Dovada pe care o căutau arheologii de zeci de ani. Cum a ajuns la vikingi un inel specific arabilor
Este vorba despre un inel găsit în apropierea oraşului suedez Birka, aflat pe insula Bjorko – considerată un important centru comercial în timpul Erei Vikinge. Bijuteria a fost descoperită într-un mormânt din secolul al 9-lea, alături de o femeie îmbrăcată în port tradiţional scandinav.
Iniţial, arheologii au crezut că ar fi vorba despre un inel din argint cu o piatră de ametist, dar după ce l-au examinat atent au descoperit că este vorba, de fapt, despre un inel făcut dintr-un aliaj de argint împodobit cu sticlă de culoare roz.
Chiar dacă pentru noi aceasta poate părea o podoabă ieftină, în acea perioadă, sticla era un material considerat exotic de vechii scandinavi.
Urmele de pilă de pe inel care pot fi văzute clar sugerează, totodată, că acesta nu a avut foarte mulţi proprietari înainte să ajungă pe degetul femeii. Spre comparaţie, mai multe monede arabe descoperite în acelaşi mormânt erau foarte uzate dat fiind faptul că acestea fuseseră folosite de foarte multe persoane.
Din păcate, cercetătorii nu pot determina dacă femeia era musulmană sau scandinavă din cauza stării avansate de descompunere în care se află oasele ei.
Se ştie că vikingii au navigat mările în lung şi-n lat şi au parcurs distanţe mai mari decât orice alţi navigatori înaintea lor. Leif Eriksson, fiul lui Erik cel Roşu, a reuşit să conducă prima experiţia europeană pe continentul Nord American cu aproape 500 de ani înaintea lui Cristofor Columb.
Sursă: History