Sabia găsită de silvicultorul Mihai Băeşu în mod accidental poate fi una din cele mai importante descoperiri arheologice din ultimii ani. Sabia are o vechime estimată de 400 de ani şi era ieşită din pământ cu circa 30 de cm, rezultat al eroziunii apelor.
Piesa are 108 cm lungime, 4,5 cm lăţime, 5 cm diametru rozetă capăt şi 14 cm diametru piesă de gardă. Elementele care i-au dus pe cercetători cu gândul la sabia lui Ştefan cel Mare sunt decorarea cu câteva însemne florale, rozete, la aceeaşi lungime cu cea a mânerului faţă de piesa de gardă pe una din feţe şi canelurile pe lungimea lamei pe ambele feţe.
„Este foarte posibil ca după descoperirea celor peste 500 de tetradrahme de la Cacica în 2014 aceasta să fie poate descoperirea deceniului 2 al secolului 21, poate una din săbiile lui Ştefan cel Mare, dacă cercetările arheologice ulterioare vor aduce elementele ştiinţifice necesare. Până atunci, uluitoarea asemănare nu ne duce decât la gândul foarte frumos că această sabie ar fi fost cândva în mâna marelui domnitor”, a declarat Viorel Blănaru, consilier al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Suceava.
Pentru ca sabia să fie cel puţin din perioada domniei lui Ştefan Cel Mare ar trebui să aibă o vechime de circa 500 de ani, având în vedere că acesta a domnit în Moldova între anii 1457 şi 1504.
foto: monitorulsv.ro
Sursa: Monitorul de Suceava