iaşi a apărut primul cod de legi tipărit în limba română, unul dintre primele din Europa, apărut într-o limbă naţională.

1848    – A avut loc adunarea românilor de la Lugoj, unde au fost revendicate drepturi naţionale şi autonomia Bisericii Ortodoxe Române din Banat şi Crişana.

1891    – A murit Ion C. Brătianu, om politic,  fondatorul Partidului Naţional Român. (n. 2 iunie 1821).

1929    – S-a născut Audrey Hepburn, actriţă de origine belgiană, a  primit Premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în filmul „Vacanţă la Roma”  (d. 20 ianuarie 1993).

1959    – Are loc prima ceremonie a premiilor Grammy.

1979    – Margaret Thatcher devine prima femeie prim-ministru a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase