Consiliul Judeţean Prahova, instituţie care deţine în proprietate clădirea în care funcţionează Muzeul „Ion Luca Caragiale” din Ploieşti, a aprobat, vineri, în şedinţă extraordinară, trecerea din domeniul public în domeniul privat a clădirii cu suprafaţă de 130 de metri şi a terenului aferent acesteia, cu suprafaţă de 457 de metri, unde funcţionează acest muzeu, măsura fiind primul pas în procesul de retrocedare, după ce o instanţă a decis ca imobilul să fie redat moştenitoarei fostului proprietar, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Muzeul „I.L.Caragiale”din Ploieşti, a luat fiinţă din pasiunea pentru istorie şi cultură a distinsului prof. N. Simache, în anul 1962, când s-au sărbătorit 110 ani de la naşterea marelui clasic al literaturii române şi a fost reorganizat în anul 2002, cu prilejul ANULUI CARAGIALE. Muzeul este găzduit în „Casa Dobrescu”, monument de arhitectură de la sfârşitul secolului al XVIII-lea.
Conform documentelor Consiliului Judeţean Prahova, în anul 2001 imobilul a fost revendicat de către fosta proprietară. Cinci ani mai târziu, prin dispoziţie a preşedintelui de la acea vreme al CJ Prahova, cererea de restituire în natură a fost respinsă „deoarece solicitanta nu a depus acte doveditoare ale proprietăţii” se arată într-un raport întocmit anul acesta de Direcţia Patrimoniu a CJ Prahova.
Decizia prin care se respingea restituirea în natură a fost atacată în instanţă, iar în anul 2014 Tribunalul Prahova a dispus restituirea în natură către moştenitoarea fostei proprietare, sentinţa rămânând definitivă şi irevocabilă prin decizie a Curţii de Apel Ploieşti.
Conform sentinţei judecătoreşti, clădirea va avea în continuare destinaţie de muzeu timp de zece ani.
SURSA: Mediafax