Semion Moghilevici: cel mai temut mafiot din lume
Mafiotul interesat de studii economice
Cel pe care mai multe structuri poliţieneşti de mare calibru precum F.B.I.-ul l-au declarat drept „cel mai periculos mafiot din întreaga lume” a văzut lumina zilei pe data de 30 iunie 1946 în cartierul Podol din Kiev, Ucraina.
Cu toate acestea, Semion Yudkovici Moghilev pe numele său complet, nu este deloc de etnie ucraineană sau rusă. El s-a născut într-o modestă familie evreiască care nu avea legături cu mediul infracţional sau lumea interlopă. A avut grijă Semion să se remarce în această direcţie…
De mic a fost atras de bani, mai ales de modalităţile de a se îmbogăţi cu orice preţ, chiar dacă trăia în societatea pauper-militarizată a Ucrainei sovietice. Pentru el nu a contat. Ştia instinctiv că banii nu sunt decât un nume pentru putere şi libertatea de a face orice.
Tinereţea l-a surprins în rol de student la Ştiinţe Economice în cadrul Universităţii din Liov. Nu era deloc mulţumit. Studiile economice şi dimploma aferentă nu-i ofereau deloc accesul mult visat la îmbogăţire. Aşa că nu s-a dat deloc în lături de a frecventa grupările interlope care prosperau pe atunci în toate oraşele mari din republicile sovietice.
Semion îşi îndreaptă deci paşii înspre capitala Moscova unde devine membru al temutei (încă de pe atunci) grupări Liubereţkaia.
Din postura de proaspăt mafiot, ia parte la furturi, jafuri şi înşelăciouni diverse. Este prins în scurt timp şi închis pentru 4 ani sub acuzaţia de înşelăciuni financiare.
Figura „clasică” a mafiotului Sursa foto: Shutterstock
Odată ieşit din închisoare, nasul fin al lui Semion adulmecă o nesperată ocazie de a fugi din „Paradisul Sovietic”, unde conform propriilor opinii „nici nu prea aveam ce fura şi-mi iroseam talentul pe nimicuri”.
În timpul deceniului 1980, în urma politicii de relaxare, guvernul sovietic a permis la zeci de mii de ruşi şi ucrainieni de etnie evreiască să emigreze în Israel.
Pentru Semion, acest moment a fost o adevărată mană cerească! Infractorul a profitat din plin de originile sale şi s-a infiltrat pe lista celor care urmau să primească aprobarea de a emigra în Israel. Zecile de mii de evrei sovietici s-au văzut obligaţi să fugă în Israel fără a avea posibilitatea să-şi ia bunurile cu ei sau să-şi vândă proprietăţile (mulţi nici nu posedau ceva în statul sovietic). Atunci s-a lansat Moghilevici în prima sa escrocherie de proporţii căreia aveau să-i cadă victime chiar conaţionalii săi evrei. Fapt care nu l-a deranjat de lor. Bani să iasă!
Semion s-a angajat în faţa celor de un sânge cu el că se va ocupa personal de vinderea bunurilor etnicilor evrei (în special mobila veche, lucrări de artă şi bijuterii, cu care nu erau lăsaţi să iasă din URSS), promiţândă că le va returna tuturor banii obţinuţi, imediat după ce se vor întâlni cu toţii în Israel. Evident, nimeni n-a văzut niciodată vreun ban de la Semion. Acesta s-a folosit de banii furaţi pentru a-i spăla pe piaţa neagră şi a-şi constitui propria reţea infracţională. În 1990, era deja milionar în dolari, şi a aels pentru siguranţa sa (avea rivali pericuoşi în Rusia) să se mute în Israel alături de oamenii credincioşi din subordinea sa.
Fac mitraliere, fac bănci, mituiesc pe oricine!
Ajuns şi devenit cetăţean israelian la sfârşitul anului 1990, Moghilev s-a străduit din răsputeri să-şi formeze o imagine de cetăţean onest. În această direcţie s-a lansat în mai mutle afaceri legale, transparente care chipurile să-l consacre drept un afacerist oarecare.
Pe ascuns, continua să-şi consolideze imperiul infracţional şi deţinea deja reţele mondiale de prostituţie de lux, trafic de arme şi droguri mascate în companii de tip offshore.
Un an mai târziu se mută în Ungaria unde însoară cu Katalin Papp cu care va avea trei copii. Mişcarea i-a permis să obţină cetăţenia maghiară, pe care o va adăuga cetăţeniilor ruse, ucrainiene şi israeliene pe care le mai deţinea.
Instalat comod într-o vilă de la periferia Budapestei (în Israel deja intrase în vizorul autorităţilor) Semion investşte bani în diverse domenii pentru a-şi pierde încă odată urma. Se apucă bunăoară să cumpere o fabrică maghiară de armament care producea tunuri şi mitraliere anti-aeriene…
Semion Moghilevici în prezent
Dar băncile, prima sa iubire, nu-i dau deloc pace!
În anul 1994, Moghilev se decide să joace tare şi obţine controlul asupra băncii Inkombank, una dintre cele mai mari bănci particulare din Rusia. Mituirea preşedintelui băncii, Vladimir Vinogradov îi permite lui Moghilev nu doar deţinerea băncii, cât mai ales mult râvnitul acces la sistemul financiar mondial. Patru ani mai târziu, banca intră în faliment organizat sub acuzaţia de spălare de bani.
