Fortat sa paraseasca Franta, contele de Saint Germain avea sa fie recunoscut sub diferite nume prin mai toate tarile Europei. In 1762, acesta servea sub tarul Rusiei sub identitatea generalului Soltikov, cel care va juca un rol important in timpul rascoalelor din acelasi an. Se spune chiar ca ar fi participat la complotul care a adus-o pe tronul Rusiei pe Ecaterina cea Mare. Anii urmatori il gasesc intr-un continuu peregrinaj. Contele apare in Italia, Polonia, Ungaria, Transilvania – acolo unde pretindea ca detine un castel -, Belgia si Olanda.
Se va reintoarce pentru scurt timp in Franta, in 1774, pentru a inmana un mesaj familiei regale privind viitoarea revolutie ce era pe punctul de a incepe. Avertismentul nu este privit cu ochi buni, iar Saint Germain se vede nevoit sa paraseasca din nou Franta. Anul 1779 il gaseste in Germania, sub protectia unui apropiat, contele Charles de Hesse-Chasel, cel caruia, se pare, ii va face cunoscute multe dintre secretele sale. Oficial, Saint Germain moare de pneumonie in 1784, desi nici un document oficial nu atesta acest lucru si nici vreo piatra funerara care sa ii poarte numele nu a fost descoperita.
Misterul se adanceste atunci cand cercetatorii il descopera ca fiind membru activ al francmasoneriei in anii care au urmat mortii sale oficiale. De asemenea, contesa d’Adhemar, una dintre apropiatele sale si membra marcanta a aristocratiei franceze, pretinde ca l-ar fi intalnit pe conte pana in jurul anului 1821 si ca, de fiecare data, acesta nu parea sa aiba mai mult de 45 de ani.
Nici secolele care au urmat nu au adus liniste asupra acestei probleme. Mai multe persoane declara ca l-ar fi vazut pe conte din 1880 si pana in secolul XX.