Moghilev însă, aterizase în picioare precum pisica. Prin Inkombank ajunsese să deţină multe acţiuni din gigantul militar rus Sukhoi, celebrul producător de avioane militare !
În anul 1995, Moghilev trece pe lângă moarte în Cehia, unde cu ocazia unei întâlniri în Praga dintre el şi Serghei Mihailov, şeful grupării rivale Solntsevo Bratva, acesta din urmă aranjasea asasinarea sa. Doar că Moghilev, om precaut, mituise din timp multe figuri importante din poliţia cehă, care-l avertizaseră să nu se ducă la acea întâlnire.
Veştile despre el se înmulţeau astfel încât cehii îi interzic timp de 10 ani să mai calce în ţară, ungurii îl declară persoană non-grata, iar britanicii îi interzic să calce prin Marea Britanie.
Moghilev se va împăca în cele din urmă cu Mihailov, celălalt mare „don” sau mai bine zis „donov” al mafiei ruse, cei doi ajungând la concluzia că există îndeajuns de mulţi bani în Occident pentru toate grupările ruse. Astfel, alături de alţi mafioţi ruşi, cei doi ajung să controleze o companie publică care tranzacţiona valori în cadrul Bursei din Toronto. Mişcarea îi permite lui Moghilev să obţină peste noapte aproape un miliard de dolari. De fapt, până în anul 1998, băncile controlate de el participaseră la o oparaţiunea care viza spălarea sumei de 10 miliarde dolari prin intermediul Băncii din New York!
Pistolul de tip Makarov a fost una dintre cele mai preţuite arme de către mafioţii din spaţiul ex-sovietic Sursa foto: Shutterstock
Moghilevici a fost suspectat şi de participarea la fraudări grandioase ale taxelor vamale aplicate produselor petroliere, care s-au soldat cu mari pierderi de bani pentru o serie de ţări central-europene. Bunăoară ingineriile lui financiare i-au costat pe cetăţenii cehi plătiori de taxe aproximativ 5 miliarde de dolari. „Afacerile” sale au fost mai mereu acompaniate de asasinate la comandă care-i vizau deopotrivă pe anchetatorii şi jurnaliştii care investigau activităţile sale.
Chiar şi astăzi este considerat de multe forţe de poliţie de pe plan mondial drept unul dintre cei mai periculoşi, dacă nu cel mai periculos conducător din cadrul hidrei infracţionale care constituie mafia rusă. A fost printre altele arestat sub acuzaţia de evaziune fiscală la Moscova, în anul 2008, dar a fost eliberat câteva luni mai târziu tot în decursul aceluiaşi an. Autorităţile ruse au motivat eliberarea lui Moghilev sub motivaţia că „acţiunile sale nu sunt în mod particular grave şi periculoase”, fapt care i-a făcut pe mulţi să considere că regimul Putin l-ar fi cruţat pe Moghilev în schimbul informaţiilor şi posibilelor servicii oferite de acesta…Adevărul probabil că nu va fi aflat niciodată.
Mafia Roşie sub lunetă?
Moghilev are azi un cartier general în Brighton Beach, o suburbie a New York-ului, de unde conduce aproape nestingherit reţele de prostituţie şi trafic de droguri. Este şeful aşa numite-i „Mafii Roşii”, o grupare periculoasă compusă din circa 250 de oameni, dintre care mare parte se înrudesc cu el. Moghilve deţine numeroase cluburi de noapte din Riga, Praga şi Kiev, pe care le conduce prin oamenii săi.
În anul 1999, numele său a mai apărut odată la ştiri în cadrul unui scandal în care Fondul Monetar Internaţional fusese implicat într-o controversă asupra unui împrumut de câteva miliarde de dolari acordat autorităţilor ruse de atunci, suma uriaşă făcându-se nevăzută într-o reţea de spălat bani. Prestigiosul Wall Street Journal a titrat atunci că operaţiunea fusese „una dintre cele mai mari scheme de spălat bani descoperită vreodată în Statele Unite”.
Imagine din cartierul newyorkez Brighton Beach
Semion Moghilevici a mai fost implicat într-o fraudă bancară alături de Konstantin Kagalovski, frauda fiind considerată de anchetatori drept cea mai mare escrocherie din istoria spălării de bani.
Se spune despre organizaţia lui Moghilev că deşi nu a fost cea mai crudă grupare din Mafia Rusă, a fost cea mai prosperă şi mai periculoasă din punct de vedere financiar.
Astăzi, puterea ei a scăzut mult pe teritoriul Federaţiei Ruse, dar a rămas foarte influentă pe plan internaţional. Puterea lui Moghilev a apus şi ea în mare măsură. Prietenii săi foarte influenţi de odoinioară, magnaţii şi oamenii politici ruşi (tot evrei la origine) precum Boris Berezovski, Mihail Hodorkovski, Konstantin Kagalovski şi Vladimir Gusinski au fost aduşi cu botul pe labe odată cu venirea lui Vladimir Putin la putere. Astăzi, aceştia şi-au mutat la rândul lor activităţile din Federaţia Rusă şi au grijă să nu-l supere pe liderul de la Kremlin.
Cât despre Semion Moghilev, fostul copil sărac de odinioară nu are deloc un viitor liniştit. Niciun şef de mafie din lumea întreagă nu a murit de bătrâneţe, în propriul său pat…